Какво ще се случи ако Путин врътне газовото кранче за Европа?

Русия вече ограничава доставките за някои страни
23 юни 2022 19:00, Нели Христова
285
Какво ще се случи ако Путин врътне газовото кранче за Европа?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин и руският държавен енергиен гигант "Газпром" изглежда започват да затягат кранчето на Европа, като ограничават доставките на газ. Ръководителят на Международната енергийна агенция предупреди, че Европа трябва незабавно да се подготви за евентуалното спиране на целия износ на газ за региона тази зима. Нахлуването в Украйна засили желанието страните да се откажат от вноса на енергия от Русия, но тези усилия бяха инжектирани с нова спешност.

Какво се случва?

Русия започна да прекъсва и ограничава доставките на газ за част от страните. Целта й очевидно е да попречи на усилията им да запълнят своите хранилища преди зимата. През последната седмица "Газпром" намали доставките, преминаващи през главния газопровод в Европа, "Северен поток-1", с 60%. Това предизвика съкращения на доставките в Италия, Австрия, Чехия и Словакия. Газът е спрян и за редица други страни, включително Полша, България, Франция и Холандия. Експлозия в огромно съоръжение за втечнен природен газ (LNG) на Freeport в крайбрежието на Тексаския залив, което доставяше газ за Европа,  също намали доставките.

Може ли Европа да замени руския газ през зимата?

Няма шанс. Преди войната Русия доставяше 40% от доставките на газ в Европа, така че ограниченията за съхранение на газ или увеличаване на вноса на втечнен природен газ в някои страни, включително Германия, правят подмяната на руския газ почти невъзможна в краткосрочен план. Лидерите на ЕС омаловажиха вероятността от пълно спиране на руския газ, тъй като се смята за непрактично и политически разделящо.

Вместо това нациите се надпреварват да запълнят своите хранилища по-рано през годината от обикновено. Подземните хранилища в Европа в момента са пълни на 57%. Европейската комисия поиска от всяка страна да достигне 80% съхранение до началото на ноември, като Германия се стреми към 90% до същия момент. Без руски газ обаче тези цели ще бъдат трудни за постигане. "Единственият начин да се доближат до целта е като плащат много високи цени. САЩ изпращат втечнен природен газ в Европа през Азия, защото страните в Европа плащат повече", обяснява анализаторът за петрол и газ в Investec Нейтън Пайпър пред The Guardian.

Накъде могат да се обърнат европейските държави?

Европейските правителства все повече се обръщат към САЩ, за да доставят по-големи количества скъп LNG. Обединеното кралство би могло да се възползва от кризата, като увеличи допълнително износа на природен газ за ЕС чрез интерконектори. Данните на Службата за национална статистика показват, че износът на стоки за ЕС се е увеличил за трети пореден месец до £16,4 милиарда през април - най-високото месечно ниво на текущите цени от началото на сравними данни през 1997 г., движещо се от газ и суров петрол, доставяни до Холандия и Ирландия.

Европейските правителства също се опитват да получат повече газ от Норвегия и Азербайджан и да увеличат използването на възобновяема енергия. Междувременно азиатските страни, като Пакистан, все по-често се налага да се върнат към силно замърсяващите въглища, тъй като Европа грабва целия газ.

Какво ще стане, ако не могат да го заменят?

Най-вероятният резултат ще бъде, че предприятията ще намалят използването на енергия. В Германия, която получава 35% от вноса на газ от Русия, енергоемките индустрии като производството на стомана ще бъдат изправени пред напрежение и ограничения в производството. "Или правителствата ще наложат ограничения върху използването на енергия, или цените ще станат толкова високи, че ще стане неикономично да се използва", казва Пайпър. "Може да има проблем, ако Русия спре газовите потоци тази зима, когато потреблението е голямо. Дори по време на Студената война Русия беше надежден доставчик на енергия. Сега тази връзка е прекъсната."

Какъв ефект ще има това върху потребителите?

Малко вероятно е потребителите да видят прекъсване на енергийните доставки в Европа, тъй като индустриалната употреба първо ще бъде ограничена. Въпреки това цените, които вече са високи, вероятно ще ескалират още. Ценовият таван на годишните сметки за енергия се очаква да достигне £2980 през октомври и може да достигне £3003 през януари, каза тази седмица изследователската фирма Cornwall Insight. Ако руснаците прекратят изцяло износа на газ, той може да бъде увеличен още повече.

