Как планът на Путин фундаментално се обърка?

С нахлуването си в Украйна той постигна точно обратното на това, към което се стремеше
Обновена: 13 май 2022 20:17 | 13 май 2022 20:05, Йоана Цонева
238
Как планът на Путин фундаментално се обърка?
Снимка: GettyImages

Финландците вече решиха, а по всяка вероятност ще ги последват и шведите: изглежда, че още това лято НАТО ще се сдобие с две нови страни членки. А само допреди няколко месеца едва ли някой щеше да заложи по-големи суми пари на тяхното присъединяване.

Но нападението на Путин над Украйна разтърси и държавите от европейския Север, които в продължение на десетилетия смятаха, че техният неутралитет е най-добрата защита срещу нападения от Русия. Това тяхно убеждение се разклати още с превземането на Крим, а последвалото нападение над цяла Украйна накара нашите северни съседи да предприемат фундаментална промяна във външната си политика и в политиката за сигурност - обрат, който засенчва дори завоя, който направи Германия, пише DW.

НАТО до входната му врата

Декларираното от финландците намерение за възможно най-бързо присъединяване към НАТО кара Путин да изглежда като кървав стратег аматьор, който се е объркал безнадеждно. С нахлуването си в Украйна той постигна точно обратното на това, към което се стремеше: НАТО сега ще стига директно до входната му врата.

Присъединяването на Финландия и Швеция, чиито въоръжени сили от дълго време участват в съвместни военни маневри със страни членки на НАТО, засилва отбранителните способности на съюза, а с това и неговия възпиращ потенциал. Това се отнася най-вече до района на Балтийско море, който е от значение не само за сигурността на балтийските страни.

Истината не може да бъде потулена

Също и заплахите, с които Москва целеше да откаже Стокхолм и Хелзинки от членството в НАТО, накрая се оказаха контрапродуктивни. Възможно е сега Кремъл да се опита да спъва процеса на присъединяване с всевъзможни провокации и с добре изпитаната си пропаганда. Истината обаче не може да бъде потулена: войнственият империализъм на Путин накара две напълно неутрални страни да търсят закрила под чадъра на НАТО.

Бертолд Колер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"/ www.faz.net

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме НАТОвски *** за правителство ... Имаме Пропаганда, която иска грантове ... Какво се получава като резултат ... ПростоКирие и музиката да свири ... Това си заслужаваме ... Защото сме мишоци ... Мишоци ..
170
5
 
18
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
путин е пътник.
169
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Путин.От къде накъде НАТО ще притиска Русия..
168
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. Какъв суверенитет та патил . Да зависиш от САЩ това ли им суверенитет боже пази
167
23
 
7
 
! Отговори
До Не че нещо преди 1 година
Планът се объркал .. За ЕС ... Валутата затъва ... Лозунги и плакати ... Инфлацията гони 30% ... Да, Планът се обърка ... Никой не ви ще евроатлантическите "ценности" ..
166
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът е да си плащате но двойно и тройно. Престъпници.
165
16
 
8
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
И как точно плана на Путин се е объркал, че нещо не разбрах?
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Тодор Живков". Ами че ти се мислиш за Тодор Живков но не се усещаш.
163
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът се объркал ... Да .. За ЕС ... Валутата затъва ... Лозунги и плакати ... Инфлацията гони 30% ... Да, Планът се обърка ... Никой не ви ще евроатлантическите "ценности" ...
162
5
 
15
 
! Отговори
народ преди 1 година
На беден, затънал в мизерия и алкохолизъм народ като руския, да му натресеш и война? Този народ просто е свикнал да се подчинява на Батюшката царя-господаря. Така е било открай време - целуват ръка и търпят. Ама детето ти е пушечно месо, защото господарят така е решил, няма нищо, той, господарят, знае какво прави! Ужасена съм!
161
2
 
