Коалицията на Макрон застрашена да загуби мнозинство

Обединената левица застигна алианса на Макрон на вота във Франция
13 юни 2022 08:03, Елка Василева
9
Коалицията на Макрон застрашена да загуби мнозинство
Еманюел Макрон и Жан-Люк Меланшон. Снимка: архив, БГНЕС

Обединените леви сили на Франция застигнаха коалицията на президента  Еманюел Макрон на първия тур на парламентарните избори в неделя и вероятно ще го лишат от пълно парламентарно мнозинство, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
Според последните междинни данни новото обединение на френската левица води на първия тур на парламентарните избори с малко над 26,2%, следвано с няколко стотни разлика от президентската коалиция "Заедно".

"Президентската партия е победена!", обяви незабавно крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон, водач на новосформираното обединение на социалисти, крайнолеви и зелени, което успя в последния момент да промени баланса на силите в бъдещия френски парламент.

"Няма да отстъпим пред екстремистите вляво или вдясно", заяви от своя страна премиерът на Франция Елизабет Борн, която също е кандидат и спечели първия тур в своя район. Тя предупреди за рисковете от дестабилизация в сложната ситуация на война на вратата на Европа.

Въпреки изгледите коалицията на Макрон да получи най-много депутатски места, тя губи шанс за пълно мнозинство. Политическите сили вече започват битката за балотажа с трудната задача да активизират електората, който днес постигна рекорд по въздържание от вота.

На трета позиция остана крайната десница, следвана от умерената десница в лицето на "Републиканците".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Сандокан преди 1 година
На Макарона в никакъв случай този път няма да му минат номерата, предобикновените избиратели във Франция. Наистина френската левица набирасила и ще го измести на Изборите по време на предстоящия балотаж.Но защо репортажи от Франмция трябва да гледам по забранените руски телевизии,докато нашите тюфлеци от БНТ, БТВ и НОВА си правят оглушки . . .
6
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
жълтите жилетки за какво ядоха бои цяла година да изберат макарона за вторимандат сега му направете и мнозинство в нс и гледаите какво става това момчее неадекватно ще ви пати главата както на нас българите не мислим по избори
5
2
 
8
 
! Отговори
Време беше преди 1 година
някой да поограничи тоя ненормалник Макрон
4
1
 
13
 
! Отговори
кристина преди 1 година
мдаа.. както писа един колега по-долу.. си трябва революция.. след две години ковид затвора, толкова много хора останаха без работа и без средства и сега една огромна инфлация да ги остави гладни и без електричество.. изглежда това е краят..
3
7
 
4
 
! Отговори
На времето... преди 1 година
...франсетата имаха силна компартия начело с Жорж Марше, която беше опасна опозиция. Вероятно във Франция искат някаква промяна и те, ама от къв...силна икономика, няма корупция, нямат Гешев, имат Д,Артанян, Жана Д,арк, Сюркуф, Наполеон, футбол, Рено и т.н. Какво не харесват на Макрон. Господ не може да угоди никому.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, Макрон ще стане заложник на комунистите.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Европа ще смени политическите елити. Народите вече не могат да търпят случващото се. След 2 години и половина ковид фашизъм, сега и война с Русия им идва в доста повече. Само сметките да скочат още малко и тия дето имат избори ще са благодарни, че са сменили властта по мирен начин. За другите ще има революции.