Ковачевски поиска 5 условия за старт на преговорите с ЕС

Еди Рама нарече България - позор
23 юни 2022 22:30, Петя Славова
121
Ковачевски поиска 5 условия за старт на преговорите с ЕС
Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония отхвърли предложението на френското председателство за вдигане на ветото за започване на преговори за членство в Европейския съюз. След срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел премиерът Димитър Ковачевски заяви, че предложението е неприемливо в този вариант и постави 5 условия Скопие да се съгласи на преговори.

Още по темата

"Тук сме, а преговори няма" - с тези думи премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски откри пресконференцията, която даде съвместно с албанския си колега Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, предаде БНР.

Ковачевски нарече България "държава, която е решила да се върне в миналото" и категорично заяви: "Предложението в такава форма, каквато е в момента, е неприемливо за мен, за президента на държавата, за правителството, за коалиционните партньори и за гражданите на Република Северна Македония".

Димитър Ковачевски поиска да бъдат изпълнени 5 условия на Скопие и ако те бъдат приети, то той ще се включи в разговорите за започване на преговори до края на френското председателство на ЕС:

"Ясна формулировка на македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност. Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите. Преговорите между Северна Македония и Европейския съюз да започнат преди началото на процеса за конституционните промени за включване на българите, хърватите и черногорците в преамбюла на конституцията“.

И още – Ковачевски поиска "силни гаранции както от България, така и от Европейския съюз" София да няма нови искания, различни от договорените в преговорната рамка и двустранния протокол. Който още не е съгласуван с България, отбеляза той.

"И, разбира се, всяко решение трябва да бъде консултирано с институциите на Република Северна Македония", заяви премиерът на РСМ.

Разочарование към Европейския съюз показаха и другите двама лидери - на Албания и Сърбия. В дните преди срещата на върха Еди Рама предупреди, че ако няма вдигане на българското вето, то Тирана ще поиска да бъде отделена от Скопие по пътя към европейското членство. Днес Рама не коментира това, вместо това нарече действията на страната ни "българска лудост" и повтори:

"България е позор, но не е само България. Причината е уродливия дух на разширяването, напълно уродлив. Този дух от споделена визия на една общност се превърна в отвлечен автомобил от една държава-членка. И видяхме - всеки път, когато нещо се случи в тази държава-членка, автомобилът се пуска в движение".

Пресконференция след срещата на върха на Западни  Балкани - ЕС трябваше да дадат и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, но тя беше отменена.

В отговор на журналистически въпрос Рама, Ковачевски и Вучич заявиха, че двамата европейски лидери са били много разочаровани и дълбоко тъжни от липсата на пробив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
10
 
! Отговори
защо преди 1 година
Ех, Скупщино и за тебе требе да се биеме!
59
1
 
27
 
! Отговори
Лелее! преди 1 година
Няма такава наглост - Македония, Албания, Украйна - те поставят условия, а са страна която се нуждае от помощ и приемане. Ще видиме дали наглостта се лансира и е вървежна. Ако е така, значи ни е време и ние да изнаглееме!
58
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковачевски не е в позиция да поставя условия. За него е по-важно да не загуби властта, вместо РСМ да започне преговори. Не направи нищо да обясни на северновакедонците историческата истина, страхувайки се, че ще бъде линчуван политически от сърбоманското върхушка в РСМ. Още не се е родил лидер в Северна Македония, който да поевме отговорност и риск, да стане непопулярен, но да преведе страната си по трудния път на прехода от митовете и фалшификациите, към реалността.
57
0
 
30
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Представителя на България, от трибуната на ООН: - Когато българският цар Самуил, с цялата си войска се върна от Охрид, след битка с византийците, през 1004г. край Скопие, ние си свалихме дрехите и се хвърлихме в езерото, за да отмием натрупалия се прах от дългите походи. Когато излязохме от водата, видяхме че македонците са ни свили всички дрехи. Скача представителя на Македония: - Протестирам! Нас тогава изобщо ни е нямало там. Българския представител: -Благодаря, ето това исках да докажа.
56
0
 
22
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Гиб Мелсън Те нямат друг избор - агресията им прикрива престъпленията им...
55
0
 
