Русия засилва атаката над Украйна след срещата на НАТО

НАТО обяви Москва за най-голямата "пряка заплаха" за сигурността на Запада
Обновена: 2 юли 2022 07:39 | 1 юли 2022 11:30, Йоана Цонева
2
Русия засилва атаката над Украйна след срещата на НАТО
Снимка: БГНЕС

Русия продължава офанзивата си в Източна Украйна, след като НАТО обяви Москва за най-голямата "пряка заплаха" за сигурността на Запада и се съгласи с плановете за модернизиране на "отчаяните въоръжени сили на Киев".

Украинските власти съобщиха, че се опитват да евакуират жителите от фронтовия източен град Лисичанск, в центъра на руските атаки, където около 15 000 души остават под непрекъснат обстрел, предаде "Ройтерс".

"Боят продължава през цялото време. Руснаците постоянно са в настъпление. Няма никакво забавяне", заяви областният управител Сергей Гайдай пред украинската телевизия.

В четвъртък сутринта руските войски са атакували петролната рафинерия в Лисичанск, пише по-късно Гайдай в Telegram.

Посланикът на самопровъзгласилата се Луганска народна република заяви пред руската информационна агенция РИА Новости, че петролната рафинерия в Лисичанск вече е под пълния контрол на руските и проруските сили, а всички пътища към града също са под техен контрол.

Руските сили се опитват да обкръжат Лисичанск, тъй като се стремят да превземат региона Донбас, който включва Донецка и Луганска област.

На срещата на върха в сряда, доминирана от руското нахлуване в Украйна и геополитическите сътресения, които то предизвика, НАТО покани Швеция и Финландия да се присъединят и обеща седемкратно увеличение на бойните сили в повишена готовност от 2023 г. по източния си фланг.

В отговор президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще отговори със същото, ако НАТО създаде инфраструктура във Финландия и Швеция, след като те се присъединят към "водения от САЩ" военен алианс.

Руските информационни агенции цитират Путин да казва, че не може да изключи появата на напрежение в отношенията на Москва с Хелзинки и Стокхолм във връзка с присъединяването им към НАТО.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви разполагането на повече сухопътни, морски и военновъздушни сили в цяла Европа - от Испания на запад до Румъния и Полша, граничещи с Украйна.

Те включват постоянен щаб на армията със съпътстващ батальон в Полша - първото пълноценно разполагане на САЩ в източните покрайнини на НАТО.

"Войната на президента Путин срещу Украйна разруши мира в Европа и създаде най-голямата криза на сигурността в Европа от Втората световна война насам", заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се ангажира да приведе 300 000 военнослужещи на НАТО във висока степен на готовност от 2023 г. "НАТО реагира със сила и единство."

Още по темата

Великобритания заяви, че ще предостави още 1 млрд. паунда (1,2 млрд. долара) военна подкрепа на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, безпилотни летателни апарати и ново оборудване за електронна война.

Украйна моли за повече оръжия

Докато 30-те национални лидери на НАТО се срещаха в Мадрид, руските сили засилиха нападенията в Украйна, включително ракетни удари и обстрел на южната част на Николаевска област в близост до фронтовата линия и Черно море.

Кметът на град Николаев заяви, че руска ракета е убила най-малко петима души в жилищна сграда там, а Москва заяви, че нейните сили са ударили база за обучение на чуждестранни наемници в региона.

Украинските военни съобщиха, че атаките срещу североизточния град Харков продължават, като са обстрелвани с танкове, минохвъргачки и ракети.

Видео показва как полицаи и спасители разглеждат разрушените останки от фабрика и повредените жилищни сгради в Харков в сряда.

"Все още не е ясно къде, защо и към какво са се насочили (руснаците). Разгадаваме къде са се прицелили, защото в този район няма военни части", заяви Володимир Тимошко, началник на полицията в Харковска област.

В южната Херсонска област украинските сили отвръщат на ударите със собствени артилерийски удари, заяви Олески Арестович, съветник на украинския президент, във видеоклип, публикуван в интернет.

Видеоклип, излъчен по руската държавна информационна агенция РИА Новости, показва бившия американски войник Александър Друке, който е бил заловен, докато се е сражавал за украинските сили.

"Моят боен опит тук беше тази една мисия в този единствен ден", каза Друик от Тускалуза, Алабама, визирайки деня, в който е бил пленен край Харков, втория по големина град в Украйна. "Не съм произвел нито един изстрел. Надявам се, че това ще изиграе роля в присъдата, ако получа такава".

Президентът Володимир Зеленски за пореден път заяви пред НАТО, че украинските сили се нуждаят от повече оръжия и пари, и то по-бързо, за да намалят огромното предимство на Русия в артилерийската и ракетната огнева мощ, и заяви, че амбициите на Москва не се изчерпват с Украйна.

Руската инвазия, започнала на 24 февруари, разруши градове, уби хиляди хора и накара милиони да избягат. Русия твърди, че провежда "специална военна операция", за да избави Украйна от опасните националисти. Украйна и Западът обвиняват Русия в непровокирано заграбване на земя в имперски стил.

В сряда високопоставеният служител на американското разузнаване Аврил Хейнс заяви, че най-вероятният сценарий в близко бъдеще е размиващ се конфликт, в който Москва постига само постепенни успехи, но не и пробив в целта си да завладее по-голямата част от Украйна.

"Пълна солидарност"

В знак на рязко влошаване на отношенията с Русия след инвазията, в комюнике на НАТО Русия бе наречена "най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците", след като преди това тя бе класифицирана като "стратегически партньор".

НАТО публикува нова стратегическа концепция, първата от 2010 г. насам, в която се казва, че "силна и независима Украйна е от жизненоважно значение за стабилността на евроатлантическата зона".

За тази цел НАТО се споразумя за дългосрочен пакет от финансова и военна помощ за модернизиране на украинската армия, която до голяма степен е от съветската епоха.

"Ние сме напълно солидарни с правителството и народа на Украйна в героичната защита на страната им", се казва в комюникето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в края на краищата, всеки си получава заслуженото и жъне това, което е посял! така че Украйна може и да я няма от картата в близките няколко години.. не говоря от името на "русофил" (каквото и да означава това), а просто искам да напомня като българин на българи, че и нас ни очаква подобен сценарии, ако не се събудим от комата и не започнем да се поздравяваме и да се уважаваме един друг!