Терор по поръчка от Анкара: Докъде стига дългата ръка на Ердоган?

Около 30 имена са включени в списък с искане за незабавно връщане в Турция
5 юни 2022 21:53, Йоана Цонева
43
Терор по поръчка от Анкара: Докъде стига дългата ръка на Ердоган?
Снимка: БГНЕС

Турските граждани, потърсили политическо убежище в Швеция и Финландия, сега са притеснени - тяхната лична сигурност може да се окаже застрашена от опита на Швеция и Финландия да влязат в НАТО. Ердоган обяви двете държави за „убежища на терористи“, поради което смята да блокира влизането им в Алианса, ако те не изпълнят неговите условия.

Застрашени дори и в Швеция

Турският журналист Ахмет Дьонмез, който живее в Швеция, смята, че опитът на турските власти да представят него и други критици на Ердоган, потърсили убежище на Запад, като терористи е “гротескно изопачаване на фактите”, пише швейцарският “Нойе Цюрхер Цайтунг“(НЦЦ) и припомня, че подобни искания на Турция в миналото са били отправяни и към други държави, в това число и към България, пише DW.

“Терорът всъщност тръгва от Анкара”, казва Ахмет Дьонмез. Журналистът дълго време е членувал в движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява за опита за преврат през 2016 година. Вероятно това е и причината през месец март Дьонмез да бъде нападнат от двама неизвестни мъже в Стокхолм. С фрактура на черепа журналистът едва оцелява.

Голяма част от турската общност в страната не се съмнява, че атаката е поръчана от Анкара. Не липсват и улики, които насочват към подобен сценарий. Потребител в Туитър публикува снимка на Дьонмез, който лежи на земята след нападението, придружена от следния коментар: “Журналистът на Фето беше пребит от безименни герои от Анкара. Иде и вашият ред!”.

Още по темата
Дьонмез смята, че животът му е заплашван заради публикувана от него информация за връзките на турското правителство с местната мафия. Той публикува няколко доклада през 2021 година, след което получава заплашително съобщение, в което неизвестен мафиот му казва, че не бива да се чувства в безопасност, само защото живее в Швеция.

Покушения и опити за екстрадиране

Освен, че са заплашени от покушения дори на територията на скандинавските държави, много турци, потърсили убежище там, сега живеят в страх от екстрадиране. Около 30 имена са включени в списък с искане за незабавно връщане на територията на Турция. През миналата седмица 17 шведски културни дейци подписаха отворено писмо с молба към правителството да не се подчинява на исканията на Анкара.

Редица хора от турската общност се притесняват, че ако бъдат върнати в Турция, това ще означава само едно - живот в затворническа килия. Пред шведския журналист Ерик Виман един от застрашените турски журналисти в изгнание казва, че винаги е подкрепял присъединяването на Швеция към НАТО, но никога не е мислел, че самият той ще бъде част от този процес.

Миналата сряда делегации на Швеция и Финландия водиха разговори в Анкара, но турските власти твърдят, че напредъкът не е значителен. Външната министърка на Швеция Ан Линде нарича твърденията, че страната ѝ финансирала терористи, дезинформация.

Ще изпълнят ли Швеция и Финландия тези искания?

Въпреки това е напълно възможно турският президент да принуди Швеция и Финландия да се съобразят с него поне за някои от исканията му, твърди швейцарският „Нойе Цйрхер Цайтунг“. Причината - присъединяването на двете държави към НАТО е твърде важно за обединения фронт на Запада срещу Русия. Какво би означавало това за турските дисиденти, намерили убежище в скандинавските държави, не се знае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
6
 
! Отговори
до турчин преди 1 година
тъъъъъпи и упорити са турците - само за строителство и селско стопанство стават, и то не всички , правилно ти е казал германеца, за съжаление е така
26
7
 
