Кавги и съюзи: Новият световен енергиен ред след войната на Путин

Русия, като заплашва да задържи износа на енергия за Европа, се приближава до Китай
202
Кавги и съюзи: Новият световен енергиен ред след войната на Путин
Снимка: БГНЕС

Нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна принуждава правителствата по целия свят да усвоят геополитическите последици от война, преследвана от енергийна суперсила.

27-членният Европейски съюз отговори, като ускори прекъсването на връзката си с руски газ, докато САЩ забраниха вноса на руски петрол и претърсват света за алтернативни доставки. Саудитска Арабия се наслаждава на подновеното стратегическо значение, тъй като цените на суровия петрол, които се сринаха преди две години, достигнаха нови върхове.

А Русия, като заплашва да задържи износа на енергия за Европа, се приближава до Китай.

С войната в третата си седмица, промените разпалват стари кавги, но също така създават възможност за нови съюзи, тъй като блоковете започват да се подреждат в нещо, което изглежда като нов световен енергиен ред, пише Bloomberg.

„Това представлява най-голямото преначертаване на енергийната и геополитическа карта в Европа — и вероятно в света — след разпадането на Съветския съюз, ако не и края на Втората световна война“, каза Боб Макнали, президент на базирания във Вашингтон консултант Rapidan Energy Group и бивш служител на Белия дом.
Резултатът, каза той, може да бъде "продължение на Студената война".

Германия, в центъра на първоначалното противопоставяне на Студената война, отново е в челните редици на
промените, на които сега сме свидетели. Дни след като Русия изпрати войските си в Украйна, канцлерът Олаф Шолц обяви масивно увеличение на бюджета за отбрана на Германия заедно с планове за по-голяма енергийна сигурност.

Непредизвиканата атака на Путин беше преломен момент и „тази нова реалност изисква ясен отговор“, каза той на спешна сесия на парламента.

За Берлин разхлабването на енергийната му зависимост от Русия не е просто да се удари върху основния поток от приходи на Москва. Това е заплаха за отмяна на „Ostpolitik“, тотемична след Втората световна война политика на сближаване със Съветския съюз и по-късно с Русия, която включваше икономическо и политическо участие, особено чрез петролни и газови връзки.

Разпадането на Ostpolitik — символизирано от спирането на газопровода „Северен поток 2“ на стойност 11 милиарда долара — е само един от най-видимите признаци за бързото преструктуриране, което е в ход в резултат на агресията на Путин.

Въпреки че първоначалните санкции умишлено подминаха руската енергия, за да се избегнат негативните последици за света, действията на правителствата и почти всеобщото осъждане правят доставките от Русия тема табу за купувачите. В резултат на това цените на дизела в Северозападна Европа са най-високите от 80-те години на миналия век.

И все пак, докато клиентите напускат Русия, партньорството й с петролните титани от Близкия изток, с които съвместно ръководи коалицията ОПЕК+, досега остава непокътнато. Русия и Саудитска Арабия са най-големите износители на петрол в света, които представляват 29% от общия глобален дял.

Саудитска Арабия отхвърли натиска на САЩ да замени руския петрол, като използва свободния си производствен капацитет, вместо това позволи на цените да скочат до 13-годишен връх от почти 140 долара за барел. Рияд отказа дори да разреши обсъждането на войната, когато това беше повдигнато на среща на ОПЕК+ на 2 март. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман разговаря с Путин предишния ден.

„САЩ могат да се опитат да накарат Саудитска Арабия да увеличи производството, но защо тя да приема край на алианса, който е ключов за тях?“ каза Паоло Скарони, бивш главен изпълнителен директор на италианската петролна компания Eni SpA.

Има политическа динамика, която да обясни вярността на кралството към Москва отвъд извора на приходи от петрол.

