Украйна: Предотвратихме руска кибератака срещу електропреносната мрежа

"Тяхната цел беше да обезвредят редица съоръжения, включително електрически подстанции"
12 апр 2022 20:15, Йоана Цонева
15
Украйна: Предотвратихме руска кибератака срещу електропреносната мрежа
Снимка: БГНЕС

Във вторник Украйна заяви, че е предотвратила опит на руски хакери да повредят електрическата ѝ мрежа с кибератака миналата седмица.

"Това е военен хакерски екип", заяви говорителят на правителството Виктор Жора. "Тяхната цел беше да обезвредят редица съоръжения, включително електрически подстанции".

"Те не успяха и ние провеждаме разследване", заяви той.

Киев обвини за атаката група, наречена от изследователите "Sandworm" и преди това свързвана с кибератаки, приписвани на Русия.

Екипът за реагиране при компютърни инциденти на Украйна (CERT-UA) заяви в изявление, че хакерите са се насочили към компютри, контролиращи подстанции за високо напрежение в Украйна, принадлежащи на енергийна компания, която CERT-UA не идентифицира.

Още по темата
Хакерите са нанесли удари на две вълни, като първата е компрометирала енергийната мрежа не по-късно от февруари, преди втората атака, която е включвала план за изключване на подстанции и увреждане на инфраструктурата миналия петък вечерта, се казва в съобщението.

Украйна успя да предотврати нападението и нямаше щети по мрежата.

Руските официални представители не бяха открити веднага за коментар. Москва последователно отрича обвиненията, че е извършила кибератаки срещу Украйна.

Словашката фирма за киберсигурност ESET, която заяви, че е работила с Украйна за осуетяване на атаката, описа зловредния софтуер като усъвършенствана версия на програма, която през 2016 г. причини прекъсване на електрозахранването в Киев.

Едната част от зловредния софтуер е била предназначена да завладее компютърните мрежи на енергийния доставчик "с цел прекъсване на електрозахранването", докато втората програма е била разгърната, за да изтрие данните и да забави опитите за възстановяване на електрозахранването.

"Sandworm е върхов хищник, способен на сериозни операции, но те не са безпогрешни", заяви Джон Хълквист от американската фирма за киберсигурност Mandiant.

"Все по-ясно е, че една от причините за умерените атаки в Украйна е, че защитниците там са много агресивни и много добри в противопоставянето на руските участници."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо сега ще ви хакнат хардуерно.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азовските бендеро-нацисти хвърлят в информационното пространство тъпнята ""Руската цел беше да обезвредят редица съоръжения, включително електрически подстанции"" и в очите на инфантилните укропи се превръщат в херои. И никой не се замисля над идотията "да обезвредят електрически подстанции". Укропските електрически подстанции са силно вредни и хероите пречат на руснаците да ги обезвредят :)
10
0
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Жица ли са крали :)))
9
0
 
7
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Глупости
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен също ми е интересно защо са се стреляли в Ню Йорк.Това за кибератаката си е фейк новина,а и да не е...не ме вълнува какво казали нацистите.Ако мога аз лично ще ги хакна.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Определено от Карлуково тук пишат.Днес бълнуваха Хитлер,щели да съдят Сталин,а мечтата им била СССР да се разпадне....болни.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са оискали на са спрели тока руснците и то без хакерски атаки.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега чакаме психично болния украинофилец да се разпише и тук.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напишете нещо и за поредната касапница в ....САЩ, да да в САЩ - стрелба в метрото в Ню Ѝ***.Напишете нещо за политичския скандал сътворен от Зеленски и КО - отказали са визита на германския Бундеспрезидент Щтаинмайер ....
3
0
 
14
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
браво верваме ви ,продължавайте все така!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имате ли за днес поне една статия без фейкови новини? ПП Сигурно, Русия е взела компютрите за тази кибератака назаем от Сомалия.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още 5-6 статии до края на работния ден