Гърция изготвя пакет от незабавни енергоспестяващи мерки

Планът "Операция Термостат" вече се прилага в Италия и Испания
9 юни 2022 08:40, Йоана Цонева
18
Гърция изготвя пакет от незабавни енергоспестяващи мерки
Снимка: БГНЕС

В сряда гръцкото правителство ще обяви нови стимули за държавните институции за намаляване на потреблението на електроенергия, а министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и заместник-министърът на финансите Тодорос Скайлакакис ще призоват всички обществени сгради да повишат нивото на климатизация до 26-27 градуса по Целзий, предаде в. "Катимерини".

Пакетът от незабавни енергоспестяващи мерки за летния сезон, когато използването на климатици се увеличава, ще включва и намаляване на потреблението на електроенергия от уличното осветление.

Министерството на финансите на Гърция ще предостави увеличено финансиране (бонуси) на държавните институции (министерства, общини и др.), които се вслушат в препоръките и намалят потреблението си.

Още по темата

Тъй като няма пряк начин да се контролира работната температура на климатиците, отговорът на правителствените препоръки ще се оценява въз основа на сравнение на сметките за електроенергия за референтния период (напр. юли-август 2022 г.) със съответните два месеца на предходната година; и ако се установи, че потреблението е по-ниско с процент, който ще бъде определен, то преуспялата структура ще бъде възнаградена с увеличени бюджетни средства.

За изпълнението на мярката Министерството на финансите ще управлява електронна платформа, в която ще се регистрират данните и потреблението на всяка обществена сграда. Регулаторният орган по енергетика е направил пълен запис на потреблението на енергия на всяка обществена сграда през зимните и летните месеци и е изчислил спестяванията, които ще се получат в резултат на регулирането на климатиците за охлаждане и отопление.

Планът "Операция Термостат" вече се прилага в Италия и Испания и наскоро беше косвено споменат от министър-председателя Кириакос Мицотакис: "С някои незначителни промени в поведението ни можем да спестим енергия, да спестим някои разходи и да подпомогнем усилията на страната да намали общия си енергиен отпечатък", беше казал той преди около 10 дни, като се позова на съгласуван план, който правителството ще представи скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия вече неиронично препоръчаха на хората да се къпят с по-хладка водичка, и дрехите можело да не се перат, а да се проветряват. Абе важното е ДА НАКАЗВАМЕ ПУТИН УХАУХАУХА
14
0
 
2
 
! Отговори
До къде стигнахме! преди 1 година
До къде стигнахме! Какво следва да се къпем веднъж седмично? Да палиш свещи вечерно време?
13
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Направо ги спирайте тези климатици. Какво се лигавите, бабите и дядовците ви все на климатици са били. Да не говорим, че от тях се настива. Комфорт ще търсят, хайде холан, да накажем лошия Путин, пък може да стоим на жега, после на студ. Няма проблем, нали така овце?
12
0
 
5
 
! Отговори
До Енергетик преди 1 година
Най-лошото е, че ние сме вързани с тях, те играят на нашата бора и те ни вдигат цената на тока за бизнеса, защото купуват нашия евтин незелен ток, който сме длъжни да им продаваме според правилата на ейрогейския *** съюз
11
0
 
13
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Европейските зелки, толкова много мразят Русия, че за последните години остра реторика и заплахи, и говорене за зелена енергия направиха така, че Европа да е напълно зависима от руските ресурси, сега пак с идеологиите напред. Само с говорене не става, а вятърната и слънчевата енергия не стават за нищо, но поне се изпраха милиарди по тази линия.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 - хаха без да видя написаното от теб, и аз написах същото! Тоест, очевидното!
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нивото на климатизация до 26-27 - че то си е толкова без климатизация в къщи през лятото... Нищо, наказахме ли Путин вече, а банда! А зимата как ще го накажем оха. Като препоръчат нивото на отопление да е 14 градуса за да "пестим".
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направо да им раздават ветрила и да се приключва
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре е да спрем климатиците лятото, да спрем да се отопляваме зимата, да спрем да шофираме за да пестим гориво, само така ще накажем лошия чичко Путин! Още от т.н. пландемия ясно се видя, че хората масово са изгубили критичното си мислене щом се оставят на едни клоуни, подставени лица да ги лъжат непрестанно а те да им вярват!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЗ е едно недоносче понеже всички са вързани с ниски лихви заради маляките, страни с ниски дългове могат да си позволят високи лихвени проценти за да борят инфлацията, но малякия ще фалира и заради тях всички опъват кайша ЕЗ е едно недоносче. Или цялата ЕЗ да е с единн фискална политика или всеки да се оправя по единично.
5
1
 
23
 
! Отговори
Енергетик преди 1 година
Затвориха си големите ТЕЦове (аналогични на комплекса Марица Изток 2), направиха едни големи фотоволтаични паркове за милиарди и сега трябва да пестят!?!? Аа, и Ел.енергията им е една от най-скъпите в Европа. Зеленото е замаскирано червено и ние на там вървим.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради маляките Германия не може да вдигне лихвените проценти на ЕЗ щот маляките и жабарите ще фалират не могат да си плащат дори лихвите.
3
0
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
А НИЕ СКОРО ТУКА ЩЕ МИНЕМ НА СВЕЩИ И ИЗОБЩО НЯМА ДА НИ ТРЯБВА ТОК25
2
0
 
14
 
! Отговори
али преди 1 година
С милиарди дългове и милиарди за въоръжаване ..... ще трябва доста да спестяват...
1
1
 
6
 
! Отговори
Dreeeeem преди 1 година
Ама защо западните старни и САЩ не спретнат едно ембарго на членовете на ОПЕК и да се свършва. Или ще дават още петрол за да се стабилизират цените или една чистка и да се рестартира света. Какво е това изнудване 120 долара/барела. Имат достатъчно мощности за да произвеждат повече петрол , но нарочно не го правят.