Хабек: От сега нататък газът в Германия е дефицитна стока

Спирането на петрола е икономическа атака срещу страната, заяви той
24 юни 2022 20:09, Йоана Цонева
54
Хабек: От сега нататък газът в Германия е дефицитна стока
Снимка: БГНЕС

В четвъртък Германия задейства "алармения етап" на своя план за извънредни ситуации с газа в отговор на намаляващите руски доставки, но не позволи на енергийните компании да прехвърлят нарастващите разходи за енергия върху клиентите в най-голямата европейска икономика, предава "Ройтерс".

Мярката е най-новата ескалация в противопоставянето между Европа и Москва след руската инвазия в Украйна, която разкри зависимостта на блока от руските газови доставки и предизвика трескаво търсене на алтернативни енергийни източници.

Стъпката е до голяма степен символичен сигнал за компаниите и домакинствата, но бележи сериозна промяна за Германия, която поддържа силни енергийни връзки с Москва още от времето на Студената война.

По-ниските газови потоци предизвикаха предупреждения тази седмица, че Германия може да изпадне в рецесия, ако руските доставки спрат напълно. Проучване от четвъртък показа, че икономиката е загубила инерция през второто тримесечие.

"Не трябва да се заблуждаваме: Прекъсването на доставките на газ е икономическа атака срещу нас от страна на  Путин", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек в изявление.

Надяваме се, че нормирането на газа ще бъде избегнато, но не е изключено, каза Хабек:

"От сега нататък газът в Германия е дефицитна стока... Ето защо вече сме длъжни да намалим потреблението на газ, вече и през лятото."

Русия отрича прекъсването на доставките да е умишлено, като държавният доставчик "Газпром" обвинява за това забавянето на връщането на обслужваното оборудване, причинено от западните санкции. В четвъртък Кремъл заяви, че Русия "стриктно изпълнява всички свои задължения" към Европа.

Берлин ще предостави кредитна линия в размер на 15 млрд. евро за запълване на газовите хранилища и ще стартира това лято модел на търгове за газ, за да насърчи промишлените потребители да пестят газ.

Вторият "алармен етап" от тристепенния план за извънредни ситуации означава, че властите виждат висок риск от дългосрочен недостиг на доставки. Той включва клауза, която позволява на комуналните услуги незабавно да прехвърлят високите цени върху промишлеността и домакинствата.

Хабек заяви, че Германия не е достигнала този етап, но клаузата може да се задейства, ако свиването на предлагането и повишаването на цените продължат, което ще доведе до още по-дълбоки загуби за енергийните компании.

"Ако този минус стане толкова голям, че компаниите не могат повече да го понасят и изпаднат в криза, целият пазар в един момент заплашва да изпадне в криза - така че да се получи ефектът на Лемън Брадърс в енергийната система", каза той, визирайки фалита на американската инвестиционна банка през 2008 г., който се разрази на световните финансови пазари.

Местната асоциация на комуналните услуги VKU поиска от правителството да защити потребителите със субсидии или да рискува комуналните услуги да фалират поради просрочване на плащанията от страна на клиентите с ниски доходи.

Председателят на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер смята, че е възможно потребителските цени на газа да се утроят.

"Ако го екстраполирате, това зависи много от начина на отопление, от това как е построена сградата ви, но може да утрои предишната сметка за газ", каза той пред телевизионните оператори RTL/ntv.

Преминаването към Фаза 2 се очакваше, след като миналата седмица "Газпром" намали потоците по газопровода "Северен поток 1" през Балтийско море до едва 40% от капацитета.

Данните, публикувани в четвъртък, показват, че през първите четири месеца на 2022 г. Германия е внесла с 22% по-малко природен газ, но цената му е нараснала със 170% за същия период.

Изправена пред намаляващите доставки от основния доставчик Русия, Германия от края на март е във фаза 1, която включва по-строг мониторинг на дневните потоци и фокус върху запълването на газохранилищата.

"Обявяването на етап на тревога не променя веднага основното статукво", заяви германският енергиен доставчик E.ON. Важно е обаче, че правителството се подготвя и предприема стъпки за стабилизиране на пазарите и доставките на газ, се казва в изявление, изпратено по електронната поща на Ройтерс.

На втория етап пазарът все още е в състояние да функционира, без да е необходима държавна намеса, която би започнала в последния извънреден етап.

"Северен поток 1" ще бъде подложен на профилактика от 11 до 21 юли, когато потокът ще бъде спрян. Ханс Кьониг от консултантската компания Aurora Energy Services в Берлин заяви, че "Газпром" може да намери причини да протака процеса.

"Удължената поддръжка на "Северен поток 1" би затегнала допълнително пазара и би затруднила запълването на газовите хранилища до зимата. Това, разбира се, е в стратегически интерес на Русия."

В сряда ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Русия може да спре изцяло доставките на газ за Европа, за да засили политическото си влияние, и призова Европа да се подготви още сега.

В четвъртък потоците на руски газ към Европа по "Северен поток 1" и през Украйна бяха стабилни, докато реверсивните потоци по газопровода "Ямал" се увеличиха, сочат данни на оператора.

Цените на едро на природния газ в Нидерландия, които са европейският бенчмарк, се повишиха с 8 % в четвъртък.

Няколко държави набелязаха мерки, за да се противопоставят на свитите доставки и да предотвратят недостига на енергия през зимата и скока на инфлацията, който може да постави на изпитание решимостта на Европа да запази санкциите срещу Русия.

