Доживотен затвор за руснака Шишимарин, убил невъоръжен украинец

Руският войник се призна за виновен за убийството на цивилен
Обновена: 23 май 2022 18:35 | 23 май 2022 18:30, Йоана Цонева
144
Доживотен затвор за руснака Шишимарин, убил невъоръжен украинец
Снимка: БГНЕС

В понеделник украински съд осъди руски войник на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен в първия процес за военни престъпления, свързани с руската инвазия.

Вадим Шишимарин, 21-годишен командир на танк, се призна за виновен за убийството на 62-годишния Олександър Шелипов в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари, четири дни след инвазията, предаде "Ройтерс".

Съдия Серхий Агафонов заяви, че Шишимарин, изпълнявайки "престъпна заповед" на войник с по-висок ранг, е произвел няколко изстрела в главата на жертвата от автоматично оръжие.

"Като се има предвид, че извършеното престъпление е престъпление срещу мира, сигурността, човечеството и международния правов ред ... съдът не вижда възможност за налагане на (по-кратка) присъда", каза той.

Шишимарин, облечен в синьо-сив суитчър с качулка, наблюдаваше мълчаливо съдебното производство от ложа от подсилено стъкло в съдебната зала и не показа никакви емоции при прочитането на присъдата.

През цялото време на делото той стоеше с наведена глава и слушаше преводач.

Процесът, който започна едва миналата седмица, има огромно символично значение за Украйна и един международен адвокат заяви пред Ройтерс, че той може да е първият от многото.

Киев обвини Русия в жестокости и бруталност спрямо цивилното население по време на инвазията и заяви, че е идентифицирал над 10 000 възможни военни престъпления. Русия отрича да е насочвала атаките си срещу цивилни граждани или да е участвала във военни престъпления, докато провежда така наречената от нея "специална военна операция" в Украйна.

Кремъл не коментира веднага присъдата. Преди това той заяви, че не разполага с информация за процеса и че липсата на дипломатическа мисия в Украйна ограничава възможностите му да окаже помощ.

Украинските държавни прокурори твърдят, че Шишимарин и още четирима руски военнослужещи са откраднали кола, за да избягат, след като колоната им е била набелязана от украинските сили.

Още по темата
След като навлезли в Чупахивка, войниците видели Шелипов да кара колело и да говори по телефона си. На Шишимарин е било наредено да убие Шелипов, за да му попречи да съобщи за местоположението им, твърдят прокурорите.

В съда миналата седмица Шишимарин призна, че е виновен, и помоли вдовицата на жертвата да му прости.

Съдът постанови присъдата си пет дни след провеждането на първото пълно заседание. За разлика от него Международният наказателен съд не е произнесъл нито една доживотна присъда, а Международният наказателен трибунал за бивша Югославия е осъдил само шест души на доживотен затвор.

Марк Елис, изпълнителен директор на Международната асоциация на юристите, заяви, че присъдата "не е изненадваща" и може да е първата част от "голям пъзел, включващ и украински войници, задържани в Русия".

"Ако това е основният процес ... той поставя летвата много високо", каза той. "Подозирам, че за повечето други дела за военни престъпления в Украйна ще видим подобни присъди, защото това е базовият процес."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари