Среща в Хага заради зверствата в Украйна

Разследването за военни престъпления от страна на Русия продължава
31 май 2022 19:30, Йоана Цонева
87
Среща в Хага заради зверствата в Украйна
Снимка: БГНЕС

Представители на група държави, които работят заедно за разследване на военните престъпления при нахлуването на Русия в Украйна, се срещат в Хага на фона на продължаващите призиви отговорните за зверствата да бъдат изправени пред съда.

Координационната среща във вторник в агенцията за съдебно сътрудничество на Европейския съюз - Евроюст - на членовете на съвместния екип за разследване и прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан се провежда в момент, когато руските сили продължават да обсаждат украински градове.

Нахлуването на Москва в Украйна беше широко осъдено като незаконен акт на агресия. Руските сили са обвинени в убийството на цивилни граждани в киевското предградие Буча и в многократни нападения срещу гражданска инфраструктура, включително болници и театър в обсадения град Мариупол, който е бил използван като убежище от стотици цивилни. Разследване на Асошиейтед прес откри доказателства, че при бомбардировката на 16 март са загинали близо 600 души в сградата и извън нея.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, АП и поредицата на PBS Frontline са проверили 273 потенциални военни престъпления.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди убийствата на цивилни граждани като "геноцид" и "военни престъпления", а президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския президент Владимир Путин "военен престъпник", който трябва да бъде изправен пред съда.

Още по темата
Съвместният екип за разследване, съставен от Украйна, Литва и Полша, който заседава във вторник в Хага, беше създаден в края на март, няколко седмици след като МНС започна разследване в Украйна, след като десетки държави членки на съда подкрепиха разследването. Карим Хан е посетил Украйна, включително Буча, и разполага с екип от следователи в страната, които събират доказателства.

Сред участниците в срещата ще бъде и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Нейната служба вече е започнала над 8000 наказателни разследвания, свързани с войната, и е идентифицирала над 500 заподозрени, сред които руски министри, военни командири и пропагандисти. Миналата седмица, в първото по рода си дело, свързано с войната, украински съд осъди пленен руски войник на максималното наказание доживотен затвор за убийство на цивилен.

Русия категорично отрича нейните войски да са отговорни за жестокостите. Министерството на отбраната заяви по-рано този месец, че "нито един цивилен не е бил подложен на насилствени действия от страна на руските военни".

Анализаторите предупреждават, че процесът на правораздаване ще бъде дълъг и сложен, тъй като следователите събират съдебномедицински и други доказателства и се опитват да установят кой е заповядал или е знаел за зверствата и не е предприел действия за предотвратяването или наказването им.

Срещата в Хага не е единственото място, където се търси отговорност.

Прокурори в Полша, Германия, Литва, Латвия, Естония, Франция, Словакия, Швеция, Норвегия и Швейцария са започнали собствени разследвания. Нарастват и призивите за създаване на специален трибунал, който да съди Русия за престъплението агресия в Украйна. Международният наказателен съд не може да преследва престъплението агресия, тъй като нито Русия, нито Украйна са членове на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
ЛГБТ парадокс на поръчково правосъдие.
57
4
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 1 година
До Безмозъчни русофилина русофил по-лесно му влиза отзад отколкото в главата
56
3
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Сада в Хага е също като "Евровизия "! ПАРОДИЯ !
55
3
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
"От страна на Русия ", а от страна на Украйна - да се почне още от 2014 година в Одеса !
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер 65Да те светна ли, че самите украинци уволняват омбудсманката си заради фабрикуване на фалшиви новини, вместо да си върши работата? Тя е автора на"140 украински деца са изнасилени от руски войници". Кой публично поиска кастрация на пленени руски войници? Това не е престъплени! Закана за клане на войници и изнасилване на дъщерите им също ми се струва мила идея. Не съм сигурен дали убитите украински войници при боеве са повече от разстреляните такива от азовците
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя съд в Хага освен европейците никой друг не му обръща внимание, включително и САЩ, които отдавна заевиха че не му признават решенията и не си дават военните, що мислите че Русия ще му обърне внимание, само едно чешене на езици са тия писания
52
0
 
