Европейците искат справедливост за Украйна, но се страхуват от цената

Проучване установява, че подкрепата за страната все пак е много висока
15 юни 2022 21:33, Нели Христова
219
Европейците искат справедливост за Украйна, но се страхуват от цената
Снимка: БГНЕС

Единството на Европа по отношение на войната в Украйна е изложено на риск, тъй като общественото внимание все повече се измества от бойното поле към опасенията за покачващата се цена на живота, сочат анкети в 10 европейски държави, като разделението се задълбочава между гласоподавателите, които искат бърз край на конфликта, и тези, които искат наказание за Русия.

Проучването в девет държави-членки на ЕС – Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция – плюс Обединеното кралство установи, че подкрепата за Украйна остава висока, но загрижеността се измества и към по-широкото въздействие на конфликта.

"Европейците изненадаха Путин – и себе си – с единството си досега, но големият стрес едва започва", казма Марк Леонард, съавтор на доклад на Европейския съвет за външни отношения (ECFR) за промяната на отношението към Руската инвазия.

Способността на правителствата да запазят обществената подкрепа за потенциално вредни политики ще бъде от решаващо значение, на мнение е Леонард, предупреждавайки, че пропастта между лагерите на "мир" и "справедливост" може да бъде "толкова вредна, колкото тази между кредитори и длъжници по време на кризата на еврото".

Проучването установи, че въпреки силната подкрепа в цяла Европа за кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС и политиката на Запада за прекъсване на връзките с Москва, много гласоподаватели в Европа искат войната да приключи възможно най-скоро - дори ако това означава Украйна да загуби територия.

Това мнение често не отразява позицията на националните правителства, казват авторите, предупреждавайки лидерите на ЕС срещу "максималистки позиции" по отношение на войната и предполагайки, че остават строги към Русия, но са предпазливи по отношение на опасностите от ескалация.

"В ранните етапи на войната страните от Централна и Източна Европа се чувстваха оправдани в сакнциите си към Русия", пишат Леонард и неговият съавтор Иван Кръстев. "Но в следващата фаза страни като Полша могат да се окажат маргинализирани, ако "мирният" лагер разшири привлекателността си сред другите държави-членки."

Проучването, проведено между 28 април и 11 май, установява почти всеобща подкрепа за Украйна, като 73% от анкетираните в 10-те държави обвиняват Русия за войната.

Повече от 80% в Полша, Швеция, Обединеното кралство (83%) и Финландия (90%) заявяват, че държат Русия отговорна, заедно със силното мнозинство в Италия (56%), Франция (62%) и Германия (66%). Мнозинството също така вижда Русия като основен проблем по пътя към мира.

Има силна подкрепа за прекъсване на връзките с Русия. Мнозинството в 10-те държави смятат, че правителствата трябва да прекъснат икономическите и културните отношения с Москва, като повечето – нарастват до 71% в Полша – също подкрепят прекратяването на дипломатическите връзки.

По същия начин 58% от 10-те държави – което нараства до 77% във Финландия – искат ЕС да намали зависимостта си от руската енергия, дори за сметка на целите на блока по отношение на промените в климата, което предполага обществена подкрепа за нов кръг от санкции на ЕС, включително за петрол.

Но допитването на ECFR показа ясно разделение между европейците, които искат мир възможно най-скоро (35% в 10-те държави), и тези, които искат справедливост – дефинирана като възстановяване на териториалната цялост на Украйна и държане на отговорност от Русия (22%).

Трета "суинг" група, която споделя антируските чувства на привържениците на справедливостта, но също и страховете на лагера на мира от ескалация, съставлява около 20% от гласоподавателите, установява докладът – с големи разлики в разпределението между страните.

Лагерът за мир – чиито поддръжници също са склонни да вярват, че Украйна ще бъде по-зле от Русия в края на конфликта – е най-силно подкрепен в Италия (52%), установи проучването, докато в Полша е най-големия лагер на правосъдието с 41% .

Най-важното е, че възгледите за политическия отговор на ЕС на инвазията варират в зависимост от това в кой лагер са били респондентите, като тези, които искат правосъдие за Русия подкрепят прекъсването на икономически, дипломатически и културни връзки, а гласоподавателите за мир подкрепят само първия от тях.

Запитани какво ги тревожи най-много във войната, респондентите в Германия, Италия и Франция бяха най-загрижени за цената на живота и цените на енергията, докато респондентите в Швеция, Обединеното кралство и Полша бяха най-загрижени за заплахата от ядрена война.

