Вигенин: Не подкрепихме френското предложение за РСМ, пресича червенитени линии

Според социалиста гласуването не е успяло да защити българските национални интереси
25 юни 2022 15:22, Петя Славова
48
Вигенин: Не подкрепихме френското предложение за РСМ, пресича червенитени линии
Снимка: БГНЕС

"Не бива да употребяваме твърде силни думи. Чуха се много такива, аз не обичам крайните формулировки. Но парламентът не защити националния интерес, защото предложението, което беше подкрепено остави много неясноти, защото то се базира на един протокол между България и Македония, който още не е подписан. Смятам, че българското общество не остана убедено, че с това решение ние правим крачка напред към защитата на националния интерес. Едва ли не на тъмно беше направен опит това да стане и имаме един резултат, който от гледна точка на БСП е прибързан, неправилен и Народното събрание не биваше сега да се занимава с това." Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин пред БНТ.

Още по темата
"Искам да кажа, че имаше 3 внесени проекта. Единият беше на ДПС, който доста бланкетно просто подкрепяше френското предложение, разбира се БСП гласува категорично против. Имаше втори проект от ГЕРБ, в който беше с още няколко условности. Него също го отхвърлихме, защото той категорично не се вписваше в нашата престава за полезна крачка напред. Имаше предложение от "Демократична България", което е компромис с националните интереси и ние не го подкрепяме. То бе единственото от трите, в което беше подчертан фактът, че трябва да се спазват договореностите от договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство от 2017 година, че трябва да се гарантират правата на българите, че трябва да имаме европейски гаранции за тези неща. Поради тази причина преценихме, че макар да не го подкрепяме, ще се въздържим. В случая въздържал се означава неподкрепа", обясни Вигенин за позицията на социалистите и защо не са подкрепили нито едно от трите предложения.

По думите му, когато има сложни въпроси, те не могат да се решават прибързано. „Това предложение не защитава в необходимата степен българския интерес, пресичат се нашите червени линии и затова не го подкрепихме“, категоричен бе заместник-председателят на Народното събрание.

"Основният въпрос е свързан с това, че няма гаранции за езика. Не бива парламентът и правителството изобщо да се занимават с този въпрос сега. Нямаме правителство, нямаме председател на парламента и той не може да работи. Може да стигнем до предсрочни избори и най-важният проблем сякаш трябва набързо и под натиск за 2 дни да приемем позиция за Република Северна Македония", коментира Кристиан Вигенин за решението на народните представители и подчерта, че най-вече от поведението и действията на ДБ и ГЕРБ е останал с впечатлението за оказван натиск.

"Имам чувството, че по-скоро нямаше външна политика, защото месеци наред изгубихме без да има съдържателни контакти и преговори с македонската страна. По тази причина въпросният протокол нито е договорен окончателно, нито е подписан. Най-интересното е, че вчера при изслушването на министър Генчовска беше разпространен един документ и стана ясно, че самата тя макар и представител на ИТН, е предложила онзи ден на Министерски съвет да се вземе решение за сваляне на ветото. В същото време и в същото заседание председателя на ПГ на ИТН обясняваше какво предателство е това", добави заместник-председателят на БСП за нелогичното поведение на представителите от партията на Слави. След това да бъде взето окончателното решение.

"Аз не мога да предвидя какво би могло да се случи, но при всички положения с това решение се възлага на правителството да предприеме мерките, които са записани. То принципно дава подкрепа на френското предложение, но има една уловка. Защото в предложението на Франция се споменава протоколът, който още не е подписан. И цялата тази конструкция най-вероятно ще се окаже безсмислсена първо, защото македонската страна вече заяви, че не приема това предложение и нашата позиция увисва във въздуха. И второ – нашето окончателно решение зависи от това дали ще бъде договорен и подписан протоколът, македонската страна може да блокира процеса. Затова казвам, че трябваше да седнем и да продължим разговорите със следващото председателство и Република Северна Македония. И едва когато видим, че са сериозни в намеренията си, да седнем и да говорим", заяви Кристиан Вигенин и допълни, че този опит за консенсус по отношение на френското предложение е навредил на българския национален интерес и затова БСП не са го подкрепили.

"В неделя ще имаме заседание на нашия Национален съвет и ще обсъдим възможностите. При всички случаи смятам, че ние трябва да участваме в консултациите при връчването на първия мандат, който ще бъде връчен на "Продължаваме промяната". Нека видим какво ще предложат и какви са вариантите, но все пак е тяхна отговорност да гарантират, че едно бъдещо правителство с техен мандат може да получи необходимата подкрепа в Народното събрание. Вчера обаче видях, че бяха затворени като възможности за коалиционни бъдещи партньори останалите политически формации", каза още депутатът от левицата.

"Това, което имаме като перспектива в момента, е ПП евентуално да продължи заедно с БСП и ДБ, и да търси отделни народни представители, които да направят мнозинство от 121. Видяхме, че това не може да сработи сега, а дали може да сработи в следващите 1-2 седмици, предстои да видим", коментира той за бъдещите управленски конфигурации.

