Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС

Оспорваният езиков въпрос е затворен веднъж завинаги, допълни той
2 юли 2022 16:36, Анисия Иванова
155
Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС
Снимка: БГНЕС

Въпросът с македонския език е решен и всички лъжи, свързани с него, трябва да бъдат „демонтирани“. Това каза на пресконференция в Скопие министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език.

България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола. То е изготвено в рамките на португалското предложение.

"Убедихме 26 страни-членки да приемат нашата версия с разрешението на България", каза Османи.

Позицията на България е в съответствие с предложението на Португалия, а именно, че македонският език не е съществувал до 1945 г. и че той е български диалект.

"Ирационално и вредно е да се твърди, че ще има смяна на идентичността, побългаряване... Напротив, оспорваният от някои в ЕС езиков въпрос е затворен веднъж завинаги", допълни Османи.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката. Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорските, хърватските и българските малцинства, допълни министърът.

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

"Протоколът съдържа условието за конституционни промени, но искахме гаранции, че това ще стане след началото на преговорите", уточни Османи.

"Хипотетично, ако правителството ми даде зелена светлина в понеделник, във вторник мога да се разбера с българите и ЕС да подпишем протокол - или в Скопие, или в София, а след това веднага в Брюксел да приемат рамката. После можем да организираме междуправителствена конференция и да започваме преговори, каза Османи. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: езикесприеманеРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ще настъпи момента, в който се чудиш дали някой е неграмотен или просто пише на македонски.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Коминтерн 66------- Каква омраза . Ако ти си платен/а , защо мислиш ,че всеки с различно мнение от това на " господаря " , тряба да е ***. Учудващо ли е ,ч е все още има мислещи хора в БГ ? И не е само РСМ . по всяка тема е така, ако напишеш нещо различно от линията на " господаря" . Като че ли на някого му липсват годините преди 89-та
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За неразбралите - ние продължаваме да не признаваме езика. Няма как да накараме Европа да не го признава
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БоецЩо не, това щеше да е правилното решение, но трябваше да се направи не по-късно от 55-та година. Сега нито имаме армия, нито имаме гръб за да подпрем на подкрепа. А и всички гадости, които са утвърдени в Македония вече са се вкоренили. България няма нито армия, нито образование, нито суверенитет, а скоро и няма да има своите земи под свое управление. Нямаме сили да налагаме националните си интереси. Виж цялата гротеска с "френското" предложение и нашите слагачи, които го реализираха.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А перлата на македонскио космически флот - Кюриосити, вече търси и центъро на Марс. А за който не знае, Марс е абревиатура на "Македонски астрономически район - север"
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирилицата до Петър първи е абсолютно еднаква и в България и в Русия. Петър Първи нарежда да въведат опростяване, защото в азбуката все още има така наречените носовки и юсовки - звуци, които вече не се използват в живия език. Освен това нарежда, да се опрости шрифта, защото закривените букви, писани с паче перо са по-трудни за четене и печат. Екатерина велика след него измисля две нови букви е с две точки отгоре и йери. Тези букви са си руски, но реално са съкращение на звуци и това е разликата
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Официален Македонски тълковен речник в ЕС :Културен Прди и вика Пардон!Дволичен Прди и прашува Ко прдна ?Циничен Прди и те гледа право во очи.Кавалер Пушта дамата прва да прдне.Песимист Уште не прднал мисли дека се усрал.Безобразен Прди од задоволство.Сноб Прди само во добро друштво.Чувствителен Прди и вика Ах!.Сентиментален Прди и мисли како би било да не прднеше.Нестрплив Едва чека да прдне.Гурман Прди и вика Баш убаво мириса.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да не стане официален в ЕС ' македонския' език. Франция, респективно ЕС, ни преметнаха . Партии в НС ни предадоха . Ама никой не роптае ни срещу Франция , ни срещу посланичката тук , която в прав текст каза - " не разглеждайте ревизирания вариант". А защо няма протести. Лесно е - запознати сме с двойните стандарти на умнокрасивитета
61
4
 
4
 
! Отговори
Боец преди 1 година
България трябва да постъпи с Македония така като Русия с Украйна!!
60
6
 
3
 
! Отговори
Коминтерн преди 1 година
С интерес чета коментарите. Ясно се вижда ,че повечето са писани от един човек или група от хора с една идея.да разпалват омраза. А вие които го правите безплатно....пак се прекарахте....все пак 4000лв...месечно...
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тъ па ко, каква Руска и Българска кирилица те сърби по твърдата глава бе?!? Кирилицата е една. Ако напъваш за глаголицата, ти не си със всичкия си. Глаголицата и текстовете на нея приличат на писано на арменски или грузински, ако си виждал техните текстове. Може и да не знаеш, но Кирилицата е измислена в България от учениците на Кирил и Методий, защото тук много преди тях са писали своите документи на Български език, но с гръцки букви. Кирилицата им е била по-удобна по тази причина.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тово имаше ли го във"Френското" предложение или е включено допълнително ,пак за сметка на България? Или отново Кирчо излъга цяла България !
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56Ако е така, значи Макарона ни изигра, а Про100Киро е национален предател.)))))))Ветото не е било заради езика, ние така или го признахме косвено през 1998г.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та то на друг език освен на македонски няма да се говори.То и извънземни да дойдат, на македонски ще говорят.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Специялна воена операция на България в Северна Македония!! За денацификация и защита на хората с Българско самосъзнание там. След тава референдум за присъединяване на Македония към България и анексиране ба на Северна Македония от България.
54
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 57Македонският не е диалект, той е език стандартизиран от МАНУ.Дори становището на БАН е, че той е език, на основата на регионални български диалекти и затова е Втори Български език.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ЕС използва руска кирилица вместо българска? Кой допусна това?
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е така, значи Макарона ни изигра, а Про100Киро е национален предател. Гешев спиш.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
52, добре почна, разбираш ги тези работи. Я моля те да ни осветлиш за латинския език. Кои са му авторите, които са го стандартизирали?
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ти луд ли си или на луд се правиш?!? Едно е стандартизиране, друго е измисляне и известни автори. Айде скрий се майсторе