Обвиненият във военни престъпления руски войник моли за прошка

21-годишният мъж призна за убийтсвото на невъоръжен цивилен
19 май 2022 21:09, Йоана Цонева
82
Обвиненият във военни престъпления руски войник моли за прошка
Снимка: БГНЕС

21-годишен руски войник помоли украинска вдовица да му прости за убийството на съпруга ѝ. В четвъртък съдът в Киев проведе второ заседание по първия процес за военни престъпления, свързани с нахлуването на Русия на 24 февруари.

В сряда Вадим Шишимарин, командир на танк, се призна за виновен за убийството на невъоръжения 62-годишен цивилен Олександър Шелипов в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари, предаде "Ройтерс".

"Признавам вината си за това, че съм извършил престъпление, за което съм виновен," заяви той. "Моля ви да ми простите", каза той на вдовицата Катерина Шелипова по време на изслушването в четвъртък, на което присъства Ройтерс.

Момчешки, облечен в спортен костюм и с наведена бръсната глава, Шишимарин изигра безрадостен спектакъл в стъклената кабина за подсъдимите. Той говореше спокойно, но изглеждаше уплашен.

Кремъл заяви, че не разполага с никаква информация за процеса и че липсата на дипломатическа мисия в Украйна ограничава възможностите му да оказва правна помощ.

Още по темата
Вдовицата казва пред съда, че е чула далечни изстрели от двора им и че е извикала съпруга си в деня на убийството му.

"Изтичах при съпруга си, той вече беше мъртъв. Прострелян в главата. Крещях, толкова много крещях", каза тя, говорейки със селския си акцент. Изглеждаше разстроена, а гласът ѝ трепереше от емоции.

Шелипова заяви пред съда, че не би възразила, ако Шишимарин бъде освободен в Русия като част от размяна на пленници, за да бъдат изведени "нашите момчета" от пристанищния град Мариупол - препратка към стотици украински войници, които са се предали на Русия.

Процесът се провежда в момент, когато голяма част от Украйна е обхваната от съдбата на своите войници, които се надява Русия да предаде в рамките на размяна. Някои руски гласове призовават те да бъдат съдени за престъпления.

Шелипова заяви, че съпругът ѝ не е бил въоръжен и е бил облечен в цивилни дрехи. Двамата са имали 27-годишен син и двама внуци, добави тя.

Украйна обвини Русия в жестокости и бруталност срещу цивилни по време на инвазията и заяви, че е идентифицирала над 10 000 възможни военни престъпления. Русия отрича да е била насочена срещу цивилни граждани или да е участвала във военни престъпления.

Шишимарин е обвинен, че е произвел няколко изстрела с автомат в главата на цивилен гражданин от автомобил, след като му е било наредено да го направи.

Запитан дали е бил длъжен да изпълни заповед, която е равносилна на военно престъпление, Шишимарин отговаря с "не".

"Изстрелях кратка серия, три или четири куршума", каза той пред съда.

"Аз съм от Иркутска област (регион в Сибир), имам двама братя и две сестри ... Аз съм най-възрастният", каза той.

Шишимарин може да бъде осъден на доживотен затвор, ако бъде признат за виновен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо хубаво не го чака това младо момче за съжеление.
61
3
 
3
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
# 61 Няма такова положение,драги.Има над сто деца убити в Донбас от украинската армия.След като сепаратистите в Косово получиха подкрепа и автономия,не виждам защо сепаратистите в Украйна да не могат да получат същото.
60
2
 
5
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Ще съдят войник за изпълняване на заповед,страшно демократични са тези украинци,няма как.А осъдиха ли виновниците за убитите хора на Майдана? А в Одеса,тези дето изгориха 50 човека живи,осъдиха ли ги?
59
2
 
2
 
! Отговори
Някой спомня ли си. преди 1 година
..за осъден, покрай опечените в Одеса или избитите в Донбас и Харков? Не?Нормално, в Украйна такива не ги съдят, защото *** са ***....
58
4
 
