Тийнейджър спаси бебе при корабокрушение в Средиземно море

Младежът е сред 71 оцелели, спасени 9 дни след инцидент
8 юли 2022 13:54, Йоана Цонева
12
Тийнейджър спаси бебе при корабокрушение в Средиземно море
Снимка: БГНЕС

Действията на тийнейджър от Того бяха похвалени, след като бяха публикувани видеозаписи, на които той подкрепя бебе, спасено от корабокрушение в Средиземно море миналата седмица, при което загинаха най-малко 30 души.

17-годишният младеж, чиято самоличност не е разкрита, плува, за да спаси детето, което държи над водата, когато пристига спасителният екип, на кадрите, публикувани от френската медийна група "Брут", предаде в. "Гардиън".


"Аз съм добър плувец и тръгнах да помагам на хората", казва тийнейджърът според организацията "Лекари без граници" (MSF), чийто спасителен кораб "Гео Баренц" пристигна на мястото на корабокрушението.

Майкъл Бунел, френски фотожурналист, който е бил на борда на спасителния кораб, разказва пред "Брут", че когато пристигнали, чули тийнейджъра да крещи: "Има бебе! Има бебе!"

Екипажът хвърлил на тийнейджъра флотационно устройство, за да издърпа него и друг оцелял, и оказал спешна помощ на четиримесечното бебе, което отначало не дишало. Според MSF бебето и майка му са евакуирани в Малта.

Гумената лодка е открита едва след девет дни в морето, казва Сафа Мсели, говорител на Международната организация по миграция към ООН. Бременна жена, която не е могла да бъде реанимирана, е починала на борда на спасителния кораб.

Корабът "Гео Баренц" спаси 71 души от корабокрушението, някои от които бяха с изгаряния от гориво, причинени при контакт на кожата с бензин, който се е смесил с морска вода.

Още по темата

Оцелелите от Geo Barents трябваше да чакат почти пет дни, за да стигнат до сушата, като едва в събота им беше разрешено да слязат в италианския град Таранто. През това време корабът е превозвал тялото на бременната жена.

Хуан Матиас Гил, представител на MSF за търсене и спасяване, заяви: "Това травматично събитие е смъртоносна последица от нарастващото бездействие и неангажираност на европейските и други гранични държави, включително Италия и Малта, в Средиземно море.

"Трагедиите в морето продължават да отнемат живота на хиляди хора, които загиват на прага на Европа, при пълно мълчание и безразличие от страна на държавите от ЕС."

Благотворителни организации за спасяване на хора по море неведнъж са обвинявали Европейския съюз, че не успява да спаси бежанците, опитващи се да прекосят Средиземно море, като изисква от т.нар. либийска брегова охрана да прехваща всички лодки, които се опитват да преминат, въпреки твърденията за злоупотреби в управляваните от либийските милиции центрове за задържане.

Според MSF най-малко 8500 души са загинали или са изчезнали, а 95 000 са били върнати в Либия при опити за прекосяване на Средиземно море между 2017 и 2021 г.

В сряда сутринта 306 души слязоха в Сицилия от спасителния кораб Ocean Viking на SOS Méditerranée. Някои от оцелелите са били на борда в продължение на 12 дни. Корабът извърши осем спасявания за по-малко от две седмици - последното от тях, в понеделник, на 15 души, които са били на дрейф от два дни.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бай Даньо.. Не бе, нещо не си доразбрал ! Просто хората не се вълнуват от някакви си обитатели на животинските царства . Кой ги е товарил в тия "кораби" и накъде са плували ?
10
0
 
0
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Без съмнение на Ган40 расиста който инак самия за нищо не става ей така докато си е расист , няма да му хареса тая новина ... а на мисирките няма да хареса моето мнение и ще го изтрият ...
9
1
 
3
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Аз виждам само как от този младеж ще порасне истински Човек. Не цвета, а това, което е в сърцето и мислите в главата
8
1
 
5
 
! Отговори
При какво точно преди 1 година
"корабокрушение"? Лодки, претоварени с пълчища от мигранти, идващи в Европа за социал и после... за джихад! Тези "лекари без граници" са нещо като нашия БХК, ама в международен мащаб и с много по-голямо финансиране, т.е. унищожители на цивилизацията!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По тези орди варвари, трябва да се стреля, а не да се спасяват - аман от плиткоумни розови пеперудки!
6
0
 
0
 
! Отговори
PG преди 1 година
До АнонимеНмега олиго си ти.
5
14
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОЙ ЗНАЕ КАКВА Е ИСТИНАТА! МОЖЕ ДА ГО Е ПАЗИЛ ЗА ДА ГО ИЗЯДЕ! АЗ СЪМ ГЛЕДАЛ ФИЛМА СНЕЖЕН СНАРЯД 2013 И НЕ СЕ ДОВЕРЯВАМ ЛЕСНО ! ЧУДЯТ СЕ КАКВИ ЛИ НЕ НОМЕРА ДА ПРИЛОЖАТ ТЕЗИ НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ ДА СЕ ВМЪКНАТ В ЕС!
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези *** защо са с маски у морето?
3
3
 
6
 
! Отговори
браво преди 1 година
все още е останала човещина
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И най-важното: ТОВА НЕ Е ВНУКА НА ГЕН. СЕМЕРДЖИЕВ! Пхахаха! Боже, тресете кокалите на генерала в гроба му. Ужас! Бог ще ви накаже!
1
2
 
11
 
! Отговори
Mr. Obvious преди 1 година
Няма да е бил брат на Семерджиев да знаете!