43
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Какво самочувствие само имат македонците. Все едно те командват ЕС. А като си спомня ние като се гласяхме за ЕС бяхме по ниски и от тревата и се съгласявахме на всичко само и само да ни вземат в ЕС.
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ковачевски нарече България "държава, която е решила да се върне в миналото" и категорично заяви: "Предложението в такава форма, каквато е в момента, е неприемливо".- Кво общо има България с предложението на Чакарон фенски? На Макарон му се смеят пустинните лисици в Мали, а РСМ се затъжили за Запада. РСМ да си турят печат европеец на челото и да се засилват към складовете в Холандия да пищят свобода по 2 пъти на ден преди да се напушат и да блеят като телета в една точка на поточната линия по 8ч
53
1
 
21
 
! Отговори
Диана преди 1 година
За съжаление, процесите в света се развиват във времето..Ако Ковачевски смята, че това не е така, си е негов проблем, но македонците определено нямат загубени 1300 години от историята си на Земята! Ковачевски казва че България искала да се върне в миналото в момент, когато именно РСМ и Сърбия връщат македонците с 1300г. назад в миналото, изрязват от историята им 1300г. Това е фалшификация на историята с цел промяна смолочността на цял един народ и това е недопустимо!
52
2
 
15
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ама не ми плющете минуси бре,прошляка рама с интереси,приема Българите да сме ограбени от макетата,приема "съветите"на сърбите внушени му от раша да сее раздори...и сее обиди...хаос...позор...ами чий търсиш бре...у сибир,рама дължи извинение...или майната му!аман от ц.г.н.та с тъпани налагащи ни "ценности"!!!обиди ни и политиците ни се държат като женки...ало резиденто къде си???
51
1
 
29
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
След отказа на РСМ става все по важно България ДА ПРИЕМЕ френското предложение като знак за доброжелателност, добронамереност и проактивно отношение да се търси решение(на проблеми който не са създадени от нея). След македонския отказ има само една опция -разделяне на РСМ и Албания. Честито на албанците, въпреки че не го заслужават защото дори те от слабата си позиция се опитваха на натиск към България. Македонците да се сърдят на себе си остават с брачата сърби да висят на оградата на ЕС от вън
50
7
 
15
 
! Отговори
ББ преди 1 година
уау,ЕС ли иска да станат македонци и албанци?за крепостният на раша ..майната му!ЕС е първо ценности..въпреки,че рашите опитват да ги разбиват през веберовци,борисовци,унгарският безбожник,ЕС финансира враговете на ЕС като гореспоменатите,дава им пари да владеят и манипулират хората,Албания също ще има вето заради обидите нанесени от мафиота рама,ако не се извини на Българите..Вето!!!не бързаме за никъде!!!ЕС кой нормален вкарва в дома си..зли и крадливи?кой финансира откровенни обслужващи раша?
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2007г. насам цъфтим, докато си вървим по пътя пари събираме. Да влизат, доволни ще са!
48
3
 
37
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Чакай сега, тия кандидати ли са или.. щото гледам все условия поставят !
47
2
 
13
 
! Отговори
вето преди 1 година
Мскедония наложи вето на влизане на ЕУ в съюза им а албанците.
46
3
 
19
 
! Отговори
bg преди 1 година
Вето и за шиптърскапан.
45
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да си помисли човек, че България ще я приемат в Европейския съюз и трябва да изпълни 5 македонски условия. Дали не трябва да им правят тест за дрога след такива неадекватни представления?!
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Барем БЮРМ поиска да изхвърлят България от ЕС. :)
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че ще поставят условия. Ако благоволят да влязят в ЕС и Луната (изконна накедонска територия) ще стане част от ЕС
42
3
 
25
 
! Отговори
ЧЕШЕК ПАЙКЕР преди 1 година
КОЙ ВИ ПИТА,КАКВО ИСКАТЕ? ЕВРОПА ЛИ ЩЕ СТАВА ЧЛЕН НА ИЗМИСЛЕНАТА ВИ ТЕРИТОРИЯ?НА ИЗМИСЛЕНАТА ВИ ИСТОРИЯ И ЕЗИК?С ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ ,ОШЕ 100 ГОДИНИ ЩЕ СТЕ ТЕРИТОРИЯ,НЕ ДЪРЖАВА,НО ИМАТЕ ИЗБОР С БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА,ОСЪЗНАЙТЕ СЕ...И ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА,ЧЕ,КОЙТО СЕ ОТРИЧА ОТ РОД И РОДИНА НЯМА ДА ПОЛУЧИ ПОКОЙ НА ДУШАТА СИ...ПОКАЙТЕ СЕ РОДООТСТЪПНИЦИ...
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да извикат Турция, Украйна и Молдова и тях на среща на върха.