Намаляването на доставките накара германските компании да обмислят болезнени съкращения на производството и прибягване до замърсяващи енергийни източници, които преди се смятаха за немислими. прочети повече

Европейският съюз и Норвегия представиха в четвъртък споразумение, което позволява на блока да използва повече газ от най-големия производител в Западна Европа. прочети повече

ЕС също така сигнализира за временно връщане към въглищата, за да запълни недостига, след като нарече намаляването на доставките на газ от страна на Москва "мошенически ходове".

Ръководителят му по политиката в областта на климата Франс Тимерманс заяви, че 10 от 27-те държави членки на ЕС са издали "ранно предупреждение" за доставките на газ - първото от три кризисни нива.

"Рискът от пълно прекъсване на доставките на газ сега е по-реален от всякога", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
3
 
! Отговори
Дойч фройлайн преди 1 година
Искам пак руски наденици на килограм като в Берлин през май 1945 г!
41
1
 
6
 
! Отговори
Врял и кипял преди 1 година
Германия е внесла 22%по малко газ от Русия а цената през този период се е вдигнала 170%.И някой иска да ни убеди ,че ЕС се командва от ***.Даже и *** ще забележи какво става.Просто играта на големите е такава и го отнасят малките..
40
2
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Да поръчат като нас два танкера и да ги разтоварят в Албания. От там през Македония за по-пряко и в ЕС.Колко е просто само. Просто ЕС.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономическа атака? Имате предвид нещо като тази, която им налагате от февруари насам или...?
38
0
 
22
 
! Отговори
Зелени тикви преди 1 година
Толкова са погълнати зелените в тяхния сапунен мехур, че сами не усещат какви глупости вършат! Заради недостига на газ, вместо да задействат Атомните централи, погълнати в Atomkraft, Nein Danke идеологията си, задействат въглищните си централи.. иначе сме много зелени.
37
1
 
19
 
! Отговори
Няма такава глупост преди 1 година
Заради зелената им идеология сами се погубват. Решение има, но поради тази им идеология и политика го саботират. Решението им е готово за експлоатация и се казва Nordstream 2 !
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е германци, така е! Когато ви се говореше, че да си затваряш ядрените реактори за да правиш газови е безумие от всички гледни точки вие цвилихте на умряло. Ядрената енергия била рискова. Ядрената е най-безопасната, най-чистата и най-евтина енергия. Вие обаче НЕ! Ние имаме сделка с Русия и ще си я следваме. Тя Русия винаги си спазва договорите (като изклчим ония 100-200 договора дето наруши едностранно за 15г). И сега какво? KOP! Айде сега като се газифицирахте на мах се чудете как да компен
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 "ли поне сътрудничество) между Русия и Германия." В следващите 100 години може да забравите за Русия в Европа. Всъщност, можете ВЪОБЩЕ да забравите за Русия в Европа.
34
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия има планове, защото знае как да се справи с проблема, а това е първата стъпка към сигурността. Щеше да бъде зле, ако всичко това се разиграваше октомври. За щастие има много месеци. Европа ще се подготви за кризисната зима, когато несъмнено руските нацисти ще направят всичко възможно да дестабилизират Европа. Вече никой не си прави илюзии за намеренията на Хитлер на 21ви век. А когато зиамта мине, жална и м-а на северноазиатската к-на. :)
33
6
 
16
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Десетилетия подкупи и задкулисие до това води. Години им обясняваха, че не е разумно да разчиташ изцяло на Русия, но те не па не. Платиха цялата инфраструктура, платиха добива и вече Русия може да прави каквото си иска. Е да, ама не. Тежко ще е, няма как, но времето ще покаже как ще се наредят нещата. Ние, обикновените хора пак ще го духаме.
32
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писал съм и пак ще повторя. Германците ще произвеждат мерцедес под ново име. ТрабантЦедес от пресован картон. От няколко дни се върнаха към най зелената енергия Въглищата. Чадят като строшен комин. *** ги върна в каменната ера. Честито. Браво немцои.
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичкото вяртър на света не може ни навърти енергията от газа.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От сега нататъкТе си пускат, но няма го обема енергия оттам. Трябва МНОГО.
29
4
 
41
 
! Отговори
Сразяхте клона преди 1 година
Срязахте клона на който седите - сега олеле!
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като отида на пазар, като кажа: не ща сладолед, и за 10 ст да ми го дават, не ща. Ама те си го продават на други. Ама с хляба не е така, каквото дават, вземам. Газът беше хляб, ама си мислехме, че са дъвки.
27
1
 
26
 
! Отговори
От сега нататък преди 1 година
Пуснете възобновими източници - да поверваме в идеята! :):) Ама май нема да стане а?
26
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казваха ви руснаците в началото, не слушате. Няма да купуваме! Ами не купувайте, правете си каквото намерите за добре. Сега било атака срещу тях Мииии сами си го правите. ИЗумявам се на руските играчи обаче, винаги са 100 хода напред като гросмайстори в шаха, обмислена е вскяка реакция предварително. Сигурно имат поне още 50 решения.
25
3
 
35
 
! Отговори
Реално погледнато преди 1 година
До Анонимен: "никой няма да постигне пълна победа в това противопоставяне," - Прав си! Но Русия сравнена със запада почти няма да загуби благосъстояние за гражданите си. Тя ще стои на място докато запада ще се връща назад. Там е уловката.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 Абе то има и хора , които могат да си позволят да си купят например ръчен часовник за 500 000 - 800 000 евро . Ама на 1 такъв се падат по 100 000 души , които трудно свързват двата края . Че и с твоите примери е така . Има данни за заплати , пенсии в страната . Може да се види ясно , какво е дереджето на хората . По твоята логика, всички в Русия живеят мегадобре , защото милиони руснаци имат имоти , собственост в чужбина . Много странно разсъждаваш
23
2
 
34
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
дойчовците задминаха и краварите по олигофрения!Честито зимата дупе да ви е яко!