Кремъл се съмнява, че Украйна е заловила Медвечук

Сателитни снимки показват как Русия разполага войски за офанзива в Източна Украйна
13 апр 2022 14:51, Йоана Цонева
54

Украйна е заловила проруския политик Виктор Медведчук, който е най-близкият и влиятелен съюзник на Владимир Путин в страната, докато в Киев пристигнаха още европейски лидери - президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония. За първи път американският президент Джо Байдън определи зверствата в Украйна като геноцид.

Снимката на задържания Виктор Медведчук доминира в украинските медии - информацията първи публика украинският президент Володимир Зеленски. Не е ясно при какви обстоятелства влиятелният политик е бил заловен.

Зеленски предлага на Руската федерация да размени задържания "за нашите синове и дъщери, които в момента са в плен в Русия."

Кремъл изрази съмнения за достоверността на снимката. Медведчук, който е лидер на партия "Опозиционна платформа - За живот", беше под домашен арест от миналата година, след като властите го обвиниха в държавна измяна. Описван е като "сив кардинал" и "принц на мрака", пише Bulgaria ON AIR.

А нови сателитни снимки от американската компания Maxar показват, че Русия разполага войски в Белгородска област за офанзива в Източна Украйна.

Изглежда започват и решаващи часове за Марипупол - градът е обсаден от повече от шест седмици от руснаците, те напредват и в градските боеве. Има доказателства, че Русия е близо до пълното превземане на южния пристанищен град. Украинските власти твърдят, че между 20 и 22 хиляди души са загинали в града.

А видеа, разпространявани в руски групи, показват стотици украински морски пехотинци, които се предават. Украйна твърди, че хората във видеата са облечени в немаркирани униформи.

В нова емоционална реч американският президент заяви, че Русия извършва геноцид в Украйна. В предишни свои изявления той избягваше тази квалификация, а преди седмица определи зверствата в Буча като военни престъпления. Но допълни, че адвокатите трябва да съберат доказателства.ю

Байдън заяви, че го нарича геноцид, защото става все по-ясно и по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи дори идеята да си украинец. "Доказателствата се натрупват", допълни той.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
2
 
! Отговори
тя преди 2 години
Украинците задържаха нашите моряци като заложници и сега когато дойдохя руснаците ги одвободиха !Дакога руснаците ще ни освобождават , а ние ще плюем срещу тях !
36
4
 
1
 
! Отговори
запад като зло преди 2 години
на всяка манжджа - меродия!
35
5
 
9
 
! Отговори
Злото преди 2 години
Единственото по Зло от Укрофашистите е Американската Демокрация.Блгогодарение на нея в Ирах згинаха над 1млн човека.В Сирия жертвите са стотици хиляди.Във Виетнам 3,5млн.Следват Либия,Много държави от Южна Америка,Афганистан и др.Това е геноцид црещу Сета!!!
34
5
 
1
 
! Отговори
секретно преди 2 години
Руснак убива руснак от Украйна като му забива нож в окото и върти до мозък до смърт и иска награда от путин.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На руснаците този не им трябва и не ги вълнува.Този е украинец.По-добре да предложат Зеленски за размяна на всички пленени украинци.Аз още вечра се чудех какво толкова се радват украинците защо техен са заловили...предположих,че е бил шпионин на РФ,но явно не е.Просто някакъв богат украинец.
32
2
 
9
 
! Отговори
Роко преди 2 години
До 29 - Украинците са руските северомакедонци.Разликата е, че българските северомакедонци са рожба на съветския (руски) политически инженеринг, украинците - на американския политически инженеринг.
31
6
 
8
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
До 30 - Митко, не пиши глупости. Има си своите минуси соца, но факт е че 90 %от инфраструктурата на България е построена тогава. Хората къде живеят? В сгради от соца масово. Една магистрала едвам построихме за 30 години.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32 Не подкрепям Путин, но не съм против Путин.В отношенията в едно семейство, не се меся.Обикновено в такива случаи, посредника го отнася.Роднините рано или късно ще се разберат.Независимо от цената.
29
11
 
7
 
! Отговори
Подкрепяш Путин преди 2 години
Подкрепяш убийството на украински деца, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкрепяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чиято армия върши геноцид и военни престъпления! От теб зависи дали ще станеш съучастник на агресори и убийци!
28
8
 
10
 
! Отговори
Руски резидент преди 2 години
Какви русофили имаше навремето! Умни, начетени, интелигентни. И разговор да проведеш с тях, и да поспориш и бутилка водка да изпиеш. А сега какво? Т*па, безпросветна с*ан, която освен псувни и обиди нищо друго не знае. И все в ръцете ти гледа-какво и колко ще им дадеш. И не искат рубли мерзавците, а от презрените американски долари или евро*ейски евро. С такива русофили русофоби не ни трябват!
27
10
 
9
 
! Отговори
Митко преди 2 години
До 29. Какъв Българин си ако харесваш русия? Това е страната която ни е окупирала и за която сме давали сума ти пари + 3 фалита по време на соца. А сега украинците били виновни, че не искат нищо от русията и затова трябва да се предадат. Теб май не те слуша главата. Те не са като нас - проддажници да се предават ей така без бой... Те за разлика от русофилите си защитават държавата - хубава/лоша, пазят си я, а не да подкрепят чужда държава...
26
2
 
7
 
! Отговори
Тео преди 2 години
До Анонимен"Ама що за новина е това - украинците заловили някакъв украинец?!"Ами новина е! По принцип направо си ги разстрелват, както онзи преговарящ от страната на Украйна в началото на войната! Така, че поне това добре ...
25
3
 
9
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 години
Само, когато Лудият кон и Седящият Бик станат вицепрезидент и президент на САЩ, тогава и само тогава, САЩ имат право на международна грижа за другите;)))
24
19
 
16
 
! Отговори
Нали сме вражеска преди 2 години
Страна за Русия ?! Забрана на пропутинскитемедии, спонсорирани от Москва! Веднага!Мутрофанова и Нинова,барабар с Копейкин иВолгин Персона нон грата!
23
11
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
...............Украйна е заловила проруския политик Виктор Медведчук, който е най-близкият и влиятелен съюзник на Владимир Путин в страната................ Хахахааа, ами тука какво чакат? Да ги подпукват руските слуги!
22
4
 
8
 
! Отговори
Бай Пън преди 2 години
Е неадекватен, за да твърди каквото и да било, още по-малко да бъде цитиран.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжен изглежда Медвечук. Разбира, че от полезен ид.от вече е безполезен такъв! На руснаците хич не им пука когато някой е вече безполезен за тях. Ако реши да приказва много пие чай с новичок.
20
18
 
14
 
! Отговори
Русия - смях преди 2 години
Досега се твърдеше, че Русия има втората най-силна армия в света. От 2 месеца се доказа, че Русия има втората най-силна армия в Украйна.
19
3
 
11
 
! Отговори
Аз пък ще заловя преди 2 години
Копейкин и да видим как ще реагира МОСКВА?! Ще го разменя за Ала Пугачова!
18
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мога да го разбера този Зеленски, вижда, че загинаха хиляди, обаче нищо не предприема. Като вижда, че силите са неравностойни, ще приеме условията, ще преговаря. Той се скрил и само се оплаква. И това било главнокомандващ.