Как планът на Путин фундаментално се обърка?

С нахлуването си в Украйна той постигна точно обратното на това, към което се стремеше
Обновена: 13 май 2022 20:17 | 13 май 2022 20:05, Йоана Цонева
238
Как планът на Путин фундаментално се обърка?
Снимка: GettyImages

Финландците вече решиха, а по всяка вероятност ще ги последват и шведите: изглежда, че още това лято НАТО ще се сдобие с две нови страни членки. А само допреди няколко месеца едва ли някой щеше да заложи по-големи суми пари на тяхното присъединяване.

Но нападението на Путин над Украйна разтърси и държавите от европейския Север, които в продължение на десетилетия смятаха, че техният неутралитет е най-добрата защита срещу нападения от Русия. Това тяхно убеждение се разклати още с превземането на Крим, а последвалото нападение над цяла Украйна накара нашите северни съседи да предприемат фундаментална промяна във външната си политика и в политиката за сигурност - обрат, който засенчва дори завоя, който направи Германия, пише DW.

НАТО до входната му врата

Декларираното от финландците намерение за възможно най-бързо присъединяване към НАТО кара Путин да изглежда като кървав стратег аматьор, който се е объркал безнадеждно. С нахлуването си в Украйна той постигна точно обратното на това, към което се стремеше: НАТО сега ще стига директно до входната му врата.

Присъединяването на Финландия и Швеция, чиито въоръжени сили от дълго време участват в съвместни военни маневри със страни членки на НАТО, засилва отбранителните способности на съюза, а с това и неговия възпиращ потенциал. Това се отнася най-вече до района на Балтийско море, който е от значение не само за сигурността на балтийските страни.

Истината не може да бъде потулена

Също и заплахите, с които Москва целеше да откаже Стокхолм и Хелзинки от членството в НАТО, накрая се оказаха контрапродуктивни. Възможно е сега Кремъл да се опита да спъва процеса на присъединяване с всевъзможни провокации и с добре изпитаната си пропаганда. Истината обаче не може да бъде потулена: войнственият империализъм на Путин накара две напълно неутрални страни да търсят закрила под чадъра на НАТО.

Бертолд Колер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"/ www.faz.net

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
7
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Как няма да се обърка като се мисли не с глава а със петата точка. Дори и да има някой по-разумен в обкръжението му,те не смеят да се обаждат защото се страхуват.Ето това представляват диктатура и тоталитаризъм.
130
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй руското главатар ич го нема ментално. Пък и не случи на артисти. Едно време Рейгън им разигра номера с космическите оръжия и ги вкара в мач с продължения, когато вече бяха каталясали. Е - рухнаха. Сега Зеленски, поради на липса на съдии , проточва мача и нещата просто си отиват на повторение на финалите от края на 80-те. И да не забравя Путин, че мача се играе на чужд терен и публиката го освирква.
129
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде ние ще си отидем от руската ядрена бомба с които Русия щяла да ни бомби, но феновете на Путин как ще оцелеят не ми е ясно.
128
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден ново плямпало. "Боби", "Супер Киро", "Атакист" - IP-то едно и също. Понеже отговаря на 3-тата секунда, явно е по близко до сървъра с базата данни. Знае каква ще е статията и тренира писания в аванс. Та утре кой е на смяна???
127
17
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Това не е добра новина!Русия нападна Украйна именно за стремежа и към НАТО,и защо сега Запада си вкарва нов таралеж в гащите?Много *** политика с лоша перспектива за света!
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Виктория КапитоноваСами ли вече си пишете с атакиста, шейм.......хахахахаха :)))
125
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е самата истина колкото и да ги боли заблудените така наречени русофили незнайно защо. Ефекта е обратен ,то нямаха ли трезво мислещи анализатори да предположат че това ще е в крайна сметка резултата !!!!
124
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин успя да обедини Европа както никога, вкара 2 съседни държави в НАТО, голяма част от армията на Русия я няма, а света презира и изолира руснаците заради гнусните престъпления в Украйна. Това американците не са си мечтали и в най-мокрите си сънища. Шах и мат. Руснаците се наиграха като пълни аматьори.
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Фъргюсън само дето не остана без зъби от бой, поне да беше дал за пример Хабиб, нали е дагестанец :)))
122
6
 
1
 
! Отговори
Виктория Капитонова преди 1 година
Атакисть Виктор наш.ZZZZ
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дядо ВангьоКарал съм и то в специални части в края на 90-те :))) Когато се разходих да видя безаналоговото руско оръжие, все едно влизах в мавзолей :))
120
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха ! Червените кхмери на амбразурата , защитават си идола .
119
3
 
1
 
! Отговори
Виктория Капитонова преди 1 година
Атакисть болгарский ерген ест хороший сармат.Половин за тебя,половин за меня?
118
15
 
2
 
! Отговори
Дядо Вангьо преди 1 година
Бас хващам ,че 99 % от писачите в подкрепа на Америка не знаят от къде се държи оръжието, щот за казарма само са чували. Е скоро може да имат честта да се запознаят със устройството на господин Калашников
117
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако до 3 месеца Путин не обяви края на войната, примири се със санкциите, почне да плаща репарациите на Украйна под някаква форма на мирен договор, просто ще му се наложи да си изтегли войските, защото трябва да спасява Руската федерация отвътре. Температурата в котела нещо започна да се вдига, а предпазния клапан просто го няма. След толкова самохвалство пропуснали да го има в проекта
116
2
 
3
 
! Отговори
Виктория Капитонова преди 1 година
Атакисть,ерген Виктор наш!
115
1
 
14
 
! Отговори
преди 1 година
защо обсъждаме един мъртвец!? Той още не знае , но на практика вече е труп!
114
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навлезел ли веднъж в блатото, без чужда помощ нямаш излизане. За Русия ми е думата. Путин потъна. Все още може да крещи и клакъорите да му ръкопляскат, но с всяка крачка напред става все по дълбоко. С всеки изминал ден изгърмени от парите на руснаците - блатото става все по дълбоко. Краят е ясен. Сега спорим доколко ще му стигнат силите да диша
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е любовница на Медведа при това с няколко Санта по-висока. Това е всеизвестен факт! Неуспорим при това.
112
0
 
4
 
! Отговори
Лапахуев преди 1 година
Да живее демокрацията !