Кои са най-лошите шофьори в Европа?

Гърците нямат положително мнение нито за себе си, нито за другите
27 май 2022 19:34, Нели Христова
52
Кои са най-лошите шофьори в Европа?
Снимка: Pixabay/John_Nature_Photos

Планирате ли европейска ваканция това лято? Внимавайте за агресивни, опасни и пияни шофьори - поне според европейците.

Ново проучване установи, че 79% от тях имат отрицателно мнение за своите колеги шофьори – докато, разбира се, 97% от тях се гордеят със собственото си отлично шофиране.

Проучването сред 12 400 европейци през март 2022 г. е поръчано от френската Vinci Autoroutes, която управлява френските магистрали. То e проведено от социологическата компания Ipsos, която пита най-малко 1000 души във всяка от 11-те държави за техните собствени навици на шофиране и тези на техните колеги шофьори у дома и в чужбина.

Както изглежда, почиващите шофьори ще бъдат в шок. 42% от поляците казват, че шофирането е на принципа "всеки човек за себе си" (в сравнение със само 7% от испанците), докато една четвърт от британците твърдят, че не са същият човек зад волана.

Проучването също така взема национални стереотипи и често установява, че те са верни. Само 16% от италианските шофьори казват, че техните колеги италианци са били учтиви, докато 14% от френските шофьори смятат, че френските шофьори са стресирани.

Вярно е, че британците изглеждат най-самовлюбените, като смятат, че 68% от техните колеги шофьори обръщат внимание на пътя, а под половината са спокойни и учтиви.

Въпреки това, когато става дума за съдене на други нации, нещата изглеждаха малко по-различно. Германците – известни със своите свръхбързи магистрали, твърдят, че само 30% от шофьорите в други страни са агресивни и още по-малко безотговорни.

Най-малко осъдителни са испанците и британците, 70% от които имаха да кажат нещо негативно за приятелите си от континентална Европа. Това звучи като голям процент, докато не чуете за другите.

Ако заминавате за Гърция това лято, може да искате да се наспите добре и да изпиете едно кафе, преди да тръгнете на път, за да сте сигурни, че сте в топ форма. Гърците са най-критични към шофьорските навици на други нации, като 91% от тях използват отрицателни описания за чуждестранните шофьори.

След това те се нареждат и на челно място по самооценки за "негражданско поведение" в собствените си автомобили, като около половината твърдят, че псуват, натискат класона, изпреварват от грешната страна на пътя или изскачат от колата, за да говорят с друг шофьор. Гръцките шофьори са най-често и тези, които се залепят за задницата на "досадната" кола отпред.

Така че дръжте очите си на четири, ако планирате пътуване до Гърция това лято – или помислете за Словакия, която се намира на дъното на класацията.

Гърция също оглавява класацията на шофьорите, които използват телефоните си по време на шофиране, като 77% признават, че разговарят, а 83% съобщават, че използват смартфона си зад волана. Испания е на дъното на тази класация, като 62% използват смартфоните си по време на шофиране.

Гърция също така има и най-висок резултат за опасно шофиране, като около една трета от шофьорите признават за поведение като превишена скорост, преминаване на червен светофар, че не намаляват скоростта при пътни работи и не спазват безопасно разстояние между автомобилите.

Проучването не е единственият кошмар, пред който са изправени летовниците в Европа тази година. "Кармагедонът" тласка цените за коли под наем до рекордно високи нива, докато Обединеното кралство продължава да вижда десетки полети, отменени всеки ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
И ти преди 1 година
До АнонименСи по-неграмотен
46
1
 
7
 
! Отговори
Димитров преди 1 година
Вчера тате ме обиди жестоко. Каза: Сине, шофираш като французин.
45
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От българите по лоши, по нагли, по големи неграмотни и псуващи простаци с тъпо самолюбиво и с нищо неподплатено самочувствие по пътищата няма и не може да има.
44
1
 
23
 
! Отговори
ТИРАДЖИЯ преди 1 година
Това са пълни глупости.Обиколил съм цяла Европа без Англия.Най учтиви внимателни и културни са в скандиинавските страни,следвани от Швейцария и Германия и Чехия.На лошите шофьори са турските и гръцките.
43
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-опасни са тези с регистрация Х, СМ, РА и РК
42
2
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
турците са най-лошите шофьори!
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви глупости измислят хората! Много по любезни и внимателни са гърците от повечето .На великолепното Пилио до Волос сме след месец пак
40
1
 
4
 
! Отговори
И преди 1 година
Когато се набележат държави и градове, за това че в тях са най- лошите шофьори, другите стават ли по- добри! Не, само придобиват самочувствието на "големи" шофьори и започват да шофират, като такива! Не зная, какъв е критерия за добър, или лош шофьор, но съм сигурен, че и от двата вида има навсякъде по света! За мен например, добър шофьор е този, който умее да следи пътя и ситуациите на и около него не само на десет метра пред автомобила, а поне на сто метра. Така човек събира по-рано информац
39
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените са най-лошите шофьори в Европа! ......в света също!
38
1
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Добричлиите и Перникчаните.Добричлиите, много са зле, като видите ТХ бягайте. Означава "тоалетна хартия".Нямат и пари на всичкото отгоре, а само за пари говорят!
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статистиката сочи че най много жертви по пътищата в Европа средно на 1000 човека има в Литва, Румъния и България, но и трите държави не се славят с висок стандарт, качествени пътища и нов автопарк. А пък и на Запад са много малко типовете тоя голф 95та година съм го направил самолет
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-скапания шАфьор в света е Бай Гання!!..........ФАКТ !!
35
5
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Франсетата
34
2
 
8
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Тия испанци бе ,като божа краеичка ги изкарахте че са на пътя !Аиде да не пиша как паркират че ше си промените мението и проучванията
33
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Бай ГанНьо, забранена дума ли е????
32
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Гут кришчънс, ама дъ уърст драйвърс, що е то?Малтийците, уе : )) ***, зеле да яде!
31
3
 
24
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
От бг шумахерите, по-лоши шофьори, едва ли има. Нагли. Невъзпитани. Едната ръка е на пакета да се чешат, а другата е на клаксона. Мозък - никакъв. Самочувствие - до небесата. За това у нас измират по пътищата всеки ден маса народ.
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива класации се правят, за да има "м'атриал" за писане и коментари. Дъщерята примерно я блъсна градски автобус от тия чисто новите. Пита се-това добър шофьор ли е? Или, щом е от Варна, автоматично не става и това обяснява всичко.
29
2
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Интересно наблюдение, а може ли малко обяснение(ако обичате)каква е разликата между едните и другите и техните особенности при шофиране. Благодаря.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошият шофьор си е лош шофьор няма значение откъде е. Тия *** класации не знам кой ги измисля. Сигурно някой комплексар на който трябва да му избият нанякъде комплексите. Никога не съм разбирала за какво се правят подобни неща. много глупаво.