И през 2023 г. бюджетните правила на ЕС няма да се върнат

Началото на войната в Украйна накара ЕК да изчака
20 май 2022 21:45, Анисия Иванова
24
И през 2023 г. бюджетните правила на ЕС няма да се върнат
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската комисия вероятно ще предложи в понеделник ограничаването на държавния дълг в страните от ЕС да бъде спряно и през 2023 г. на фона на голямата икономическа несигурност и рязкото забавяне на растежа, причинено от инвазията на Русия в Украйна, съобщиха "Ройтерс" и "Политико", позовавайки се на свои източници в Брюксел.

Бюджетните правила на Европейския съюз, Пактът за стабилност и растеж, бяха създадени, за да защитят стойността на еврото. Те бяха спрени в началото на пандемията през 2020 г., за да се даде възможност на правителствата да се борят с икономическите последици от COVID-19.

Те трябваше да бъдат възстановени през 2023 г., но новите рискове за икономиката от войната в Украйна, нов скок в цените на енергията и храните и въздействието върху доверието на потребителите и бизнеса ще накарат Комисията да преосмисли плановете си.

"Условията за запазване на общата клауза за суспендиране на правилата през 2023 г. и деактивирането й от 2024 г. са изпълнени“, ще се казва в съобщението на ЕК в понеделник, казаха служители,цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Миналия понеделник Комисията прогнозира, че в резултат на войната в Украйна икономическият растеж в еврозоната през 2022 г. ще бъде 2,7%, а не прогнозата от 4,0% през февруари.

Голяма част от растежа тази година ще се дължи на ефекта на пренасяне от 2021 г., което сочи към нова нестабилност на икономиката на ЕС, причинена от войната в Украйна.

Още през март Комисията заяви, че през 2023 г. няма да приложи едно от най-оспорваните правила в суспендираната рамка, според която правителствата трябва да намаляват дълга всяка година с 1/20 от превишението над 60% от БВП.

Държави като Италия с дълг от 160% от БВП или Гърция с повече от 200% просто няма да могат да се съобразят.

Отново през март финансовите министри от еврозоната се договориха да затегнат малко фискалната политика следващата година след три години вливане на милиарди в икономиката поради пандемията, но също така да бъдат готови с повече пари, ако войната в Украйна го наложи.

Очакването за удължаване бе предвидено дори в северните страни като Нидерландия. Но дискусията на Комисията се проточи поради разногласия между комисаря по икономиката Паоло Джентилони, който подкрепя удължаването, и изпълнителния вицепрезидент Валдис Домбровскис, който подкрепя връщането на правилата.

Когато комисарите се срещнаха на редовното си заседание в сряда тази седмица, те най-накрая взеха решение за едногодишно удължаване, като същевременно се съгласиха да държат силно задлъжнелите страни под по-строго наблюдение, казаха служителите. Предложението сега отива в столиците на ЕС, които ще имат последната дума.

Срещата на финансовите министри на ЕС ще обсъди предложеното удължаване във вторник, но вероятно няма да стигнат до решение, каза един служител.

Държавните дефицити и дълговите заеми в еврозоната се свиват леко през 2021 г. в сравнение с предходната година, но остават над нивата отпреди пандемията - съответно средно 5,1% и 95,6% според "Евростат".


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 22 - Не са хаби да обясняваш на пелбса. Половианата тук, оещ не през какви мизерии минавхаме, за да вкараме една кола в БГ. На Германия е мног хубаво сега - взимаме им старите коли, понякога и новите, но по-рядко, веригите им са у нас ... А яко някой си спомня как беше "бакалия икономика" преди 20 години, ще му е ясно ЗАЩО сме по-добре в ЕС, отколкто извън ЕС.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16 Христо ХристовАбеГлупак ганювски та Германия е двигателя на ЕС ако тя го напусне с ЕС е свършено на момента
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балканизацията на Европа е оптимистична мечта. Реалното бъдеще е Европейски Халифат.
20
0
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 1 месец
Дотук беше с "правилата" на измисления Европейски съюз. България вече е в състояние на "свободно падане". Назначено марионетно правителство с поставени ясни и точни политически цели от САЩ, продължаващо обезлюдяване на страната, неконтролирана инфлация и тотален спад на доходите, унищожаване па производството във всичките му форми, сриване на интелектуалния капацитет на нацията.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа я чака Балканизация,а Балканите - Османизация
18
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Така е, от една стотинка стана на две, гн. финансист!
17
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
През 2023 ЕС нема да го има :)))
16
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 14Германците си заслужават ръководството, а без ЕС са НИЩО. Ама как про'стак да го разбере?!
15
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Рублата поскъпна двойно след въвеждането от ЕС на унищожителните санкции ... За ЕС.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германицете трябва да сменят управлението си и веднага да напуснат ЕС. Тоя ЕС само дава пари на пропаднали държави като нашата, Литва, Латвия, Естония, Полша , Испания, Италия, Гърция, Португалия а най голям плащач е Германия.
13
0
 
15
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 месец
ТоалетноХартиеното Евро потъва с бясна скорост! вече трябва да почнете да се питате, кое наистина е Инфлация и кое е Девалвация, т.е. обезценяване - щото двете неща са много много различно, въпреки че е лесно да объркаш едното с другото!!
12
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
За Април са отпечатани МИНИМУМ 40 милиарда евро... за приятелски фирми и режими.
11
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Още 2015 Юнкер официално заяви, че се приключва с ЕС.
10
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"с пускането на печатницата" - другарю, тя от 2015га не е спирала да печата от 10 до 30 милиарда месечно...
9
0
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 1 месец
Едни 100 милиарда ще потрябват за Украйна...
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така както е тръгнало, от правила ще се превърнат в изключения.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3 Икономиката не работи, а постъпления от данъци малко с пускането на печатницата само ще влошат ситуацията.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На сни гласят за еврото с 15% инфлация.:-)
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намериха извинение за несъстоятелността си.
4
0
 
10
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Ха-ха, еврото "отива на кино" :-)