Олиото изчезна и в Германия, цената му - по-евтина от българската

Паника за стоки от първа необходимост в редица европейски страни
Обновена: 17 мар 2022 10:44 | 17 мар 2022 08:46, Петя Славова
200

Не само в България има недостиг на олио. Паника за стоки от първа необходимост се оказа, че има и в редица европейски страни. В Германия олиото изчезна от рафтовете на магазините. А в съседките ни Румъния и Сърбия цените рязко се покачват, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Даниела Ангелова живее от 10 години в германския град Васербург. Преди три седмици ѝ се налага да купи олио, обикаля магазините, но никъде не открива - нито евтино, нито скъпо. Рафтовете са празни и висят само табели.

"Цената е обявена - 1,79 евро, а на една бележка е написано, че само по 2 бройки на човек се разрешава, но то просто няма. Зехтин има, масло има - мога да заменя. Попитах служителите в магазините и ми казаха, че

Даниела казва, че паника в Германия няма и не се пазарува истерично. Притеснителното е, че няма доставки на олио.

"Никога досега не съм забелязвала толкова дълго време да не се зарежда някакъв вид стока. Единствено в началото на пандемията хората се притесниха и тръгнаха да купуват брашно и основни продукти, но след втората седмица се успокои всичко", поясни тя.

В съседна Румъния опашки пред магазините. Хора се редят с колички за стоки от първа необходимост. В Румъния цените на слънчогледовото олио растат с всеки изминал ден. Най-евтиното е около 2 евро, а производителите казват, че цените ще се покачват още. А в Сърбия има само скъпо олио.

И докато Даниела чака да заредят магазините с олио в Германия, ще използва заместители, но се притеснява за вкуса на специалитетите, които приготвя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какви са Лада, но Пежо и БМВ и Фолксваген затварят заводите в Европа защото нямат чипове, нямат метал и нямат материали. А Лада и Уаз Патриот увеличават продукцията си и стават все по добри.
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех тоя Бойко и в Германия скри олиото бе! Явно е много силен!
96
1
 
9
 
! Отговори
Alex преди 2 години
на български език не се казва по-евтина цена, казва се по-ниска цена. Моля ФЖМК отрочета - идете си на село да копапаете нивите.
95
2
 
10
 
! Отговори
един пенсионер преди 2 години
В чужбина внасят зърно от тук и пак е евтино,в България крупните зърнопроизводители карат Ролс Ройси и гледат боя за олио по новините
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русия, хахаха, другаре смачкан касскет, просийка може да стане само соц.*** която си беше и преди 45г. Няколко поколения изживяха живота си в очакване на да станат икономически лидер и соца да надделее "прогнилия капитализъм". Познай какво се случи като се спукаха опорките? Прросийкя я чака С. Корея, т.е. по-лошо от Сомалия със сняг.
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът "какви руски коли?" е много добър, защото дори "Лада" са на "Рено-Нисан". Около 3/4 от частите в ладата са внос. Бях гледал веднъж видео на един руснак за това нещо, даже на двигателя пишеше Renault и авторът се дивеше как не може родната му страна да произведе дори двигател за подобен супер нисък клас автомобил. Без западни компоненти, Лада пак ще почне да прави максимум моделите 2105 и 2107.
92
5
 
1
 
! Отговори
Да Защитим Украйна преди 2 години
до Последният Европеец!
91
4
 
10
 
! Отговори
Островски преди 2 години
Всеки който е ходил в Германия знае ,че храната е в пъти по - евтина от тази в България ??? Защо така се получава не зная ?!?!?!?!? Олиото си е 1.19 евра.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93 "На запад вече се чака за кола поне година." ВЕрно? И къде порбва да си купиш кола? :))))
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 78/83 "Я ми кажи коя западна кола е в движение след 50 години експлоатация. Аз нямам нищо против да карам "Нива". А руските филми са страхотни." РАзбрахме какво "нямаш против" докато драскаш тук. А РЕАЛНО, каква кола караш? :)))) Обазалагам се, че отговора е или "никаква" или "неруска". А едно време имаше една приказка, която даже не беше виц: филма хубав ли е или е руски? ТОЛКОВА за "хубавите" руски филми (броят се на пръстите на двете ръце).
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 92 -ахахаха какви руски коли ве ? Знаеш ли какви части ползват тези руски коли? Да - западни. За какво мислиш Лада спряха производството на автомобили след санкциите? Самолетите са още по зле. С двигатели на Ролс - Ройс.
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БМВ написали на сайта си цял ферман, за да кажат, че не могат да доставят коли - some production restrictions могли да impact delivery dates and the availability of certain equipment!
86
3
 
8
 
! Отговори
Бум преди 2 години
В сащ са го закъса ли и има криза но се мълчи и има цензура. А вчера са били принудени да отворят резерва за горива.....
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената не може да е "евтина", само "ниска". Олиото е евтино, цената е ниска. Цената никога не е "евтина". Научете го тоя скапан език най-накрая, смешковци.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера манията по тази токсична отрова.... Олиото е супер гадна мазнина, после българина пак ще се оплаква от здравето. Все едно е единствената мастна съставка за готвене...
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад вече се чака за кола поне година.
82
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - руснаците могат и руски коли да карат, могат и китайски, а ти ще ходиш пеша и зимата ще ти мръзне ***.
81
3
 
8
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Може само за няколко години да стане икономически лидер в новата световна система.
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма олио защото българите които живеят в Германия , го изкупуват и го пращат насам
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада бил зле, а Русия цъфти. Ами карайте руски коли, гледайте руски филми и сериали. Играйте само руски игри и ползвайте руски туристически услуги. Ползвайте руски напитки и храни и се радвайте на руските научни достижения за битови нужди.Нефт имали и газ. Това заради някви умствени заложби ли е?Такива дето ги хвалят и имат финансова облага ги разбирам, ама другите папагали дето нямат някакъв бонус ми се виждат най-*****.