Рекордна инфлация в Гърция, скок на цените с 12%

Токът и горивата остават на много високи нива
28
Рекордна инфлация в Гърция, скок на цените с 12%
Снимка: БГНЕС

Реалността надхвърли дори най-песимистичните прогнози, въз основа на които се очакваше инфлацията в еврозоната да нарасне през юни до 8,4%, но според съобщението на Евростат от петък инфлацията в еврозоната е достигнала 8,6%, поставяйки нов исторически връх. Данните за Гърция са още по-обезпокоителни, тъй като според Евростат хармонизираният в ЕС индекс на потребителските цени е скочил до 12% от 10,5% през май, предаде БГНЕС.

Данните за юни за националния индекс на потребителските цени, който според гръцката статистическа служба (ELSTAT) през май достигна 11,3%, ще бъдат обявени в петък, 7 юли, и е възможно да се доближат до 13%.

Тъй като цените на електроенергията и горивата остават на много високи нива, не се очаква скорошно намаляване на потребителските цени, като същевременно все още има проблеми с недостига на първични и вторични суровини, а това води пряко до допълнително повишаване на цените.

Равнището на средния индекс на потребителските цени от 12% е най-високата стойност, откакто е започнал да се отчита в Гърция през 1996 г., като предишният рекорд е поставен през май 2022 г. За последен път националният индекс на потребителските цени е достигнал такива нива през 1993 г.

Въз основа на данните на Евростат през юни Гърция е имала петата най-висока инфлация в еврозоната след Естония (22%), Литва (20,5%), Латвия (19%) и Словакия (12,5%). Тази страна има и второто най-високо месечно изменение на индекса - 2,5% през юни (2,8% е месечното изменение в Естония) спрямо май, което показва колко рязко е било повишението на цените напоследък в Гърция.

Данните на Евростат за отделните сектори показват също, че през миналия месец Гърция е имала втората най-висока инфлация при енергията (60,6%) след Белгия (64,6%) на годишна база.

Тази цифра служи за подчертаване на силната зависимост на гръцкото производство от конвенционалните форми на енергия и със сигурност обяснява рязкото покачване на цените не само на енергийните продукти, но и на по-голямата част от другите стоки, както и на услугите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Гърцияинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
ИНФЛАЦИЯ ИМА И ЩЕ ИМА САМО ПРИ КАПИТАЛИЗМА, КОГАТО ИМА ЧАСТЕН СЕКТОР. ЧАСТНИКА, БИЗНЕСМЕНА, КАПИТАЛИСТА ВИНАГИ ЩЕ ВДИГА ЦЕНИТЕ И ЩЕ ИСКА ДА ПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ. НО НЯМА ДА ВДИГА ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ. ТОЧНО ТОВА Е ИНФЛАЦИЯТА. КОГАТО ЦЕНИТЕ СЕ ВДИГАТ А ЗАПЛАТИТЕ ОСТАВАТ СЪЩИТЕ. ПРИ КОМУНИЗМА ИНФЛАЦИЯ НАМА ЗАЩОТО СОБСТВЕНИК СИ Е ЦЕЛИЯ НАРОД. НАРОДА САМ НИКОГА НЯМА ДА СИ ВДИГНЕ ЦЕНИТЕ. ИЛИ ПЪК ДА СИ ПРАДАВА ОТРОВИ КАКТО ПРАВИ ЧАСТНИКА
23
1
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
Всичко се диктува от този в когото е собствеността ! Запомнете това и не го забравяюте никога. Който държи собствеността, държи и средствата за производство и парите, всичко. Когато собствеността е частна, заграбена от една шепа хора, те диктуват всичко на целия народ. Когато е народна, БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДИКТУВА ВСИЧКО. Той плаща, той дава работа на управниците си и те са на заплати.
22
1
 
2
 
! Отговори
ИЗБРОЙ ГИ. преди 1 година
ДА СЕ УВЕРИШ, ЧЕ ТАМ НЯМА МНОГО ОТ ЕЛИТА НА БКП. ИЛИ ПОЧТИ НИЩО. ВСИЧКО Е *** МУТРИ МЕТРЕСИ И МАФИЯ. ТО ТАКА И ПРЕДИ ВРЕМЕ 50-60 ГОДИНИ СЕ СТАВАШЕ КАПИТАЛИСТ. С БОЙ УБИЙСТВА И РЕКЕТ.
21
1
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
Да някои от тях се преструваха на комунисти. Точно те предадоха България и народа и и свалиха този народ от власт. Те сега са капиталистите, винаги са го искали но след като се разпадна СССР го постигнаха. Взеха властта от народа, взеха му и собствеността и сега се гаврят с него. Избиват го, прогонват го, мачкот го. И така ще е докато този глупав народ не осъзнае, че ще е добре САМО АКО СИ ВЪРНЕ СОБСТВЕНОСТТА ОТ ЧАСТНИЦИТЕ, КАПИТАЛИСТИТЕ, ДУШМАНИТЕ СИ. Само тогава ще има и властта да диктува.
20
4
 
