Ердоган прекратява преговорите с Гърция

Напрежението между двете съседки расте
1 юни 2022 21:33, Йоана Цонева
46
Ердоган прекратява преговорите с Гърция
Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция спира преговорите с Гърция, отчасти заради спора с гръцкия министър-председател и това, което Анкара нарича нарушаване на въздушното пространство, като по този начин отбеляза последния обрат в дългогодишните оспорвани отношения на съседите.

Миналата година, след петгодишно прекъсване, двете членки на НАТО възобновиха разговорите, за да преодолеят различията си в Средиземно море и други двустранни въпроси. Разговорите не постигнаха голям напредък и страните често си разменяха реплики, пише "Ройтерс".

Ердоган заяви, че Турция е отменила платформата за двустранно сътрудничество, наречена Стратегически съвет на високо равнище, с Гърция, като добави в реч пред депутати от управляващата си партия, че Анкара иска външна политика, която "има силен характер".

"Продължавате да ни устройвате представления със самолетите си", каза Ердоган, визирайки спора за въздушното пространство над островите в Егейско море. "Какво правите? Вземете се в ръце. Не си ли взимате поуки от историята?"

"Не се опитвайте да танцувате с Турция. Ще се уморите и ще затънете по пътя. Вече не водим двустранни преговори с тях. Тази Гърция няма да види разум", заяви той.

Страните отдавна са в противоречие по редица въпроси като морските граници, припокриващите се претенции върху континенталните им шелфове, въздушното пространство, мигрантите и етнически разделения Кипър.

Още по темата
Напрежението отново се разпали миналата седмица, когато Ердоган заяви, че гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис "вече не съществува" за него, обвинявайки го, че се е опитал да блокира продажбата на изтребители F-16 на Турция по време на посещение в САЩ.

Във вторник Мицотакис заяви пред репортери след срещата на върха на Европейския съюз, че е информирал колегите си от ЕС за "агресивността" на Турция и "провокациите, които не могат да бъдат толерирани от Гърция или Европейския съюз".

"Няма да участвам в играта на лични обиди...", каза той.

Във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Гърция нарушава международните споразумения, които определят демилитаризирания статут на островите в Егейско море, и предупреди, че ако Атина не промени курса си, Анкара ще започне да оспорва статута на островите.

Министерството на външните работи на Гърция заяви, че коментарите на Чавушоглу показват, че Турция заплашва Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Бийте са не са карайте :)))
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган е политически труп.Опитва се да хапе най-много,когато вижда,че е пътник.Няма да се задържи обаче!Турците мизеруват заради ниската лира и причината е Ердоган,а те много добре го знаят.
29
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са насилствено християнизиран Народ от Византия през 866 г. Само в България не се знае защото Комунистите забраниха абсолютно всичко и капсуловаха Държавата
28
3
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
До Evlad-i fatihanсамо кюрдите да не ви го вкарат отзад и тогава ще разберете колко велики сте... едните отзад другите в устата а турците ще се радват.....
27
6
 
6
 
! Отговори
Орт преди 1 година
Гърция нарушава точка 13 от договора в Лозана за демилитаризацията на островите.Гърция се опита да извърши геноцид в Кипър нарушавайки договора на гарантьорите.Гърция използвайки членството си в ЕС по всякакъв начин възпрепятства нормализиранета на отношенията между тях.ЕС казват,че били солидарни с Гърция,Ами ако утре почнат да избиват турците в Кипър,както са ги избили в Морея,Триполица,Наварин и Крит пак ли ще бъдете солидарни,най вероятно да.
26
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Не разваляйте боя с кавга.Тръпнем в очакване на втора серия.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е с византийците как да се разбереш, фърла чинийки и салфетки
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е началото на края на НАТО и началото на сформирането на единна европейска армия :).
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм подстрекател но да се избиват помежду си ! Едните са ни клали били и изнасилвали 460 г , другите 180 г (((
22
8
 
5
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Фесове,какви протурски коментари правите,какъв "Ердо"..и тоя изкуфял пенсионер като путин съсипа турция отвсякъде..и продължава
21
16
 
14
 
! Отговори
Evlad-i fatihan преди 1 година
Гърците трябваше отдавна да са дали островите. Ердо им каза преди десет години: На острови на хвърлей от нашия бряг, където се чува езана, работа нямате. Вместо да си съберат миризливите дисаги, те продължиха да вдигат гири и дори да лобират срещу Турция пред САЩ. Догодина островите ще са наши. При война Турция ще мобилизира повече от населението на Гърция. Тези за толкова година не разбраха, че с внуците на Осман Гази и Мехмед Завоевателя шега не бива. Бият лошо и държи влага.
20
14
 
13
 
! Отговори
ОСМАН преди 1 година
И КОНСТАНТИНОПОЛ НЕ ГО ДАВАХА И СВЕТА СОФИЯ НЕ ДАВАХА.АМА НЯМА КАК ПРЕД ВЕЛИКАТА ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ НАЙ ДОБРЕ ДА СЕ ПОДЧИНИШ И ДА ТИ ОСТАНЕ ГЛАВАТА НА РАМЕНЕТЕ.....
19
1
 
3
 
! Отговори
ЕрДоГаньоФоб преди 1 година
Не си даваме нищо.Те там ако искат да си се бият да си се бият,но по-добре в лудницата да ходят.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На мен ми беше интересно, защо украинците проявиха този интерес към БГ" ---- Слуховете бяха, че за 2 месеца Русия ще фалира и войната ще свърши. Мисля, че дойдоха с намерение за една почивка. Иначе, имаме хора, които четат редовно техните форуми - ако някой знае друго нещо нека да ме поправи.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека, нема само ние да воюваме, нека да гледаме малко сеир от съседни държави, но надали ще се стигне до война :))))
16
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Ти ако знаеш колко е взел само от неговия приятел Бурла...но вероятно са по личните му сметки хаха
15
0
 
10
 
! Отговори
Gg преди 1 година
Явно се подготвя следващ конфликт
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми беше интересно, защо украинците проявиха този интерес към БГ, нали бехме уж малка държава :))) Иначе да си се карат по между си Гърция и Турция, ние ще гледаме с пуканки сапунката и то от първия ред :)))
13
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция трябва да се изхвърли от НАТО и напрежението ще е до там.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНали бежанците ще хукнат към България, ако стане някоя война, ще залеят България, какво ще прайш? Да си стоят мирно и тихо е най-добре.