Анализът е на Алекс Лоусън за The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
8
 
11
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Да спират, така хем Европа ще сепостегне, че много меки и нерешителни китки има, хем и унас *** ще даде фира и най-после ще може да се оправи тази държава от корупция и простотия. Връткай кранчето, ***, тя твоята иначе. отдавна е свършена, поне едноо добро да направиш преди края.
228
28
 
13
 
! Отговори
отдавна преди 1 година
До До 115 твоя самодржец вовка отдавна е фалирал, скоро ще се види наистина, а русия е една нещастна държава с малка икономика колкото на люксембург едва ли някой я приема сериозно освен родните нашистки ***
227
32
 
12
 
! Отговори
do 235 преди 1 година
До Анонимен промит мозък, шистов газ е най-чистото нещо на света добива се без никаква вреда за околната среда, единствената вреда е за газпром и такива като тебе с промити мозъци
226
4
 
22
 
! Отговори
Как какво преди 1 година
Дреме ни, разбира се че съюзника на Европа в лицето на сащ ще носят с кораби газ, ако не стигне този газ ще напълнят Европа с бежанци и с техните пръдни ще се осигури достатъчно газ за цяла Европа.
225
11
 
29
 
! Отговори
До 115 преди 1 година
Ще фалира другият път или само в мечтите ти!!!Давай Вова мачкай наред !!!!
224
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 226 Русия- излагация! Путин не може да превземе Украйна! А представете си какво остава за САЩ или Китай ,Индия ,Турция ... Абе държави с над 80-100милиона население да не говорим за силна армия и голяма икономика!. . . Не се излагай! Актуализирай си познанията Китай и Индия са много над милиард!
223
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кой да ми спре газта! Имам две пълни бутилки по 50 литра и дърва и въглища от по миналата година! Камината я оправихме с един приятел мейстор, защото тоя дето я инсталира, се оказа баш майстор! Тройни стъкла преди две години смених! Като иска да спират поне една година ще преживея пък по нататък ще видим - както казва един българин.
222
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като продават на изток разликата действително е мн голяма. Първо нямат изградени такива трасета и второ на изток да не мислите, че са глупави и да купуват на същата цена като Европа. Индия иска да купува но при 45 долара на барел иначе, не
221
1
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Цените тройни ще станат, ако *** спре газта за Европа.
220
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е на нас нали ни го спряха и кво? Да правят квото си искат.
219
18
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 1 година
Надявам се най-после да им уври главата, че е крайно време да пратят Ф-35 да зачисти Просията.
218
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо заглавие! Най-логичния отговор е, че Европа ще остане без газ от Русия. А пък какво ще се случи икономически е съвсем друг въпрос.
217
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eвропа наложи ембарго на газта и петрола от русия . Заглавието на статията е опит за храна на русоробите . Другото което трябва да се знае е че продажбите в Европа не могат да бъдат заместени по количества с такива на изток .Разликата е много голяма .
216
2
 
15
 
! Отговори
Нищо лично преди 1 година
Още миналата седмица, на БГ ОнЕър българин (не руснак) обясни, какво ще стане тази седмица с газа. Тази седмица ТУРЦИЯ си прави профилактика на всички тръбопроводи на нейна територия, и спира всичко, във всички посоки. Предварително е известно и съгласуване със всички. Но това не пречи още от понеделник, яко да се пишат глупости: РУСИЯ спря газа на България и другите по тръбите. И от тогава се състезават кой по-глупав да преписват същото. И тук същото в статията...
215
8
 
17
 
! Отговори
сопол преди 1 година
сащ убиват европа. при разпад на русия на 4 части, най вероятно тези с ресурса отиват към китай, и китай стават световен хегемон. краят на америка. нямат правилен ход дебелите лакоми американци
214
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 234:И ти си сатанист.Не се знае дали има и предполагат,че е малко.Ако почнат добива на шистов газ ще отровят земята и водата.Искаш да измрем.
213
27
 
8
 
! Отговори
супер преди 1 година
ще се случи нещо много хубаво Европа да се освободи от рашистки гнет и рашистнките *** ше останат без заплати, газ и нефт има навсякъде в и около европа просто *** диверсанти си вършат работата да пречат той да се използва. пример България пълна е с шистов газ за 1000 години напред но диверсантите подкукуросват народа че шяло да се замърси природата ако го добивате видите лии което разбиира се е пълна пропагадна глупост само и само да се купува скъпия и некачествен рашистки газ
212
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** какво да се случи? Та Нали когато питаха Кокорчо, защо се отказваме от руския газ, мантрата беше , че ще си го набавим от другаде и то на по ниски цени, защото лошите русмаци ни изнудвали. Така като гледам заливат ни с оферти, от ефтино по ефтино. Така, че няма страшно, само ще позатегнем кранчето, ще започнем да се къпем по-рядко в градската баня (по повелята на Фон дер *** и Жан Мивел Жар) и ще готвим по рядко и ще плащаме повече.
211
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой от писачите чел ли е статията бе? Първо хляба и брашното закуски тестени изделия и всичко се що е по кръчми и заведения ще скочи най-малкото ,което е!
210
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да го спират,голям праз