5
 
! Отговори
До 17 и 20 преди 1 година
Ами като нашите капиталисти са синове и дъщери на бивши партийни величия, купили печелившия бизнес в района на безценица и съдирайки кожите на работници и купувачи, така е! Няма нищо по-страшно от бивш комунист, настоящ капиталист!!! То и затова беше лютата борба за закриване на специализираните съдилища в полза на Бобокови и сие, не в полза на вас и мен!
19
2
 
10
 
! Отговори
Хааа ха ха преди 1 година
Американците чрез ЕС ЕС дигнаха цените, сътвориха тази инфлация в цяла Европа. Сега се кефят, че Европа загива. Те са си по добре, имат си арабския свят от който цоцат газ и нефтени продукти. ЕС прецака Европа. А САЩ диктува на ЕС. На ви санкции ***.и
18
1
 
14
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Много точно. Затова инфлацията навън е по малка. Защото освен външните които вдигат цените ги вдигат и българските кожодери, убийци, алчни бизнесмени.. А българина е най мръсен , подъл и алчен. Навън продава по евтино отколкото вътре на сънародниците си. Българския бизнес е най фашисткия
17
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДааааКакво общо има капитализма с феодалната руска система ? :)) При нас нема как да вирее пълен капитализъм, може да се нарече полу-капитализъм и полу- социализъм, при нас винаги е некаде по средата :))) Гърците не знаят, че обвържеш ли се с рашките, трудно се излиза, ама те го немат този наш опит :)))
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в бг вече надхвърля 30-35% за послесните 4-5 месеца. Някъде доближава и 50%
15
7
 
5
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Българина нали си обича капитализма. Ще се гаврят с него до последния жив останал. Обича си и ЕС ЕС и НАТО колониалните си каприталисти. Външните ЕС и НАТО бизнесмени му вдигат цените с 50%, вътрешните, българските с още 70 %, защото са по алчни и крайната инфлация е над 100% Срам ме е че съм българин, няма по *** народ. Путин им е виновен иначе на ***.и.те
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние се справяме даже много добре с руските номерца, нали сме били под съветско иго, знаем им номерцата, но гърците не ги знаят тези работи, тепърва ще се учат :)))
13
3
 
4
 
! Отговори
До6 преди 1 година
Тя защото Белгия е страшно зависима от Русия и заради това там инфлацията при горивата и енергията е с най високи стойности в цяла Европа-64.6% на годишна база!Аман от дървени философи като теб!
12
4
 
8
 
! Отговори
Провалени П0длоги преди 1 година
У нас инфлацията е трицифрена, бедни ми византийчета...
11
3
 
3
 
! Отговори
МИ ТО АНОНИМНИКО преди 1 година
ТВОИТЕ КАПИТАЛИСТИ НИ ДОКАРАХА ДО ТУК. СМУЧИ ГРУХТИ ПЪЛНИ ДЖОБОВИ. А С НАРОДА КОТ СТАНЕ. ДА СЕ ОПРАВЯТ. АЛЧНИ КАПИТАЛИСТИ "И ДЕМОКРАТИ"
10
7
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 година
"Това е, ако Бойко Борисоя беше останал на власт това нямаше да се случи. Ето ви промяна!" - думи на ГЕРБ ераст.
9
5
 
15
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 1 година
В България инфлацията е над 100%. Българските алчни капиталисти, частници, бизнесмени, кожодери вдигнаха цените над 150 % някои а заплатите не повече от 10%. Убий частник, капиталист, спаси човечеството.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При такава инфлация само комунисти, фашисти или либерасти са на власт. Да вземем да ги забраним със закон ли?!?
7
3
 
1
 
! Отговори
Емо Стамбул преди 1 година
Искам да снеса в разрошените гарвани на платените анти правителствени драскачи .
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само при нас инфлацията, недейте да обвинявате Кирчо за това :))) Който е зависим от рашките страда, който си има алтернативни източници, по малко страда, това е положението :))
5
3
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Ти откъде знаеш колко е нашата инфлация за юни?