9
 
! Отговори
турчин преди 1 година
турците не сме лоши хора , но за съжаление един германец преди ми беше казал и е прав "турците стават само за строителни работници и за селско стопанство - *** и упоритиШ, за високотехнологична икономика кат Израел, Германия, Холандия, Франция не стават наистина, няма умствен потенциал огромна част от населението на Турция, за съжаление, и доказателство за това е че гласуваме за Ердоган
25
5
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
за Китай направиха, но Турция е нищожна икономика, тя е почти 2 пъти по-малка от икономиката на 15 милионна Холандия, така че за това население от 87 милиона Турция има смешна икономика от 8 000 долара БВП на човека, в бг вече е 13 100 долара БВП на човек. САЩ не бръснат Турция за слива, единствено я използват за бази срещу Русия още от студената война, защото са близо до Русия, ама турците толкова прости, че и това не осъзнаха поне да си пооправят малко икономиката.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоганя покрива приятеля си диктатор ***, затова не пуска Финландия и Швеция, както и гърците няма да допуснат турската клептокрация до ЕС, за което евала на гърците. Долу турската държава и простотия, Швеция и Финландия са светлинни години нат Тюркието във всяко отношение, и няма да се поддадат на натиска на мустакатия анадолски диктатор. И всички дет ми защитавате Турция там 130 евро е минималната пенсия, 220 евро средната, минимална заплата 230 евро средна 350 евро
23
7
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Единствения хубав турчин е тоя дето е 2 мерта под земята!
22
7
 
2
 
! Отговори
От бореца преди 1 година
Потурнаци са навлеци по чужди територии и живеят с вечния страх ,че ще бъдат изринати във всеки един момент,страховете на робите на рогатия са безкрайни!
21
6
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
САЩ направиха поне две геополитически грешки - спомогнаха за развитието на китай и турция !!!___И в двете държави върлува диктатура и краят й не се вижда !!!
20
4
 
9
 
! Отговори
али преди 1 година
Турция е със правото си. Швеция финансира YPG, това не е тайна, под предлог, че те се борят срещу ИД в Сирия. Вече там няма ИД !!! И тези оръжия се предават на ПКК и се използват срещу Турция. В Турция живеят 4 мил. сирийци, които немогат да се върнат в Сирия, защото териториите в които живеят се контролират от YPG (ПКК).Т.е. местните хора хора са принуждавани да напуснат сирия от терористична организация въоръжавана от Швеция. Не са толкова невини за колкото се представят...
19
5
 
8
 
! Отговори
Кесаря Тервел преди 1 година
Интересите на туруците нямат нищо общо с интересите на хората!
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
туркoпитeцитe навсякъде носят само проблемите си.
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вадете *** от НАТО и приемете белите хора!
16
8
 
8
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
Нали се сещате защо Путиниа не се притесни особенно за Фин и Шве в нато, Доганя го покрива...
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй било четвъртата дълга ръка на дълбоката държава както писаха разследващи журналисти,че с негово знание свитата му водили техни колеги да снимат на место след като техни сили били минали през това место в пограничните райони с Ирак и Сирия,че на тяхна територия извършили зачистки на населението от Кюрдистан заселено там предимно естествено кюрди преди да отведат поканените журналисти да правят репортажи след акциите за издирване на не възприемащи ги кюрди като ги разпитват,снимат за терористи
14
6
 
13
 
! Отговори
злобар преди 1 година
До ЦСКАрИ тогава ще виждате "грозното лице на Ердоган и Турция и турците които вече са станали вирусни" ...?!...Представете си колко хуманни и демократични щяха да са българите тогава към турците и помаците от Родопите създали работническата партия ?!...Представете си колко благосклонни щяха да са Българите към кандидатурите на Швеция и Финландия ако те толерираха по същия начин и "борците за независимата Турска родопска република" ?!...
13
2
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Изобщо не си в час !Последният Мюмюн дето ти целува ръка докато ти лъска обувките е по в час от теб!!!!А може и да не си стъпвал там....ама коментираш!!!!
12
3
 
14
 
! Отговори
злобар преди 1 година
До ЦСКАр или си представете как в някоя църква на Великден,как на някой мач в стадион или как на площад на голям български град избухват бомби взривени от сепартистите и убиват невинни български граждани без разлика дали са деца, жени или старци !...И как въпреки че България и Турция са съюзници в НАТО турците открито финансират и въоръжават сепаратистите ...и как гърците и македонците им дават убежище и подкрепа вътре в своите граници а НАТО и Сащ правят санкции и ембарго на България защото убива "борци" за независимост
11
3
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Ердоган няма да дава оставка.Не си в час!Там нещата не стават така!
10
5
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Абе като си даде оставката тогава го сравнявай с Бойко.
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя като наш Бойко.Ще му пиийнатсоса турците!Цялата фамилия в кауша ще я вкарат!И другите му там койоти и чакали!Няма като тук да ги оставят!!!!Там не е България!!!!
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново бозите на дойче зеле. Швеция от години е убежище за кюрдски и леви терористи от Турция. Тях визира Ердо. А в случая се опъва, защото иска да изтъргува подкрепата си. Даже не му дреме за тези бегълци. Те бял ден в Турция няма да видят. Независимо дали при него или при някой друг.