Българите отделят 20% от доходите си за храна, германците - 11%

Втори сме по най-голямо поскъпване в Европа, скокът у нас е 21%
27 май 2022 18:00, Анисия Иванова
155
Българите отделят 20% от доходите си за храна, германците - 11%
Снимка: БГНЕС

От началото на войната хората в Източна Европа са усетили покачването на цените много повече от например германците.

През април цените на хранителните стоки в Литва са били с 22% по-високи, отколкото година по-рано, в България поскъпването е било с 21%, а в Латвия – с близо 18%. С над 14 на сто са поскъпнали хранителните продукти и в други източноевропейски страни – Унгария, Естония, Румъния и Словакия.

По информация на Евростат средно за Европа поскъпването е с 8,9%. Малко под това е Германия с 8,5% по-високи цени на храните, най-малко те са поскъпнали в Ирландия - с 3,6%, и във Франция - с 4,3%.

Цените в еврозоната се повишиха особено рязко при някои важни основни храни: през април хранителните мазнини и масла поскъпнаха средно с 23% в ЕС, а в Испания, Португалия и България поскъпването е с над 40%.

Цените на зърнените и месните продукти също скочиха най-много в Източна Европа: докато средно за ЕС беше поскъпването е съответно 10 и 9,1%, през април 2022 г. хората в България, Литва и Унгария трябваше да плащат с над 20% повече за хляб. В Полша, България и Унгария месните продукти се оскъпиха са над 15 процента. За сравнение: в Германия хлябът е поскъпнал с почти 9% през същия период, а месните продукти - с почти 12%.

Значението на високите цени на хранителните продукти е по-голямо в Източна Европа и заради това, че там хората отделят по-голяма част от доходите си именно за храна. В Румъния, по данни на Евростат, този дял е 28%, а в Латвия, Словакия и България - над 20%. В Германия за храна отиват около 11% от доходите на хората, пише ДВ.

Русия и Украйна са сред най-големите износители на пшеница и други зърнени култури. Войната и санкциите, наложени на Москва от Запада, правят суровините все по-скъпи и причиняват затруднения в снабдяването. Затова и хранителните стоки, както и стандартът на живот като цяло, стават все по-скъпи. Средното повишение на цените на зеленчуците в ЕС е повече от 10 на сто, толкова е и при хляба. Месото пък е поскъпнало средно с 9 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Пепито преди 1 година
Аз не отделям никакви проценти.като ми плати чорбаджията,веднага си плащам борчовете в магазина,кафето и кръчмата.И от понеделник започвам отново.т все така съм.
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....НЕ САМО ЦЕНИТЕ , НО И ЗАПЛАТИТЕ....СА ПО-НИСКИ У БЪЛГАРИЯ....../това било с т.н. "социална насоченост"...ха,ха,хааааа
116
1
 
2
 
! Отговори
АМИ ДА... преди 1 година
..У БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ СА 2-ПЪТИ ПО НИСКИ ОТ ГЕРМАНИЯ....
115
1
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Само 20%!!! ХА ХА ХА !!! ДОБРЕ СИ СПОМНЯМ ГОДИНИТЕ КОГАТО 80-90% ОТ ЗАПЛАТАТА ОТИВАШЕ ЗА ХРАНА, И ТО МНОГО ПО-СКАПАНА ОТ ТАЗИ!!! АМИ ТО ПРОГРЕСЪТ Е ОГРОМЕН.
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИН ЗАПЛАТА В ГЕРМАНИЯ 2000 ЕВРО, ЦЕНИТЕ НА ХРАНИ У НАС КАТО В ГЕРМАНИЯ И АНГЛИЯ- ВИЖ ЦЕНИ В АНГЛИЯ И В KAUFLAND.de- но в англия мин заплата 8/9 ПАУНДА НА ЧАС, А ТУК 710ЛВ А ЧИСТА С 4 Г СТАЖ- 572.79ЛВ- А КАКВИ ЧУДЕСА ОБЕЩАВАХА ПП..НА МИН ЗАПЛАТА СА 800 000 ЧОВЕКА- НСИ.
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средна класа са тези, които със заплата може да живеят добре, до средата на месеца!
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ягодите са от 4 килограма. не купуваме всеки ден плодове. Ако трябва да купиш и месо отиват над 45 лева. Преди два дни купих 2 килограма пилешко бяло месо и телешка наденица 40 лева ми струваха.Не може да ви излезе сметката с тези 20 прозента. Заблуждават от Евростат.Хората всеки ден купуват от магазина храна. Не са паднали от Марс. Черешите в Пловдив са от 3.50 до 5 лева. Не купуваме за сега.
111
0
 
