Какво ще се случи ако Путин врътне газовото кранче за Европа?

Русия вече ограничава доставките за някои страни
23 юни 2022 19:00, Нели Христова
285
Какво ще се случи ако Путин врътне газовото кранче за Европа?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин и руският държавен енергиен гигант "Газпром" изглежда започват да затягат кранчето на Европа, като ограничават доставките на газ. Ръководителят на Международната енергийна агенция предупреди, че Европа трябва незабавно да се подготви за евентуалното спиране на целия износ на газ за региона тази зима. Нахлуването в Украйна засили желанието страните да се откажат от вноса на енергия от Русия, но тези усилия бяха инжектирани с нова спешност.

Какво се случва?

Русия започна да прекъсва и ограничава доставките на газ за част от страните. Целта й очевидно е да попречи на усилията им да запълнят своите хранилища преди зимата. През последната седмица "Газпром" намали доставките, преминаващи през главния газопровод в Европа, "Северен поток-1", с 60%. Това предизвика съкращения на доставките в Италия, Австрия, Чехия и Словакия. Газът е спрян и за редица други страни, включително Полша, България, Франция и Холандия. Експлозия в огромно съоръжение за втечнен природен газ (LNG) на Freeport в крайбрежието на Тексаския залив, което доставяше газ за Европа,  също намали доставките.

Може ли Европа да замени руския газ през зимата?

Няма шанс. Преди войната Русия доставяше 40% от доставките на газ в Европа, така че ограниченията за съхранение на газ или увеличаване на вноса на втечнен природен газ в някои страни, включително Германия, правят подмяната на руския газ почти невъзможна в краткосрочен план. Лидерите на ЕС омаловажиха вероятността от пълно спиране на руския газ, тъй като се смята за непрактично и политически разделящо.

Вместо това нациите се надпреварват да запълнят своите хранилища по-рано през годината от обикновено. Подземните хранилища в Европа в момента са пълни на 57%. Европейската комисия поиска от всяка страна да достигне 80% съхранение до началото на ноември, като Германия се стреми към 90% до същия момент. Без руски газ обаче тези цели ще бъдат трудни за постигане. "Единственият начин да се доближат до целта е като плащат много високи цени. САЩ изпращат втечнен природен газ в Европа през Азия, защото страните в Европа плащат повече", обяснява анализаторът за петрол и газ в Investec Нейтън Пайпър пред The Guardian.

Накъде могат да се обърнат европейските държави?

Европейските правителства все повече се обръщат към САЩ, за да доставят по-големи количества скъп LNG. Обединеното кралство би могло да се възползва от кризата, като увеличи допълнително износа на природен газ за ЕС чрез интерконектори. Данните на Службата за национална статистика показват, че износът на стоки за ЕС се е увеличил за трети пореден месец до £16,4 милиарда през април - най-високото месечно ниво на текущите цени от началото на сравними данни през 1997 г., движещо се от газ и суров петрол, доставяни до Холандия и Ирландия.

Европейските правителства също се опитват да получат повече газ от Норвегия и Азербайджан и да увеличат използването на възобновяема енергия. Междувременно азиатските страни, като Пакистан, все по-често се налага да се върнат към силно замърсяващите въглища, тъй като Европа грабва целия газ.

Какво ще стане, ако не могат да го заменят?

Най-вероятният резултат ще бъде, че предприятията ще намалят използването на енергия. В Германия, която получава 35% от вноса на газ от Русия, енергоемките индустрии като производството на стомана ще бъдат изправени пред напрежение и ограничения в производството. "Или правителствата ще наложат ограничения върху използването на енергия, или цените ще станат толкова високи, че ще стане неикономично да се използва", казва Пайпър. "Може да има проблем, ако Русия спре газовите потоци тази зима, когато потреблението е голямо. Дори по време на Студената война Русия беше надежден доставчик на енергия. Сега тази връзка е прекъсната."

Какъв ефект ще има това върху потребителите?

Малко вероятно е потребителите да видят прекъсване на енергийните доставки в Европа, тъй като индустриалната употреба първо ще бъде ограничена. Въпреки това цените, които вече са високи, вероятно ще ескалират още. Ценовият таван на годишните сметки за енергия се очаква да достигне £2980 през октомври и може да достигне £3003 през януари, каза тази седмица изследователската фирма Cornwall Insight. Ако руснаците прекратят изцяло износа на газ, той може да бъде увеличен още повече.

Анализът е на Алекс Лоусън за The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари