77% от жените в ЕС се оплакват от нараснало насилие в пандемията

57% от българките твърдят, че са засегнати финансите им
61
77% от жените в ЕС се оплакват от нараснало насилие в пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три от всеки четири жени (77%) в ЕС са на мнение, че пандемията от COVID-19 е довела до увеличаване на физическото и емоционалното насилие срещу тях. Във всички държави с изключение на две (Финландия и Унгария) този резултат е над 50%, като резултатите достигат 74% в България, 93% в Гърция и 90% в Португалия. Това сочат данните от проучване на Евробарометър сред европейските, направено по поръчка на Европейския парламент.

Жените ясно определят няколко ключови мерки за справяне с проблема с насилието: улесняване на подаването на сигнали за насилие срещу жени, включително на полицията (58% в ЕС, 62% в България), увеличаване на възможностите за жените да търсят помощ, например чрез горещи телефонни линии (40% в ЕС, 56% в България), повишаване на осведомеността и обучението на полицията и съдебната система по този въпрос (40% в ЕС, 32% в България), увеличаване на финансовата независимост на жените (38% в ЕС и в България).
 
38% от всички интервюирани са заявили, че пандемията е имала отрицателно въздействие върху техните лични доходи.

Резултатите варират от 60% в Гърция до 19% в Дания, като в България 57% от жените споделят това мнение. Пандемията от COVID-19 също така е повлияла неблагоприятно върху равновесието между професионалния и личния живот според 44% от интервюираните жени. Такъв е случаят с 50% от интервюираните в България и повече от половината жени в Кипър (68%), Гърция (59%), Малта (58%), Люксембург (56%), Италия (52%), Португалия (52%) и Унгария (51%).

Не на последно място, поради пандемията 21% от жените обмислят или са решили да намалят трайно времето, което отделят за извършване на платена трудова дейност. В България 22% от жените са на това мнение.

От началото на пандемията 44% от жените в ЕС е по-вероятно да се чувстват притеснени от липсата на контакт с приятели и семейство (56% в България), 37% да бъдат разтревожени и обезпокоени (41% в България) и като цяло 33% са загрижени за бъдещето си (55% от жените в България).

Много от жените споделят мнението, че мерките, предприети за спиране на разпространението на пандемията, са оказали значително въздействие върху собственото им психично здраве. За 28% от жените в ЕС, мерките свързани със затварянето на работните места и офисите са имали сериозно въздействие върху психичното здраве, като жените в България се чувстват най-засегнати (44%).

Специфични обществени категории са засегнати в по-голяма степен от други в зависимост от вида на мярката: около половината от онези с деца на възраст под 15 години заявяват, че затварянето на училищата и детските заведения са се отразили сериозно на психичното им здраве.
 
Жените в ЕС смятат, че Европейският парламент следва да даде приоритет на: борбата с трафика и сексуалната експлоатация на жени и деца (47% в ЕС, 51% в България), психическото и физическото насилие срещу жени (47% в ЕС, 55% в България), разликата в заплащането между жените и мъжете и нейното въздействие върху професионалното развитие (41%, 37% в България), по-големите трудности за жените при съвместяването на личния и професионалния им живот (баланс между професионалния и личния живот) (31% в ЕС, 32% в България), защитата на жените и момичетата, принадлежащи към уязвими групи (30% в ЕС, 37% в България).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
4
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Разюздаността на съвременните "съпруги",огромното им желание за свободен от семейни задължения живот,чистата изневяра,е причината някои от тях,да си остават в къщи,защото мутрите им,не винаги са за гледане.Еманципацията,"отвърза" жадните за секс флорци.
47
0
 
4
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
77% от населението на ЕС щом се оплаква от 1насилието1, значи разбира, че тая 1фалшива1 демокрация за нищо не става!! А по медиите 1квичат1 как 99% от европейците подкрепяли санкциите(които са в техен ущърб) в името на демокрацията! Ако европейците не се осъзнаят, че са инструмент(какъвто беше Украйна) в ръцете на няколко 1подивели1 1фашистко-нацистки1 политици, са обречени на същото като украинците!
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как го изчисхлите това бе професори, да Ви имам методиките и изчисленията, представителната извадка сигурно е 1000-2000 души от на майка си питката, давайте някви линкове да се образоваме, щом се имате за толкова умни.
45
1
 