Тъй като конфликтът се проточва и разходите нарастват, правителствата все повече ще бъдат принудени да "балансират стремежа към европейско единство с мнения, които се разминават както в рамките на държавите-членки, така и между тях", пишат авторите, посочвайки "нарастваща разлика между позициите на много правителства и общественото настроение в съответните страни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поръчкова статия за поръчкови индивиди за Коалиция за Успешно Развитие на Европейските Ценности.
163
1
 
5
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
Нелче ,поредният ти жалък пасквил.завоалирано подготвяте хоратаза това,което надробихте-горивата,хранителните стоки и въобще инфлацията ИСТИНСКАТА,не официалната гонят 40 годишни рекорди в ЕС и САЩ.,те същите вече си губят и глобалната хегемония и крадене.и да ревете и да не ревете настъпихте мотиката.а ти си пиши жалките статийки със изопачени цифрички,не забравяй има и други медий,а ти просто си жалка писарушка
162
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Европейците, урока на европейците по демокрация и мирно съвместно съществуване ще го даде Русия. Ти нещо не си разбрал. Сами си слагате лайковете сорроси
161
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Европейците, урока на европейците по демокрация и мирно съвместно съществуване ще го даде Русия. Ти нещо не си разбрал. Сами си слагате лайковете сорроси
160
2
 
10
 
! Отговори
14-ти януари преди 1 година
Едни искали бърз край на конфликта, а другите искали наказание за Русия. Не познаха в исканията си нито първите, нито вторите. Ще познаят третите, които казват, че Государят Путин ще денацифицира дорде санкциониращият колективен запад клекне съвсем, вдигне бялото знаме и моли за пощада. Зад линията от 1997 г.!
159
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията и изследването ако е реално всъщност е в полза на русофилите. Точно за това са изпратени голямо количество сорросоидни *** във форума под тази статия за да променят да смекчават извода че русофилите побеждават.
158
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ръсят хитроумни умозаключевания е запазена марка за русофобите. Бравоска.
157
10
 
0
 
! Отговори
Това е така преди 1 година
Само българите искаме руския ботуш.
156
4
 
22
 
! Отговори
9988 преди 1 година
Тази паразитна държавичка, измислена и създадена изкуствено изчезва. Добре е да приемете този факт. Цялата тази глупост с т.нар. Украйна започва да мяза на цирка с КОВИД...
155
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите, преоблечените комунисти - либерали с новите си антисемейни и античовешки ,,,ценности,,, са по-лоши от предишните! Такава гнусна пропаганда, изкривяване на истината и премълчаване на фактите никога не е имало! П-ф-ууу!
154
1
 
23
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Сега западняците ще видат що е то режим на тока и какво е купонна система. Поздрави от Жан В.
153
24
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Няма от какво да се страхуват от цената! Колкото повече се страхуват, толкова по-дълго ще продължи тази война. А колкото по-дълго продължава, толкова повече цената ще расте! Ако продължават да се колебаят и не пратят веднага всичките си налични оръжия които не са им жизнено необходими, то цената ще бъде много по-висока! Рискуват да повторят историята от Втората Световна Война, когато са се опитвали да преговарят с Хитлер.
152
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2Знам ли? Европа пламна от маймунска шарка. Не Русия.
151
0
 
22
 
! Отговори
аз преди 1 година
Аз искам справедливост за Логанск и Донецк
150
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Справедливостта в Украйна е относително понятие. Справедливост там никога не е имало. Новините са строго цензурирани и изопачени. Забраниха се почти всички опозиционни партии, а това дори не се спомена от "демократичните" медии. Години на ред никой не ни информираше за какво става дума. Не съм съгласен с никаква агресия, от която и да е страна, но не съм и ***, който да приеме всичко на доверие. Европа ако не се промени, е обречена да загине, а на разглезените европейци ще се наложи да работят
149
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер е поддържал войската и икономиката си със собствени (Европейски) ресурси, нападнал е Русия заради нефтените полета на Кавказ (Азърбайджан, Грузия, Туркменистан) но военната му машина до края на войната е била на собствени ресурси. Където не е достигало гориво Хитлер е произвеждал биодизел от въглища. И сега Европа може да кара на биодизел не само от въглища но и от разтителни мазнини, в момента във великобритания всяка педя земя се засажда с рапица, рапицата на практика вирее при всякакв
148
5
 
25
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Който не иска да гледа истината в очите е обречен на поражение -това сме го изпитали на практика от падането на комунизма и разпадането на СССР!И Путин го знае изатова многократно подчертава,че няма да настъпва същите мотики както СССР!А колективният Запад смело ги настъпва!И резултатът от това "единство" е такъв -целият останал свят се дистанцира от натовските държави/даже Турция и Унгария,които са в НАТО/.А някои големи държави от Латниска Америка имат почти конфронтационна позиция ..
147
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
европейците да избират; или Украйна или лошият руски газ
146
6
 
36
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
За Украйна справедливостта означава съд за тия които организираха Майдана и избиха над сто полицаи и още толкова цивилни със ни в снайпери!Справедливост означава смърт за неофашистите организирани във паравоенните формирования като "Десен сектор" и " Азов" ,избили хиляди цивилни защото били с друга националност:руснаци ,татари ,българи,унгарци и т,н,
145
24
 
6
 
! Отговори
Йоцов преди 1 година
Тавариши , съжалявам че истината не ви понася, но фактите са си факти, какво ви се иска да бъде и в какво вярвате, не променя реалността. Ето още малко факти - от 20 завода за автомобили в Русия, реално все още работят само 3, като само единия от тях работи пълноценно и е за китайски автомобили, а другите два работят при големи ограничения. Лада гранта се произвежда все още в момента, но без АБС, въздушни възглавници и с еко ниво понижено от Евро 5 на Евро 2, а търсеното на тези лади е почти 0.