"Това, което се видя, че в българското общество, а и в българския парламент поне до миналата седмица имаше ясно мнозинство на промяната и ние бяхме част от него. Оказа се, че то е твърде крехко. Дали може да бъде сглобено по някакъв начин, за да продължи в този парламент е един от въпросите. Ако това не е възможно очевидно отиваме към избори", обясни социалистът и изрази надежда, че българските избиратели ще оценят ролята на БСП, отново ще поискат промяна и предстои да видим кой ще бъде неин изразител.
 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евала БСП 20 против и 7 възд,. но ГЕРБ ДПС ПП и ДБ са яничаре,
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гласуване вето въздържал се , така и ние на изборите ще гласуваме за вас
40
2
 
3
 
! Отговори
Мазен и лъжлив преди 1 месец
комунист:.......Ние ще правим само това, което ни каже Жужака от Масква.Предатели!Както лидера на бекапето -Гошо Тарабата предаде България по македонския въпрос ,така бесепарите продължават с предателството към Българския народ.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради такива България ще е начело място по корупция.
38
2
 
4
 
! Отговори
Биби преди 1 месец
Гърците държаха фронта 17год.,докато не се прие приемливото за тях име. Ние се предадохме бързо бързо. После ни е криво, че не гледат с тежест към нас.
37
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
г-н Вигенин,толкова много можехте да направите за България и Народа ни...вие червени...обслужващи русия,партизаните и ятаците гласуващи за вас...ги няма отдавна,имате историческият шанс да се превърнете в модерна,милееща за България,робувате на клишета хора,на миналото...имате 16 зарати тези болести...и ще става още по-зле...младите вземат животите в ръцете си,помагайте им за да оцелеете и да сте уважавани и БГ да просперира!!!
36
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
33 България отдавна е направила своя избор, а това са ЕС и НАТО. Всичко, като "Отворени Балкани", "Обединени Балкани", "Балканска федерация", "православие", "славянство", служи на имперските интереси на Русия и доминацията на нейния сателит на Балканите Сърбия. Историята помни два опита за Балканска федерация, неуспешни. Когато Ракови и Левски виждат нескритият апетит на Сърбия да оглави такава федерация и вторият, провалът на т.н Гошо терабата, или антибългъринът Георги Димитров/Коминтерна.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вигенини БСП мисли само, как партията му да остане във властта, защото след предсрочни избори няма да има шанс.
34
3
 
4
 
! Отговори
ДС + ЦРУ = ВНЛ преди 1 месец
***, не го подкрепихте, защото в случая математиката излизаше и без вашите гласове. Всички козирувате на едни и същи хора, които птк козитуват на едни други хора зад океана. И аз, и ти го знаем. За националното предателство няма давност.
33
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо ви е страх от Обединени Балкани??? Или продължавате да изпълнявате партийни поръчения вместо да почнете да мислите!!! България е част от Обединена Европа, забравете за вашите червени линии!!!
32
5
 
14
 
! Отговори
Честименски преди 1 месец
Явно че е започнало вече пълното унищожаване на страната ни, с помощта на платени краварски шпиони /Банкяра и Кирчо/ по върховете на власта.Започна се с газа, ще продължи с електроенергията, водата и храната. На финала - продадохме и братятна си в Македония.И когато местното ни население бъде изтребено или прогонено, ще могат спокойно да дойдат тук джалатите от АЗОВ и ДЕСЕН СЕКТОР за да си основат . . .новата държава !Защото от старата им, няма да има и помен !?ДА ЖИВЕЕ ВЪЗРАЖДАНЕ !!!
31
9
 
15
 
! Отговори
Киро Х преди 1 месец
Дайте поименно именат на гласувалите "ЗА" френското предложение, т.е., имената на предателите на България!
30
3
 
5
 
! Отговори
И правилно преди 1 месец
след като признаят българите в Макия!
29
5
 
15
 
! Отговори
Ньхсйс преди 1 месец
BAГИHИH , пак ли ти бе , амн от тебе бе отивай си на село.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво направихте бе Вигенин? Вместо да гласувате въздържали се да бяхте гласували против. Само четирима от вашата партия се осмелиха да гласуват против.Вие бяхте златният пръст на Кире простото канадеца.Както навремето бялата Златка Сидеров беше златния пръст на интелектуалеца от Банкя,дето ни тормози с присъствието си 12 години
27
6
 
6
 
! Отговори
Хохохо преди 1 месец
К.в.и червени линии в Европейска България. Нещо бъркате държавата, другаре!!!
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да беее, направо ви вЕерваме станишковции
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е заради тези червени линии от години, се разпадате! А вие живеете в България член на ЕС и НАТО!!! Еми разделете се с червените линии или ще се разделите с управлението и Парламента занапред!!
24
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Червената линия е поставена от началството на БСП в Москва и забранява на порусначените български социалисти да допуснат РСМ в ЕС.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17 Коминтерна ли управлява Югославия в 1930 г. или Франция и Англия които направиха Югославия в 1915 г. Това какво е рещил Коминтерна няма никакво значение тогава. През 1930 г. няма и македонска нация в Югославия а всички са сърби или хървати. Македонска нация се прави чак в 1945 г. но забележи че е пак подчиена на Югославия а не като отделна нация. Така че пак не е българска. Можеше да стане македонска нация в рамките на България напр. но защо пък НАТО не даде Македония от Гърция