Докато Доналд Тръмп култивира особено приятелски отношения със Саудитска Арабия – първото му задгранично пътуване като президент на САЩ бе до Рияд – връзките станаха по-студени при президента Джо Байдън. По време на кампанията си Байдън обеща да направи кралството „пария“, отчасти заради убийството на журналиста Джамал Кашоги. Той комуникира само с възрастния крал Салман, карайки престолонаследникът Мохамед бин Салман да общува с по-нишестоящи служители, въпреки че е дефакто владетел на кралството.

За разлика от това, партньорството на Рияд в ОПЕК+ с Москва успокои годините на недоверие между двата петролни съперника и извади кралството от позицията да разчита изключително на Вашингтон.

„Саудитска Арабия не иска да сменя конете по време на състезанието, когато не знаят дали другият кон наистина ще се появи“, каза Хелима Крофт, главен стратег по стоки в RBC Capital Markets.

Арабските държави от Персийския залив обвиниха САЩ в липса на подкрепа в лицето на многократните атаки на подкрепяни от Иран милиции срещу саудитски петролни съоръжения и танкери в Персийския залив, както и срещу Абу Даби тази година. Като мярка на раздора, Обединените арабски емирства се въздържаха при гласуване в Съвета за сигурност на ООН, ръководено от САЩ, за да осъдят инвазията на Русия.

„Сега, когато сме в кризисен момент, берем ефекта от тази липса на доверие, която се изгражда през годините“, каза Карън Йънг, старши сътрудник в Института за Близкия изток във Вашингтон.

Друг източник на търкания се крие в усилията на САЩ да възстановят ядреното споразумение с Иран, регионален съперник на Саудитска Арабия. Сделката може да позволи на Иран да съживи производството с 1,3 милиона барела на ден до нивата преди санкциите до края на годината, според Международната агенция по енергетика.
Тръмп беше този, който едностранно извади САЩ от споразумението с Иран в лицето на съпротивата на световните сили, включително Москва. Сега Русия е тази, която подкопава ръководените от САЩ усилия за възобновяване на сделката, като се стреми да свърже санкциите за започването на войната в Украйна с всяко споразумение с Техеран. Може би заради това усилията за съживяване на споразумението бяха прекратени отново в петък.

Байдън се нуждае от повече петрол, за да задържи цената на бензина за американските избиратели и да подпомогне шансовете на своята Демократическа партия да запази Конгреса на междинните избори през ноември. Поражението може допълнително да навреди на рейтинга му и да доведе до завръщане на републиканец - вероятно, дори на Тръмп - през 2024 г.

Продължението четете в  Bloombergtv.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: Русияенергияпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
13
 
! Отговори
Zzz преди 2 години
Каква война на Путин?? Войната е дело на американците! На тях им трябва война в европа.правят биологични лаборатории,искат пазари за същия шистов газ и най вече внос на демокрацията по американски.
141
3
 
24
 
! Отговори
Също Анонимен преди 2 години
До АнонименА помниш ли скъпи ми смехурко, безплатните болници, в които всяко дете, което си беше сцепило главата влизаше и без опашки и проверка на платени осигуровки получаваше здравна помощ??? А помниш ли училищата във всяко село, които даваха по-добро образование от повечето "добри" училища в момента??? А помниш ли спокойствието, което цареше навсякъде - нашите заключваха вратата и слагаха ключа под изтривалката, както и всички съседи ??? И много други такива спомени ....
140
2
 
5
 
! Отговори
Извод преди 2 години
От всички дрънканици извода е един - дали в Козлодуй, дали в Белене, нов блок ще се строи.
139
0
 
7
 
! Отговори
план А преди 2 години
ЕС и натото чакат да се разруши украйната, русия да падне икономически и после като започнат едни инвестиции за стотици милиарди и всичко да стане в ръцена на "нашите хора" ще видим.План Б е бутона и рестарт на всички от 0лата, засега натам вървят нещата. Така че събирайте си краставиците и олиото и в мазата!
138
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 2 години
Новия енергиен ред е че се сложи Край на Зелената сделка. Никоя от великите сили няма да си кастрира икономиката, а от там и отбраната за да пази въздуха/климата. Тецовете ще пушат. ДВГ колите също. Танкове на батерии няма да има. Опазването на климата е възможно само ако човечеството доброволно си наложи да ползва по-малко и по-скъпа енергия - това е невъзможно при готовността на големите държави да се замерят с ядрени бомби.
137
4
 
