Как планът на Путин фундаментално се обърка?

С нахлуването си в Украйна той постигна точно обратното на това, към което се стремеше
Обновена: 13 май 2022 20:17 | 13 май 2022 20:05, Йоана Цонева
238
Как планът на Путин фундаментално се обърка?
Снимка: GettyImages

Финландците вече решиха, а по всяка вероятност ще ги последват и шведите: изглежда, че още това лято НАТО ще се сдобие с две нови страни членки. А само допреди няколко месеца едва ли някой щеше да заложи по-големи суми пари на тяхното присъединяване.

Но нападението на Путин над Украйна разтърси и държавите от европейския Север, които в продължение на десетилетия смятаха, че техният неутралитет е най-добрата защита срещу нападения от Русия. Това тяхно убеждение се разклати още с превземането на Крим, а последвалото нападение над цяла Украйна накара нашите северни съседи да предприемат фундаментална промяна във външната си политика и в политиката за сигурност - обрат, който засенчва дори завоя, който направи Германия, пише DW.

НАТО до входната му врата

Декларираното от финландците намерение за възможно най-бързо присъединяване към НАТО кара Путин да изглежда като кървав стратег аматьор, който се е объркал безнадеждно. С нахлуването си в Украйна той постигна точно обратното на това, към което се стремеше: НАТО сега ще стига директно до входната му врата.

Присъединяването на Финландия и Швеция, чиито въоръжени сили от дълго време участват в съвместни военни маневри със страни членки на НАТО, засилва отбранителните способности на съюза, а с това и неговия възпиращ потенциал. Това се отнася най-вече до района на Балтийско море, който е от значение не само за сигурността на балтийските страни.

Истината не може да бъде потулена

Също и заплахите, с които Москва целеше да откаже Стокхолм и Хелзинки от членството в НАТО, накрая се оказаха контрапродуктивни. Възможно е сега Кремъл да се опита да спъва процеса на присъединяване с всевъзможни провокации и с добре изпитаната си пропаганда. Истината обаче не може да бъде потулена: войнственият империализъм на Путин накара две напълно неутрални страни да търсят закрила под чадъра на НАТО.

Бертолд Колер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"/ www.faz.net

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТИ после станаха номер едно, друго имаш ли да се оплачеш колко са несправедливи янките срещу блатная :)))
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си избил маса хора, няма на какво друго да разчиташ освен на здраво дyпe и да сложат поне свинска мас.
109
8
 
2
 
! Отговори
Папа Жан преди 1 година
Обърка се и скоро ще лапнем уран, затова се радвайте на тва лято , защото друго не се знае дали ще има
108
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ -- Путин е висок 163см. Официално си е оповестено. Медведев е 161 и за това беше избран да му е пионка - щото е един от малкото мъже на земята по-нисък от Путин.
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117На един дъртак какъв може да му е плана ? Повярвал си е челяка, че е най-великия, свалиха го бързо на земята :))) А това че Киев му е бил план за отвличне на вниманието, само умствено недоразвид индивид може да го твърди :)))
106
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа зелник, ако не се обеси или не го гръмна ще отговоря в съда в Хага.
105
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май за нашата мила родина всичко се обърка. Заради двама нещастника. И сега уж по евтин газ щяло да има.... дрън дрън, това го измислиха американските началници за да успокоят българите и за да не се сваля тяхното услужливо бг правителство. За чий ...й мислите ,че наш *** ходи до щатите !?! Не бъдете по детски наивни .
104
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешникк до две години нито мунголското.джудже нито рашка ще съществуват хахаха те приключиха
103
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какъв е бил планът на Путин,сорошки мишки.Аз не го знам,а и вие не го знаете.Ще го разберем след 2-3 години,когато Вова спечели войната.
102
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТМлъквай и бегом към Сибир, тук немаш место :)))
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 112 - няма какво да си играеш със сателитни чинии, преселвай се в Русия и си гледай спокойно. Не ги гледай че семействата на съветските лидери живеят в прогнилия ,капиталистически запад,те си няма сателитна чиния с Руски телевизии ,ти си си 100 пъти по добре
100
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не сее объркало. В главите на промитите мозъци е объркано. Имам сателитна чиния с която гледам спряните за хората руски телевизии. Истината е че всичко върви по план. Поради това че русия не иска да избива цивилни подбира само военни обекти и цивилни които са въоръжени. Затова има паднали блокове но никой не ви казва защо са ударени тези блокове. Защото в тях са се криели Азовци и Бандеровци и руснаците са ги пратили на оня свят. Не се поддавайте на бг медиите да ви правят на и.оти.
99
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравя отново да спомена, тези които са плиткоумни и празнуват измисления през 2012г безсмъртен полк, са предатели на БГ :)) България губи много територии благодарение на рашките, да не споменавам кои :)) Ама иначе некакви перковци се пъчат с шествие за измисления през 2012г безсмъртен полк, ужас, поне да си беха сложили руския флаг, не да си скагат българския и да ни срамят с невежеството си :)))
98
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масква потъна другари, отдавна.
97
3
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
В рашата българи няма, даже и на екскурзия не ходят! От къде толкова русофил в БеГето?? В щатите, Канада, Западна Европа и други с ковертируама валаута, навалица!
96
4
 
8
 
! Отговори
Мъжът преди 1 година
До АТАКИСТ - добре бе чичак недъггав, разбрахме че си оноденна мома с разпрана усти дет не може да спре да мрънка и хленчи. Разбирахме, спокойно, няма нужда да го показваш повече.
95
0
 
5
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
Всички вярват, че атомната война е безумие и не е възможна, докато не започне!
94
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам Россия 24 в момента и не ми изглежда нещо да се е объркало. Странно.
93
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка, са най-долната държава. Юдеомасонска клика, с най-алчните политици.
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сменете джуджето