3
 
! Отговори
Мародери преди 1 година
Убиеца трябва да бъде разстрелян по законите на военното положение
57
2
 
6
 
! Отговори
До L. преди 1 година
Що да съдят Азовците? Хората избиваха сепаратисти/терористи. Напълно нормално да убиваш тия дето ти крадат земята. Ако някой иска да разцепи земи от България ще му нашокам канчето без да ми мигне окото. На който не му харесва тук да си събира чукалата и да се маха. Украинците приеха закон, че в Украйна официалния език е Украински. В България официалния е Български. Само на него се води безплатното обучение. Няма да плащам данъци за да учат на Сирийски някакви си бежанци. Ако искат да учат частно
56
7
 
11
 
! Отговори
тя преди 1 година
Стига сте се гаврили с това невинно момче !
55
4
 
12
 
! Отговори
L. преди 1 година
Надявам се с такъв ентусиазъм да отразяваме и делата срещу азовците в ДНР. Очаквам трогателни разкази за терора на който са подложени двата града в продължение на 8 години. Все пак сме професионални журналисти, нали?
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста *** театрална постановка. Този от къде са го взели и какво са му обещали? А за снайперистите от украинските паравоенните формирования кога ще има съд? Те колко цивилни са избили? Да не говорим, че Надежда Савченко е първа в листата на депутатите на Юлия Тимошенко и е Герои на Украина! Кръщавайте улици и площади на доказани безцеремонни убийци на журналисти и цивилни лица!
53
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето руски войници са като този индивид.Безмозъчни крепостни селяни без образование,израснали в крайна мизерия в семейство на алкохолици,някъде в дълбоката провинция на Русия.
52
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Български журналисти.. Стига писали тьпотии. Украина не взима русски военоплени. Что не напишите как укрофашисти призовават да не вземат военоплени да ги убивает на място.вземи поне интервью от пленен укрофашист в Домбас не ви стиска... А да бькате провокации можете.
51
16
 
17
 
! Отговори
Bp преди 1 година
Войникът като е дете, защо не отиде и да стреля в Путин?? И да го моли за прошка?
50
8
 
12
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Войник- дете!А другаря Путин-за хилядите убити?
49
11
 
16
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
До Да питам Становището ви отразява точно съвременната реалност. След като е имало подобни зверства от "укрофашистите" ЗАЩО Рассия, която е член на ООН НИКОГА не е повдигнала въпроса за международно ниво. Отговорът е много елементарен: защото подобни изстъпления НИКОГА не е имало и ако е имало са били дело на самите руснаци и смешен мотив за вероломно нахлуване на украинска територия.
48
7
 
13
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
При комунистическият социализъм да служиш в армията беше "чест на всеки гражданин на република България". И дотук. Ако в едно военно поделение стане гаф, някой войник набие гаджето си или пребие от бой некой баджанак, началникът на поделението беше наказван, че не е предотвратил произшествието. Същата тъпня царува и днес, но в този случай войникът е невинен. Виновникът е Путин и той трябва да бъде убит.
47
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Да питам.................Пий си хапчетата,и си пусни руските телевизии.
46
11
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Търсят се палачи да убиват украинците от Азовстал. Има ли мераклии?
45
8
 
10
 
! Отговори
Кога ?! Няма време ! преди 1 година
Ще бъде премахнат силово Путин !!!
44
19
 
20
 
! Отговори
SS преди 1 година
Той е изпълнявал заповед . В армията не можеш да оспорваш заповед и да казваш на началника кое е военно престъпление и кое не ! Още по малко по време на война ! Съдебния процес в случая е фарс и пропаганда ! Чудно ми е ,ако украинският прокурор попадне в руски ръце каква песен ще пропее ?
43
6
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
А колко вече се "евокуариха" от Азовстал,не знаете ли г-да ЖУРНАЛИСТИ ...питам за един приятел ..))