Дания предупреди за спиране на газа от Русия

В момента хранилищата са пълни на 75%
21 юни 2022 08:52, Петя Славова
48
Дания предупреди за спиране на газа от Русия
Снимка: БГНЕС

Датската енергийна агенция обяви първо ниво, "ранно предупреждение", поради притеснения от спиране на газа от Русия.

Европейският съюз създаде система, която позволява на държавите-членки да сигнализират за предстоящи затруднения в доставките на енергия, като използват три нарастващи нива на предупреждения – първото е „ранно предупреждение“, последвано от „предупреждение“, след което „аварийна ситуация“.

Системата позволява взаимопомощ от други страни от ЕС, но само при възможност.

"Това е сериозна ситуация, пред която сме изправени и тя се влошава от намаляването на доставките", каза заместник-директорът на Датската енергийна агенция Мартин Хансен.

Към момента хранилищата в страната са на 75% пълни, а в последните дни страната е добавила още запаси, уточни Хансен, цитиран от БГНЕС.

Предупреждението на Дания идва, след като в края на май датската енергийна компания Orsted обяви, че доставката на руски газ за скандинавската страна ще бъде преустановена от 1 юни, след като Orsted отказа да извърши плащане на газа в рубли.

Руският газ е около 18 процента от общото потребление на енергия, консумирана всяка година в Дания. Вътрешното производство представлява 3/4 от потребения газ през 2019 г.

Русия е един от основните доставчици на природен газ за Дания.

В понеделник Холандия обяви, че ще премахне ограниченията за производството на електроенергия с въглища. Предходните дни Германия и Австрия също предприеха подобни стъпки, за да облекчат зависимостта си от доставките на руски газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ДанияУкрайнаРусиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
И ти няма да имаш руска газ, изобщо няма да имаш газ и ток няма и тогава ще зъзнеш в студените зимни дни и нощи и ще крякаш с все сила "Крим е руски е, ви казвам, ве. Пуснете ми газа и тока. А цените станаха непоносими"
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БобиРусеофиле, ако руснаците изпратят зелените човечета в България - съм убеден, че ще им предложиш жена си, а ти ще подсмърчаш и пляскаш, че да засвидетелстваш поклонничество! Срамувам се от вас!
37
5
 
5
 
! Отговори
***= квичат преди 1 година
Крим не е руски
36
4
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Като гледам само руските *** *** че някой няма да има руска газ.. ЗАЩО ЛИ? ..ха.ха.ха
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42 От дълги години е така - електромобили зареждани от въглищни електроцентрали. ЕС Ентелект и лицемерие.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въглища,да си зареждаме електричките. Гениално!
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, в БГ има доста въглища ако не знаеш, то и газ и нефт има, ама москалските другари не дават да ги разработваме. Цялата енергетика в БГ е пълна с агенти на кремъл.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До вервай си, ти копейко си вервай как Рушия печелела от санкциии - АХАХАХАХАХА, тогава защо резиденто, БКП и копещниците ревете денонощно да сме били свалили санкциите? Другаре, познай догодина гаражната вече Гъзпром колко рублей ще докара на жужето за личната му война? Пак ще излиза жужето и ще дрънка на пенсионерите "но въй держится", с 100$ пенсия 50% от "победилите". Да ви имам и победите, смешници.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,юруш към въглищата
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в България какво ще правим?На датчаните хранилищата били пълни на 75%.Ние имаме едно и не е ясно колко е пълно.И система за ранно предупреждение сигурно нямаме.
29
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците да си го дишат прородния газ.
28
8
 
9
 
! Отговори
До Европа ще намери преди 1 година
Задължително е Европа да намери газ с договаряне за целия ЕС,както заяви преди време Урсула фон дер Лайен.Все пак решения за целия ЕС се взимат от ЕК.
27
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32 Да бе, мечти. ГАЗПРОМ и обезсилване...Като се събуди потен ли беше? А нещо така за огромния азиатски пазар плюс Турция да си чувал?
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде на кюмюряяяя...
25
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дания, както и цяла Европа, може да плаща по-скъпо за газ, но това не е някаква драма. Приемлива цена за обезсилването Газпром, най-мощното руско геополитическо оръжие.
24
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха! Европа ще намери откъде да купи газ и нефт, но Русия едва ли ще намери решение , какво да прави с рублите от газ и нефт... Няколко русофилчета тук се "загрижили" за Европа... Ха-ха-ха!
23
14
 
3
 
! Отговори
Xvvюд преди 1 година
Меркел, Тиквата най- големите агенти на жужето на планетата, трябва им истински народен съд на тия. А Германистан скоро ще е все по-изолиран даже и в Европката.
22
12
 
17
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
по принцип всяка година има зима, тогава ще видят какво ги чак....
21
8
 
16
 
! Отговори
селянин преди 1 година
значи мислите че Русия ще прави инвестиций за милярди долари които зависят от некви турбини за 100 000$ и нямат план б същото кат преди месеци танковете закъсали за нафта ке тръгнеш на война с един резервоар ами 80 % сте от високо интелигентните
20
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започнаха да мислят за въглищата! Браво на тях! Изтрезняват от едно човекомразие, наречено Грета Тунберг, или по-точно на тези зеленилки зад Грета Тунберг. Но идва и друга преоценка - преоценката за ядрената енергия, която, кой знае защо, ще стане не само достатъчно безопасна, но и дори екологично чиста. Епохата на разглезените европейски баби и дядовци започва са свършва! Най-после! Хайде чао, ме отивам да пазя баба и дядо от Коко 19.