МАЕ: Ръстът на световното търсене на газ ще се забави до 2024 г.,

Очаква се потоците на руски газ към Европа да намалеят с 40% през 2022 г.
6 юли 2022 22:17, Анисия Иванова
16
МАЕ: Ръстът на световното търсене на газ ще се забави до 2024 г.,
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световното търсене на природен газ ще се задъхва през следващите три години, тъй като растящите цени и заплахата от по-нататъшно намаляване на доставките от страна на Русия обезкуражават потреблението, пише Bloomberg.

Очаква се потреблението на природен газ да намалее с 0,5 % през тази година, тъй като намалената икономическа активност в Азия и резкият спад в търсенето на газ в Европа засенчват по-жизнените пазари в Северна Америка, заяви Международната агенция по енергетика в тримесечния си пазарен доклад. Очаква се ръстът на световното търсене до 2024 г. да намалее с 60% в сравнение с предишната прогноза на МАЕ.

"Днешните рекордни цени и прекъсвания на доставките вредят на репутацията на природния газ като надежден и достъпен енергиен източник", се казва в доклада на базираната в Париж агенция. Низходящата ревизия на бъдещия растеж е "най-вече в резултат на по-слабата икономическа активност и по-малкото преминаване от въглища или петрол към газ".

Прогнозата показва колко силно кризата с доставките в Европа е засегнала други пазари. Русия - исторически най-големият доставчик на газ на континента - намали износа си след санкциите срещу Москва заради войната в Украйна, което разтърси пазарите, тъй като купувачите търсеха други доставки. Свиването на пазара означава, че цените на газа в региона са над три пъти по-високи от тези преди година, което спомага за разпалването на най-тежката криза на разходите за живот в Европа от десетилетия насам.

Засега се очаква потоците на руски газ по тръбопроводите към Европа да намалеят с 40% през 2022 г., като се очаква по-високият внос на втечнен природен газ да компенсира част от недостига. В същото време се очаква търсенето на горива в Европа да намалее с около 9% тази година и да достигне нива под тези от 2020 г. 

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тъй, тъй. Търсенето на газ ще намалява. И аз тъй сънувах, бате. И ти вЕрвам." ......... Търсенето на газ няма да намалее. Световното търсене на природен газ ще се задъхва през следващите три години. Очаква се ръстът на световното търсене до 2024 г. да намалее с 60% в сравнение с предишната прогноза на МАЕ. Трябва да се забележи разликата между "търсене" и "ръст на световното търсене".
10
2
 
9
 
! Отговори
Червонец преди 1 година
Русия - исторически най-големият доставчик на газ на континента - намали износа си след санкциите срещу нея и поради намерението на Еесовската Зона да черпи руски газ без да плаща, което разтърси пазарите, тъй като еврокупувачите търсеха други доставки, но не намираха. Свиването на пазара докара цените на газа в региона до над три пъти по-високи нива от тези преди година, което спомага за разпалването на най-тежката криза на разходите за живот в Европа от десетилетия насам. СРУТВАНЕ на стандарта
9
5
 
7
 
! Отговори
рН преди 1 година
Ха, сега, де! Хем ги сърби, хем ги боли! Първо въведоха спотови цени, след това решиха да снижат употребата на руска газ щото била недемократично токсична, след това въведоха санкционни огграничения, съсипаха икономиката и промишленоста си, а сега ревът, че Путин е виновен, щото ако признаят вината си ще трябва много дълго да лежат в затвора!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй, тъй. Търсенето на газ ще намалява. И аз тъй сънувах, бате. И ти вЕрвам.
7
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Пффф,ха-ха-ха.
6
2
 
2
 
! Отговори
Do 4 преди 1 година
Гоуем форумен икономист, феномен и пророк си.
5
1
 
2
 
! Отговори
в контекста на: преди 1 година
"Норвегия спира доставките на газ за Великобритания" - нещо много гейска статия! Писали са нещо а са казали нищо!
4
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 1 година
Научил се поп на зрел боб, свършил се боб - отучил се поп!
3
1
 
5
 
! Отговори
:) голем смех! преди 1 година
Стаия стил "Ми то гроздето е кисело!"
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 "без да си вади ръцете от джобовете?" Хихихихи. Скоро ще имате поводи да рИвете. В джобовете, на други места. :))))
1
13
 
8
 
! Отговори
765 преди 1 година
Руснаците се прецакаха яко. Сега инвестициите в съоръжения използващи газ ще секнат. След няколко години когато парите се насочат към други технологии, те ще станат рентабилни и газа ще умре. Без тая глупост която направиха в Украйна щяха да имат поне още 20 години спокен и що годе богат живот.