Закон в Германия ще дава всяка година да избираш пола си

Процедурата в страната в момента е тромава
5 юли 2022 13:51, Нели Христова
97
Закон в Германия ще дава всяка година да избираш пола си
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението, според който всеки ще може да посочи в службата по вписванията името и пола си.

Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите вече не трябва да търсят правата си в съда. Така реагира германският депутат Теса Ганзерер на новия законопроект за самоопределението, представен от министъра на правосъдието Марко Бушман и министъра на семейството Лиза Паус.

Гензерер, политик от Зелените в Бавария и един от първите транссексуални депутати в германския парламент, знае какво означава да искаш да промениш "личния си статус" в Германия. Родена е като Маркус Ганзерер, но 45-годишната жена никога не се е чувствала като момче. Освобождението идва през 2009 г., когато Маркус Ганзерер става Теса Ганзерер.

Но Ганзерер не успява да изтрие първото си име от официалните документи – в тях тя все още фигурира като мъж. Това е така, защото според действащия в момента Закон за транссексуалните лица първото име и полът трябва да бъдат променени в акта за раждане. Това обаче изисква две психиатрични експертизи за съдебно решение, което много от засегнатите лица смятат за унизително поради многото интимни въпроси, включително тези за сексуалните практики.

На това, обаче, вече ще се сложи край. Защото коалицията планира нов закон за самоопределението. Той ще позволи на всекиго в бъдеще да определи своя пол и собствено име и да го промени чрез проста процедура в службата по вписванията. Евентуална по-нататъшна промяна ще бъде възможна едва след една година. Както е договорено в коалиционното споразумение, законът за самоопределение има за цел да замени настоящия закон за транссексуалните от 1980 г.

„Настоящият закон третира засегнатите лица като болни хора. Няма оправдание за това“, подчерта министърът на правосъдието Бушман. Според Министерството на семейството в 99% от случаите съдилищата така или иначе решават в интерес на жалбоподателите. В момента обикновено отнема месеци, за да се вземе решение, като трябва да се платят средно 1800 евро.

За непълнолетни лица до 14-годишна възраст законните настойници трябва да подадат декларация за промяна в службата по вписванията. Предвижда се непълнолетните навършили 14 години да могат сами да подават декларация със съгласието на настойниците си.

"За да се защитят личните права на младите хора, семейните съдилища следва да могат да заменят решението на родителите по молба на непълнолетния в случаите, когато настойниците не са съгласни, въз основа на висшия интерес на детето, както при други констелации в семейното право", се посочва в документа, цитиран от австрийския „Der Standart”.

Както Паус, така и Бушман подчертават, че Законът за самоопределението се отнася изключително до промяната на вписването на пола и на имената. Ако освен промяна на гражданското състояние лицето иска и мерки за физическа промяна на пола, това ще се решава въз основа на специализирани медицински правила, както е било досега.

Критиката дойде от страна на Християнсоциалния съюз. Федералното правителство надминава целта с "радикалното си предложение", смята Андреа Линдхолц, заместник-председател на парламентарната група в Бундестага.

Предложената възможност да се сменят полът и името всяка година без предварителни условия е абсурдна. Спортните клубове и фитнес клубовете, например, не биха могли лесно да откажат ползването на дамски съблекални на лица, регистрирани досега като мъже.

През 2012 г. Аржентина става първата държава в света, която улеснява смяната на пола. Междувременно в Малта, Дания, Люксембург, Белгия, Ирландия, Португалия, Исландия, Нова Зеландия, Норвегия, Уругвай и Швейцария са въведени разпоредби, подобни на тези, които сега се планират в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към днешна дата спокойно могат да сложат на всички сгради на парламенти по света по една табела "Лудница". Ще си е на мястото.
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чичко Адолф, чичко Адолф, защо ти трябваше да се заяждаш с мечката...?
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо Нека те просвета в 2-3 реда. От 2 поколения назад слагат яко соя в храните, като ги бъкат с естроген, така още от ембрион момчето е с акъл на момиче, нищо, че има чурка там долу. Това е търсен ефект, защото момичето в женско тяло няма да тръгне да прави деца и така белият човек отива в историята.
11
1
 
33
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
От запад само гадости,войни и финансови кризи.И не ми говорете за високи технологии,тях ги правят в Азия.Запада го мързи.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех къде е чичко Адолф ...
9
3
 
22
 
! Отговори
Реален виц преди 1 година
Когато баща ми беще майка
8
2
 
16
 
! Отговори
Лол преди 1 година
Аз пък искам всеки мецец да си сменям пола! От къде на къде немците ще ми накърняват правата тия мръсни фашаги?
7
4
 
40
 
! Отговори
Оказва се, преди 1 година
Че само в Русия здраво пазят нормалността в семейството и мъжете са си мъже и жените жени. Затова и забранява Сорос и нпо-тата. Останалото е от лукавия.
6
1
 
45
 
! Отговори
Кукуруку преди 1 година
Не е зле все още запазилите разсъдъка си да се замислят кому е нужна тази упорито раздувана масова психоза и разпалените спорове около "включването" и "приобщаването" на индивидите с психични отклонения. Чудесна уловка за отвличане на вниманието от малко по-интересни проблеми като например натрапването на новия феодализъм от свръхбогатите глобални спекуланти, който предвижда масово жестоко обедняване на всички останали.
5
15
 
2
 
! Отговори
рушляци преди 1 година
откога е обидна дума
4
1
 
34
 
! Отговори
T Jivkov преди 1 година
Уважаеми студенти, да ви е честит празника 8 деkември, тази година студенти, догодина бъдете студентkи
3
0
 
33
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Знаете ли,БЕЗ да се мисля за "много умен" все съм си обяснявал нещата....Това обаче,което става така БРУТАЛНО с тия ..БОГОХУЛНИ ГНУСОТИИ,не мога да си обясня...Не мога!...Логиката ми зацикля...И срам не срам,ще се обърна към МИСТИЧНОТО:..-Най-вероятно САТАН е задействал "Спящите си от хилядолетия КЛЕТКИ"..Ако некой има друго,НО ЛОГИЧНО обяснение,моля да ме запознае!
2
3
 
35
 
! Отговори
Майтап преди 1 година
Оня с мустачките се обръща в гроба сигурно....... ха-ха-ха
1
0
 
52
 
! Отговори
Ненормалник преди 1 година
Идеално! Това беше от изключителна важност.