Обвиниха Гърция за пренебрегване на мигранти, заседнали при гранична река

Търсещите убежище от Турция и Сирия са върнати обратно в Турция
20 апр 2022 21:09, Петя Славова
6
Обвиниха Гърция за пренебрегване на мигранти, заседнали при гранична река
Снимка: БГНЕС

Гръцкият съвет за бежанците (ГСБ) заяви, че в понеделник е поискал от властите да спасят 46 души, включително 10 непълнолетни, заседнали на островче на река Еврос, но все още не е получил отговор.

В случая с друга група от 37 души гръцките власти заявиха миналата седмица, че не са успели да ги открият и впоследствие всички контакти с тях са били изгубени, заяви ГКП.

Организацията твърди, че тази година е предупредила властите за спасяването на най-малко 230 лица, търсещи убежище от Сирия, Турция, Афганистан и Ирак в района на Еврос.

В някои случаи властите така и не са реагирали, казва организацията, цитирана от БГНЕС

В поне три случая ГКП съобщи, че разполага с информация, че търсещите убежище от Турция и Сирия са били върнати обратно в Турция, без да им бъде дадена възможност да кандидатстват за закрила.

Гърция последователно отрича нейните сили за сигурност да участват в незаконни изтласквания.

През март гръцкият национален орган за прозрачност заяви, че четиримесечно разследване, започнало през ноември, не е открило доказателства за такива практики.

В неделя една мигрантка беше намерена мъртва, след като избухна стрелба, докато тя и други хора се опитваха да преминат през река Еврос в Гърция.

Гърция често е предпочитана страна за мигрантите, бягащи от войната и бедността в Африка и Близкия изток, които се опитват да намерят по-добър живот в Европейския съюз.

След като през март 2020 г. голям брой мигранти се опитаха да преминат границата от Турция, Гърция засили патрулите и инсталира в района камери, радари и 40-километрова стоманена ограда с височина над 5 метра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
$незаконни изтласквания." Какво бле, незаконно е да не пускаш хора да ти влизат в държавата където им хрумне? Тия граници за кво са? А за кво се пънем по гранични пунктове, да хващаме през гората - там било "незаконно" да ни спрат?
1
0
 
21
 
! Отговори
мак преди 1 година
"Незаконно" изтласкване на "законно" нахлули. Така изглежда.