5
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
=/77% от жените в ЕС се оплакват от нараснало насилие в пандемията/= Решението е да бъдат здраво насилени в затвора Фаучи, Бил и гръцкия ветеринар от Файзър. И всичко ще оправи. А на журналистите и по 100 тояги на голо, стигат.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В мътна вода риба ловят. Конвенцията по пантофи? Не се и опитвайте! Насилието срещу жените, всяко насилие не се бори с хартия и някакви измишльотини, а с добри закони, със спазвене на законите и навременно правосъдие. Нямам нищо против гъвкавите полове, смятам ги за човешки същества. Нямат нужда от специално отношение.
43
0
 
8
 
! Отговори
Пепа Куртулизова преди 2 години
В нашият вход е точно обратното. До една сме омъжени за жендаре и ги млатим сутрин, обед и вечер.
42
7
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Много се преекспонира по темата. Кой мъж ще посегне на на добра жена? Вярна съпруга, добра майка, сръчна домакиня. Няма такъв. Просто еманципацията подрони и подмени изконните ценности, а именно, че жената създава семейния уют. А и в днешно време от един шамар се прави драма... Кому е нужно?
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Резултатите варират от 60% в Гърция до 19% в Дания, като в България 57% от жените споделят това мнение."Може би защото основната женска професия в Дания не е "сервитьорка", "магазинерка" и "фризьорка", знам ли ... Те тука кифлите, га фанат една табла и вече става малиии ... па ако стане фризьорка, направо се има за шефа на махлата.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега, като почне войната няма да останат мъже и битите жени ще се куртулисат най-сетне.
39
4
 
5
 
! Отговори
Чичи преди 2 години
Боят изгражда и ви бият, щото ви обичат. Ей го на, Путин не мисли нищо лошо на съседите, ама ги бий щото ги обича.Аз помня, ний едно време шиснайси деца бяхми, тате нямаше време след работа да ни бие поотделно, наредеше ни в една редица, залющи един шамар на първото, шиснайстото по гръб пада оттатъка. Ама всичките, хора станаха... Царство му небесно на Г. Парцалев.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в какво се изразява насилието? нема кой да ги заведе на ресторантче? или трябва да готвят за семейството си че молчетата затворени? или че децата и вкъщи и требва да си ги гледа и възпитава. милите те....
37
0
 
10
 
! Отговори
Неконвенционален преди 2 години
Е как така българките са само 57% при средно 77% за ЕС? Нали останалите страни приеха Истамбулската конвенция. Май освен джендъросването, тази конвенция не дава никаква защита на жените..
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега всички ще започнат да се оплакват. Да живеят обратните в Европа! Това чака всички българи
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насилието не само над жени, а въобще е нещо отвратително и според мен, наказанията предвидени за това са много леки и трябва да са много жестоки.Въпросът е , че когато аз бях младеж и се кажеше на една жена, че е е хубава, мъжът минаваше за кавалер и за човек с добро възпитание. И на самите жени им беше приятно да бъдат ухажвани,Днес ако кажеш на една жена, че е красива се приема, като сексуален тормоз.
34
4
 
8
 
! Отговори
ммм? преди 2 години
А горките чехльовци кой ще ги защити?? Познавам двама съседа с едри жени по-високи и по-големи и постоянно тия женища унижават мъжете си публично, а не ми се мисли вкъщи какво става... Тотален тормоз, ама чехълчу кво да направи?!
33
3
 
8
 
! Отговори
Въйййй преди 2 години
Нека се оплакват. Нали на самите те им е скучнооо, досаднооооо и им ги трябва някой да ги тъпче. После ревем, защото си избират издухляците дето нямат мозък, а само от на мама и тате паричките и са се надрусали с какво ли не.....
32
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
А как стои въпросът с трасджендъртъмнокожите?
31
6
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ами за жените,които бият мъжете си ,защо не пишете УА?
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25заговори ли те жена - бегай надалеч
29
3
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
"...со кротце и со благо, па и малко кютек..." А. Ляпчев