Украинците в Европа: Ако не са в частни домове, отиват в приемни центрове

Най-много украински бежанци има в Полша - над 3,5 млн. души
31 май 2022 22:20, Красимир Ангелов
61

Над 14 млн. са украинците, напуснали домовете си от началото на войната. Повече от 6,5 млн. от тях са намерили спасение в съседни страни. Това сочат данните на ООН към края на месец май.

Очаквано най-много украински бежанци има в Полша - над 3,5 млн. души са се отправили в западната им съседка. Следва Румъния с почти милион бежанци. По официалните данни на Москва, в Русия са влезли близо 980 хил. души.

А в Унгария - около 700 хил. В малката Молдова буквално всеки четвърти е украински бежанец. Страната е приела половин милион бягащи от войната, което е 25% от собственото ѝ население. Словакия е приютила над 450 хил. бежанци.

Още по темата
Общото решение на европейските страни, приели украински бежанци, е да бъдат настанявани в приемни центрове, ако не могат да останат при приятели или роднини. Полша прие повече украинци от всички еврочленки, взети заедно. Там обаче все повече се увеличават притесненията, че украинците скоро може да бъдат изправени пред глад и пред това да няма къде да живеят.

Около 600 хил. бягащи от войната са настанени при полски семейства. Останалите живеят при приятели или роднини, в общежития, хотели и курорти или сами. Заради наплива обаче наемите във Варшава, например, са се повишили средно с над 40%, а предлагането на имоти е намаляло драстично.

След началото на войната изложбен център в покрайнините на Варшава, набързо е превърнат в приют. Днес се превръща в лагер за хората, които нямат дом и няма къде другаде да отидат. Украинците имат право да кандидатстват за полски идентификационен номер, който би им дал право на здравни грижи, социална помощ, включително месечна помощ от 500 злоти (114 долара) на дете и право да започнат бизнес.

40% от влезлите в Румъния украинци са деца. Главната гара в Букурещ е превърната в център за бежанци. Управлението на този приток е голямо предизвикателство за страната.

Малката и бедна страна Молдова, която пое най-много бежанци на глава от населението, понесе и най-голямата тежест. Над 90% от украинците са настанени при молдовски семейства или сами са наели апартаменти. Част от тях имат роднини в страната, за децата има руски училища. Много малка част от хората реално имат нуждата да отидат в център за бежанци.

Брюксел отпусна 3,4 млрд. евро предварително финансиране за държавите от ЕС, подслонили украински бежанци. Решено бе да се дават 40 евро на седмица за приет бежанец, а престоят се покрива до три месеца. Общо 17 млрд. евро трябва да покрият нуждите на бежанците от Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
какво общо има украина с нато и ес та се дават тези милиарди ами те са нашипари от вноските кого са питали да раздават така парите ни колко пари се дадохана сирия ирак и афганистан и какво става с бежанците в лагерите защо турцияне ги връща по родните места а изнудва ес за пари и не се знае къде отиват следтова
50
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изброените държави в репортажа граничат с Украйна и само в тях украинците са бежанци.У нас дошлите са икономически мигранти с големи претенции за безплатни морски хотели и 4/5* обслужване.Това тяхното си е направо заселване в държави от ЕС по заобиколен начин.Затова и настроенията на хората от тези държави се настройва отрицателно.Не одобрявам войната,но и нахалството им също.Същите наглеци като руснаците са.
49
13
 
5
 
! Отговори
Komentar1 преди 1 година
Путин плаща дълга на СССР срещу Германия понеже спечели войната си плаща с живи хора - роби след като ги оставя на улицата без нищо, а който не иска воьова или разстрел. Май 9 май трябва да е в Берлин след като си гътна 110 от държавата и я прати даром на Европата-Евро Германия та понеже там са най високи доходите и най добра социална политика. На това му се казвало Руски президент няма тъкъв прецитент в Руската история.
48
2
 
31
 
! Отговори
тя преди 1 година
До колкото разбирам всички ги приемат в бежански центрове , а у нос претенции, я да си ходят в къщи и да не се правят на бежанци !
47
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А при нас първа линия море,ресторант 3 пъти на ден! И капризи! Няма да се отървем от тези ! С години ще си ги храним
46
1
 
31
 
! Отговори
В братска преди 1 година
ПоШла ще ги приемат с кеф! Както и части от територията им...
45
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военни действия се водят на около 1/18 от територията на страната. В останалата част война на практика няма, живее се не много по-различно от преди - имат си ток, вода, интернет, транспорт, а болници, училища, магазини си работят. Знам, че дори детските им лагери си действат, както всяко лято. Тоест, т.нар. бежанци, които Европа посреща и обгрижва, са просто икономически емигранти, а при нас конкретно - туристи на аванта. Тези, които наистина бягат от военните действия на изток, отиват в Русия.
44
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинка в приемно българско семейство..вие луди ли сте,това са най-леките и дашни жени на света,хитри и подмолни,колко бълг.мъже ще останат без апартаменти...разбити семейства..леле леле...сега очаквам до напишете че съм някоя дебела бълг.лелка.ама нищо.ще гледаме.
43
2
 
57
 
! Отговори
Д преди 1 година
Да се връщат обратно в Украйна. Почивката им приключи.Дойде им ,като манна небесна топнаха дупаритЕ из басейните ама те искали море.Без пари.
42
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговор на въпроса зададен в преден пост. Украинците не са били нарочени. Те са избрали и поддържат фашиски и нациски режим и точно този режим ги е нарочил. Не ми е нужно някой да казва че има нацизъм. То се вижда по делата и думите. Дори в речника им има нациски изрази и дори този речник властва по медиите в цяла Европа за наше съжаление. Дори Соррос предупреди за ТСВ.
41
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако всичките 14 милиона хора,а те могат да се съберат понеже казаха,че са били общо като население в тяхната държава Украйна около 40 млн. и станат изведнъж да протестират пред света защо искат да ги избиват защо са ги нарочили за унищожение,изтребление от което са избягали в несгоди във все страни понеже от вси страни ги нападат къде тихомълком къде явно чрез специални операции с политически протекции на уж явни неприятели,врагове да се каже,но да си стискат ръце,а след Ковида да се по/усмихват
40
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма какво толкова да се настаняват ами да отиват и да свалят виновника за цялата патаклама. Ай си.
39
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистите на Зеленски че се връщат при Путин )
38
7
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осем години под формата на етническо прочистване гонят руснаците от градовете и страната им а сега се правят на света вода ненапита. Нещо не се връзва. Има лицемерие и двоен стандарт в сагата.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По долното от де на къде.
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние вярваме на сърп и чук. На Гек му верват западни либерасси и сорросоидите.
35
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калина Константинова за ПРЕМИЕР!
34
8
 
44
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
До Анонимен 33! Мониторинга, който Гек направи показва, че русофобите приютяват украинци само срещу заплащане, а русофилите ги приемат безвъзмездно, с присъщата им човещина, която притежава всеки приятел на Русия!
33
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може всичко да правят но нищо няма да постигнат. ЕС както и Украйна са жалко прокси на САЩ.
32
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да не забравяме, че по време на КОВИД пандемията, България бе на 2-ро място в света по смъртност - това е факт. България е държава с разбито здравеопазване, лекари и мед.сестри на 60-70 години, без реална икономика. В момента правим огромни държавни дългове, които скоро ще вкарат България в дългова спирала, т.е. ще вземаме нови дългове за да си изплащаме старите и т.н.