23
 
! Отговори
Алехин преди 2 години
И защо си мислите, че руснаците са по *** от вас? И че не са разигравали тая партия 30 хода напред.
136
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започвате статията с лъжа, Путин не е нахлул в Украйна, той си е някъде в Русия.
135
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Байдън сина Хънтър Байдън е вземал заплата 50000$ в газовата компания в Украйна, какъв ли специалист трябва да е за тази огромна сума. Кой украинец е вземал подобна сума. Само че, за това някак не се дава гласност.
134
6
 
31
 
! Отговори
ww преди 2 години
още 45 дена и свършват догова между руснаци и американци за нефт,бензин,газ,и подобрители времето дойде ток.так,тик.так как ще бъде весело не само на Америка но и на Европа
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Произвеждат общо само 29%,а толкова им се кланят да увеличат производствените мощности,че да увеличат капацитета на добив,но как наоколо се подредили в редичка сякаш всички черпят от капацитета на един подземен източник,но не от жилки как подземни тесни тунели свързани с нещо като море от нефт под Персийския залив щом всички добиващи са все по бреговете му щом извън него наоколо няма добив и под Каспийско море свързани щом и там се добива по бреговете му преливащи в него залив тъй широк и дълъг.
132
7
 
30
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Наглост! Заради "войната на Путин" както я наричате слуги на сащ или заради самоубийствените санкции на сащ?! Нали Байдън ги наложи под бурните ръкопляскания на сената им като си мислише,че Емиратите са със тях и ще компенсират тези 10% от рыския внос на нефт но уви,уви и Веницуела ги отби! Истенският лидер не се държи като криминален авторитет от които се страхуват но не уважават!
131
7
 
21
 
! Отговори
яша преди 2 години
абе уплаши се света, русия ще си вземе украйна че си е нейна и край на войната.....те тръгнали да се въоръжават, да търсят скривалища..дрън-дрън
130
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сина на Байдън нали е специалист по газа след като е взимал хиляди долари в газова компания в Украйна, той ще им даде акъл.
129
4
 
27
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
растоянията в ФАЩ са огромни има сума ти американци пътуващи по час, два за работа те са на ръба вече на оцеляването !Разни там куриери и дордашове вече казват ,че са на загуба ако правят прекалено много курсове!Нямат ли евтин и изобилен бензин ФАЩ замръзват просто!Ще стане като 'Атлас сви рамене" само м,илионерите ще могат да си позволят да карат лични автомобили никой друг!
128
4
 
32
 
! Отговори
1453 преди 2 години
Нали трябваше да са наказани руснаци и народа им а каква стана тя, няма бендзин няма олио, хората умират на опашки ?
127
5
 
23
 
! Отговори
Жуков преди 2 години
Новия световен ред ще се види съвсем скоро наближава на 9ти МАЙ на ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД там КЪДЕТО все празнува денят на победата !!
126
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен..........СССР когато си слагаш чистачките на колата само когато вали дъжд.............++++++++++++++Забрави антената.
125
18
 
8
 
! Отговори
Дали? преди 2 години
Дали хората в Русия наливащи се с антифриз или почистващи препарати за вана са щастливи и удовлетворени от живота ?
124
5
 
15
 
! Отговори
ст.лт.Георгиев преди 2 години
Щте докарат с Военна Полиция споко и 1000 лв е глобата за неявяване + това ще те вкарат във специалният списък. В Украйна от 16 до 60 но реално от 15 до 70 г и направо ги разстрелват Азов или Айдар ако откажат да служат на родината!
123
26
 
7
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 2 години
Този лилиПутин, който има не само лилипутски ръст, но и акъл със същия размер, е вече пътник... Необратимо е! Колкото по-бързо, толкова по-добре за целия свят, а и за Русия. По-младите руснаци вече отлично разбират това...