Ковачевски поиска 5 условия за старт на преговорите с ЕС

Еди Рама нарече България - позор
23 юни 2022 22:30, Петя Славова
121
Ковачевски поиска 5 условия за старт на преговорите с ЕС
Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония отхвърли предложението на френското председателство за вдигане на ветото за започване на преговори за членство в Европейския съюз. След срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел премиерът Димитър Ковачевски заяви, че предложението е неприемливо в този вариант и постави 5 условия Скопие да се съгласи на преговори.

Още по темата

"Тук сме, а преговори няма" - с тези думи премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски откри пресконференцията, която даде съвместно с албанския си колега Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, предаде БНР.

Ковачевски нарече България "държава, която е решила да се върне в миналото" и категорично заяви: "Предложението в такава форма, каквато е в момента, е неприемливо за мен, за президента на държавата, за правителството, за коалиционните партньори и за гражданите на Република Северна Македония".

Димитър Ковачевски поиска да бъдат изпълнени 5 условия на Скопие и ако те бъдат приети, то той ще се включи в разговорите за започване на преговори до края на френското председателство на ЕС:

"Ясна формулировка на македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност. Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите. Преговорите между Северна Македония и Европейския съюз да започнат преди началото на процеса за конституционните промени за включване на българите, хърватите и черногорците в преамбюла на конституцията“.

И още – Ковачевски поиска "силни гаранции както от България, така и от Европейския съюз" София да няма нови искания, различни от договорените в преговорната рамка и двустранния протокол. Който още не е съгласуван с България, отбеляза той.

"И, разбира се, всяко решение трябва да бъде консултирано с институциите на Република Северна Македония", заяви премиерът на РСМ.

Разочарование към Европейския съюз показаха и другите двама лидери - на Албания и Сърбия. В дните преди срещата на върха Еди Рама предупреди, че ако няма вдигане на българското вето, то Тирана ще поиска да бъде отделена от Скопие по пътя към европейското членство. Днес Рама не коментира това, вместо това нарече действията на страната ни "българска лудост" и повтори:

"България е позор, но не е само България. Причината е уродливия дух на разширяването, напълно уродлив. Този дух от споделена визия на една общност се превърна в отвлечен автомобил от една държава-членка. И видяхме - всеки път, когато нещо се случи в тази държава-членка, автомобилът се пуска в движение".

Пресконференция след срещата на върха на Западни  Балкани - ЕС трябваше да дадат и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, но тя беше отменена.

В отговор на журналистически въпрос Рама, Ковачевски и Вучич заявиха, че двамата европейски лидери са били много разочаровани и дълбоко тъжни от липсата на пробив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще сложи вето и на Сърбия и позора Албания ако не си кротуват.
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албания едва я изкарахме от Османската империя през 1912 година. Не искаха да излизат. Не искаха да са свободни. И досега Албания ни се сърди за освобождението от Турско робство. Албанците са били най-добрите съюзници на турците.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва излизат нови проблеми като за Охрицката архипископия. Досега не е имало маке църква напр. или е била клон на сръбската. И те са исторически както и за езика откъде е македонския защото и ако е македонски не пада от небето.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами след като ТЕ не са съгласни с френското предложение НИЕ за какъв *** ще го приемаме? Или се съгласяват с нашите условия или на пазара за криви макарони.
16
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пуснеш албанската мафия на Еди Рама в ЕС е престъпление срещу Съюза. Там са родови кланове от родовообщинсклия строй.
15
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже, още не са влезли в ЕС, пък вече с 5 условия. А като влязат с поне две нули след 5тицата. Ха честито. Айфеловата кула да знаят франсетата, че са я откраднали от двора на Александър Македонски.
14
3
 
25
 
! Отговори
Хо хо преди 1 година
Явно ЕС иска да се присъедини към РСМ. Но си спомням, че заради гърците си смениха името :).Дано нашите да не се огънат, че след това макетата ще поискат и западна България
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албания като искат в османската империя или в Тюрки като не им изнася Европа. Македония и Сърбия трябва да отворят архивите на сръбските ДС след 1910 г.
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Условията ги поставяме ние и ЕС. Не помня ние да сме поставяли условия на ЕС или на държава от ЕС за влизане в ЕС. Който не му харесва да не влиза.
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еди Рама е разочарован от забавянето защото чекмеджетата му приготвени за евраците са празни. Няма евросредства а усвояване.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле, тия са направо уникум. Пазарът се като на пазара Кирков на щанда за краставици. И измислената им история и език същите, като на една жена каза. Ужас. Сега ЕС защо не им направи забележка, а? Или и ЕС са същите, от същия пазар?!
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нахалник
8
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия дето не си е уредила сметките с Косово и не о е признала и тя там в качеството си на ухо на Кремъл.
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буахаах накрая с толкова наведени политици БЮРМ ще ни постави условия на България за да влезе в ЕС.
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия каква се явява на тази пресконференция? Надзорник на РСМ от името на пРосия ли?
5
4
 
61
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
С подобни изказвания, РСМ и Албания ще влязат в ЕС след Уругвай....
4
2
 
36
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
Тия току са избягали от психодиспансера ! Идвайте си ги прибирайте " Стойки, чупки големи приказки...
3
0
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ами точно МВнР иска парламентът да вдигне ветото за Албания и Македония.
2
2
 
14
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Тази *** няма да влезе в ЕС
1
6
 
58
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
Къде е външно да се самосезира за острите думи на този албанец. Кой му дава права по такъв начин да обижда България.