Петима в болница при първия ден на надбягвания с бикове

Традиционният фестивал Сан Фермин отново привлича туристи в Памплона
7 юли 2022 14:48, Петя Славова
14
Петима в болница при първия ден на надбягвания с бикове
Снимка: БГНЕС

Петима души завършиха в болница след първото надбягване с бикове в Памплона от три години насам. След двегодишна пауза заради коронавируса традиционният фестивал Сан Фермин, който привлича туристи от цял свят, бе възобновен днес, предава БГНЕС.

За щастие, нито един от любителите на рискови изживявания не бе наръган от биковете, но няколко души бяха стъпкани и пострадаха при падания на павираните улици в северния испански град. Един е с контузия на крака, друг е наранил главата си при падане, а тийнейджър е с травма на ръката. Шест бика бяха пуснати в морето от няколко хиляди души в първото сутрешно надбягване от общо осем по време на фестивала.

"Биковете се бяха събрали в група, минаха директно през тълпата и всичко свърши доста бързо", сподели 46-годишният компютърен специалист от Шотландия Гордън МакДоналд. "Отдавна не бяхме правили това, така че всички бяха малко притеснени, не си спомняхме как точно преминава всичко", допълни той.

Още по темата

 Испания възстанови известния си фестивал за бягане с бикове, който се проведе на претъпкания площад в Памплона след двегодишна пауза заради пандемията. Пускането на фойерверки, известен като "чупиназо" от балкона на кметството на северния град отбеляза официалното начало на деветдневната фиеста на Сан Фермин. Хиляди посетители от цял ​​свят, облечени в традиционното изцяло бяло облекло с червен шал, скандираха "Viva San Fermin!". Неизменна част от традицията е участниците да се пръскат един друг с вино.

"Да видиш отново площада пълен е страхотно", каза Сайоа Гуембе Пеня, 54-годишен държавен служител, чиято бяла риза беше изцапана от виното. Ежегодният фестивал, станал известен с романа на Ърнест Хемингуей от 1926 г. „И слънцето изгрява“, последно се проведе през 2019 г. Местните власти отмениха изключително популярното събитие през 2020 и 2021 г. поради пандемията. За първи път фестивалът беше отменен след гражданската война в Испания през 30-те години на миналия век. Фестивалът, който датира от средновековието, включва концерти, религиозни процесии, народни танци и денонощно пиене.

Акцентът на празненствата, обаче, е тестът за смелост: гръмотевична глутница тежащи половин тон бикове с остри рога биват освобождавани по улиците, а хората трябва да ги надбягат. Всеки ден в 8:00 сутринта стотици смелчаци се състезават с шест бойни бика по 850-метрово трасе от кошарата им до арената за бикове в Памплона. Най-смелите - или най-безразсъдните - бягат възможно най-близо до рогата на биковете, за предпочитане, без да бъдат намушкани.

Всяка година десетки хора са ранени, въпреки че повечето наранявания са причинени от падания на бегачите или от стъпкване на биковете. Последният смъртен случай беше през 2009 г., когато бик прободе 27-годишен испанец във врата, сърцето и белите дробове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: биковеранениПамплона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Е добре,щом ги ...кефи.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 ЕС ги гони от години за това "варварство",но испанците пет пари не дават и си продължават!До като нашичките са вечно наведени,и го смятат за ВИСША ПОЛИТИКА!
8
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
а!...Ставало въпрос за "петима души"..А аз си помислих,че пет бика са пострадали в тая...непонятна за 21-ви векДИВАЩИНА..
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заради климатичните промени е, Файзер го казаха
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то добре че не ги е помел наркоман, а бик... имат шанс хората
5
0
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Важно е да слагат маски.Геройте носят массскииииии. Смърт на медицинския комунизъм.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв ти е проблема сега, българке? Кръвта, дето се лее в този случай, е човешка, не животинска. И всеки си е преценил за какво участва. Да ги бодат и тъпчат гове дата, като толкоз им е акъла. Изпускат напрежението, вдигат адреналина, по-добре това, отколкото да седят зомбирани на телефоните и комп. Игри
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи за испанците може, а за нас не. Да се възстанови тричането на кучета.
2
5
 
5
 
! Отговори
Мизантроп преди 1 година
Малко са! На подобен дивашки парад издевателство над животни би било справедливо да ги удари метеорит или да се разцепи земята под тях от нещо с магнитуд 8!
1
4
 
4
 
! Отговори
българка преди 1 година
Тези надбягвания не ги ли отмениха заедно с коридата преди няколко години ?!? Навсякъде има дивашки традиции, но някои успяваме да еволюираме, въпреки всичко !