2
 
! Отговори
аз съм 138 преди 1 година
Ааа и два килограма ягоди забравих да ги добавя.
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храната в една количка от показаните на снимката не може да струва по-малко от 350 лева. Ако някой може да живее с 350 лева за храна на месец аз ще се казвам трактор.Какви 20 процента за храна да се харчат? Заплатата ми е 1400лв. Сега се върнах с една торбичка от магазина и оставих 35 лева. Купих 1 хляб, 2 кг. картофи, 4 домата (от 4.50 лв. килограм) 1 марулка, 1 връpзка пресен лук, 2кг. тиквички.Това е за ден. Поне 30 лева на ден отиват за храна за 2 човека.
109
1
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До Фантин: Вместо да се научи по-лесно е да се обиди... А съветът е добър, само трябва малко смелост за да се приложи.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЗначи не лъжат, а ги е страх. Това казваш. Страх ги е. Ти не го ли схващаш, прояви разбиране.
107
0
 
4
 
! Отговори
Фантин преди 1 година
До АмериканЕ, какво да се прави, и глупаците сме хора, и ние искаме малко живот. Бедния и болния е ***, проспериращия е умен, смел и безкомпромисен! Хайде, чу каквото искаш, отивай да простачваш на воля.
106
0
 
5
 
! Отговори
Смях горчив преди 1 година
У нас е май обратното. Като чета за някои чужденци с улеснения. Изобщо си мисля че България е програмирана да мъчи своите граждани и да е потупана по рамото от разни западни лисунгери...
105
4
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 година
"Да се пазариш? Зависи къде и кой си. Ако си от пазара с конекрадци, да." --- на запад само rълynaкът не се пазари.
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се пазариш? Зависи къде и кой си. Ако си от пазара с конекрадци, да.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сравнението е на бг програмист и германски клошар.
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 125: "Много хора работещи в международни компании казват обратното." --- лъжат. "Във фирма с германец и българин, на германецът му плащат повече, само защото е германец" --- пак лъжат, но вече глупаво. Надявам се не им вярваш(не си глупав). Тия ги е страх да се пазарят и после защо германецът взимал повече!? Ами защото не го е страх да се пазари, затова!
101
1
 
6
 
! Отговори
ПРОСТ-о Киро преди 1 година
Стига медийни лъжи! Всички виждат, че България върви към благоденствие и растеж. Ако имаше нещо лошо - то беше само при Борисов и ГЕРБ. Сега е друго ! Няма корупция, няма инфлация, пенсионерите забогатяха рязко, горивата и парното са почти без пари! Какво искате още !? Лагери за недоволните ли ? Споко ! И тях ще възстановим следващата година. Планираме отново и връщането на справедливата купонна система. Честита промяна !!!
100
0
 
0
 
! Отговори
Бай Пенчо преди 1 година
Да ама сега като резнаъ топките на българския лев, и приемем еврото. Ще настане един такъв живот . Всички ще живеем добре и охолно като германци.
99
0
 
6
 
! Отговори
Нелепица преди 1 година
Как само 20%? Това смешка ли е? Изобщо е нелепа лъжа, не се занимавайте, с такива писания. Игнорирйте ги.