4
 
! Отговори
Правда преди 1 година
Крайно време е Международният съд да осъди всички престъпници срещу човечеството,каквито са всички диктатори-нацистки,комунистически,ислямски които вършат милиони престъпления срещу човечеството,правосъдието и мира,и то първо погазвайки международно право човешките права и свободи срещу своите народи,репресирайки свободомислещите,а после нападайки като агресори и др.народи за да ги ограбят и погубят с престъпна инвазия,терор,война,геноцид.Защо Ислямските терористи(палестинци)още не са осъдени?!
51
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
До Истина: Kvi genii sa pribrali SASHT, samo povtariash kato papagal kvoto si 4ul i 4el vav vestnici za konspirativni teorii, xa-xa ... neshtastnik.
50
2
 
0
 
! Отговори
До долното преди 1 година
Когато името ти е военно звание на нацист си за проверка, психична първо!
49
2
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 година
САЩ не признават съда в Хага, защо Русия да го признава. Всъщност там е големи проблем довел до тази война, едните искат да продължат да командват, но другите не са съгласни с това. Лошото е че Русия има толкова ресурси, че са станали глупави и добре че Западна Европа и САЩ им дават технологиите които се ползват всекидневно, но да САЩ прибраха повечето Германски гении след 2рата световна война като им гарантираха живота за знанията им!
48
9
 
7
 
! Отговори
Безмозъчни русофили преди 1 година
има много в този форум. За тях всичко е инсценировка, освен каквото каже техният идол от кремъл. А той казва: "Укрите са из-р-о-ди, убиват малки русначета и ги ядат после, правят био оръжия, правят ядрени оръжия, ще нападат мАсква, няма гладомор, не се е състоял, укрите си го измислят" ... гладки са ви мозъчетата русофилчета, да си знаете ...
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както янките казаха: "фалшив съд с корумпирани служители". Ако съдят руснак, Русия трябва да има план да нападне Хага и да го освободи. Също както е и планът на САЩ!.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори децата знаят, че Русия не участва, не признава и никога не е подписвала каквото и да било с Хага. Хага е нещо като баба Яга за малките деца, но напълно нелегитимна от гледна точка на ООН.
45
10
 
5
 
! Отговори
Хага преди 1 година
Всички руски военопрестъпници ще си получат заслуженото.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позакъснели са с вълненията с близо 8 години.
43
18
 
8
 
! Отговори
готин виц преди 1 година
На една жена мъжът и бил в командировка за дълго време. Не щеш ли обаче, изведнъж му съкратили командировката и той се върнал ненадейно. Влиза в спалнята, гледа жена му в леглото с друг мъж, и двамата голи! Жена му почва да обяснява: "Чакай, не е това което си мислиш!"Той, затваря вратата и си мисли: "И сега като ще почнат едни съмнения..." Та така и в Украйна. Руските солдати оставят след себе си само развалини, но дали имало престъпления! Айде моля ви се!
42
11
 
4
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
Путин На 3 пъти забранява Проверки от Международни организации по въпроса!!! НЯМА НИТО ЕДНА ЖАЛБА ОТ СТРАНА НА РУСИЯ ЗА ПОДОБНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В ДОНБАС И ЛУГАНСК!
41
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай чака. На Путин, като едноличен цар, да му поомекнат още краката, Руснаците да поизгърмят още от военния ресурс, санкциите да почнат да притискат и обикновенните руснаци и тогава - ще има преразпределение на природните ресурси в Азия и то без война и промяна в границите. Будисти са все пак. "Когато можеш да купиш врага, няма нужда да го убиваш"
40
4
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
А къде бяха тези 8 години докато Украйна убиваше и рушеше в Донбас,пал.ячовци.
39
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде тукашните путинови памперсчета да си помислят какво ще се случи ако Русия загуби войната, подпише мирен договор, плати репарациите и и отпаднат санкциите и другия случай - пожертва някоя и друга армия, изразходва половината си военен ресурс , завладее Украйна. издържа финансово 100 000 окупационна армия, пресата на санкциите я притиска и технологично крета с 20-30 години след модерния свят, умните руснаци бягат, а останалите плащат за глупостта *** вождовете. Коя Русия ще се предпочете???