21
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Спокойно те *** прости ще почнат нефт да варят за да правят водка не е нужно да ги напада НАТО те сами се самоубиват сега и дефицит на стоки , бедност и саморазруха и то благодарение на няколко възрастни хора които който управляват страна със ядрен потенциал за да унищожат света заради болни амбиции на джудже което се мисли за Наполеон или руския Цезар. *** май и Брут и неговите приятели олигарсите ще си го тупнат че за тия милярди няма кой да го чака да живурка до старини.
160
4
 
16
 
! Отговори
какво ще стане преди 1 година
евопра америка и голяма част от света ще спрат зависимостта си от русия, нато ще засили границите си със хипер бързи балистични ядрени ракети няколко хиляди поставени на секретни места сменящи се периодично, ще инсталира лазаране пво сиситема по израелски модел коятоо неутрализира руските ракети които съществуват, ще се засили отбраната вътре в държавите срещу риската дезинформация и шпипнска дейност и всеки по пътя си, това ще продължи доса дълго време докато русия се изчисти от имперски мбици
159
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обърка се, защото си повярва колко е силен и колко е важна бензионостанцията с ракети, на която е султан, за ЕС и всичко ще му се размине с някоя друга санкцийка. Да, ама не. Този път стъпи накриво, защото Украйна се вдигна да защити суверенитета си, а деомкратичния свят и не чак толкова демократичния се втурнха да помагат на жертвата да отблъсне агресора. Обърка се и заради 20 години клептокрация - затова армията им е в потресаващо състояние.
158
1
 
16
 
! Отговори
има преди 1 година
Име и стотици пъти по-малки от Русия държави, но те са със стандарт недостижим за Русия. Путин тръгнал да разширява териториално държава с бедно население, изостанало във всяко отношение. И група свръхбогати олигарси около него. Жаден за територии ***! Гледах скоро снимки от това как живеят обикновените хора в Мурманск - мизерия, мръсотия, ***! Но той иска още територии...
157
2
 
19
 
! Отговори
путин преди 1 година
Ако парите, които Путин хвърля във войната, ги беше дал за нови технологии, здравеопазване и образование, то Русия щеше да дръпне напред. Сега обаче процесът на затъване на цялата страна е бърз и необратим.
156
2
 
18
 
! Отговори
РазПутин преди 1 година
си вкара голям автогол. Вместо да се вози на яхтата в компанията на девушки, държавни акУрдеонни оркестри да му свирят, балалайки да му дрънкат, милиардерите да му целуват ръка, дъщерите му да ходят къдато си поискат, да пере пари, да ходи където му видят очите, да му ръкопляскат и проечее, той направи така, че си вкара непоправим автогол, но нищо вече не може да се върне назад, а и разпадът на Рассия хлопа на вратата.
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименОбъркването идва от твоята инфантилна преценка, че "знаеш" какво е в главата, на човек който си виждал само по телевизията.
154
3
 
10
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Тойота най големия производител на автомобили след 2035 година няма да правят коли с двг в тях! Сега промениха стратегията до 2030г. Това са 8 години! Мисля че всички останали марки автомобили ще последват това! За да стане факт те няма да започнат след 8 години, започнали са вече! Потреблението на нефт толкова ще се свие, че ако тогава не са увряли путинските *** глави ще пият петрол! Това ще се усети в света доста скоро! Неизбежно е! Тогава ще плашат само с ядрени ракети друго няма да имат!
153
1
 
8
 
! Отговори
Войводата преди 1 година
Старуха Нам управляват, страна опропастает. Не го написах направилен руски щото винаги съм го мразиил, щото ме караха на сила българските *** и комунисти дето още ги има по нашите родни земи, да учим неандерталския славянски език. Цял свят вече ненавижда всичко руско, само тук още им вярват че е най великата страна, какво и е великото освен че са най долното крадливо племе, подло нагло и алкохолизиран народ със старчески дом за управа и власт врацете на едно комплексирано милиционерите тип
152
3
 
11
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
Вижте лицето на Путин. Прилича на мутрата на Михайл Джаксън. Това подсказва, че от многото ботокс накрая лицето на сатрапа ще се свлече и ще трябва да носи маска, за да не се разпадне физиономията му.