НС даде зелена светлина на Финландия и Швеция за НАТО

Ратифицирахме протоколите за влизането им в алианса
13 юли 2022 13:16, Петя Славова
82
НС даде зелена светлина на Финландия и Швеция за НАТО
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на две последователни четения законопроект за ратифициране на протоколите към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция. Гласуването е във връзка с решението на двете страни да депозират кандидатурите си за членство в НАТО на 18 май тази година.

Още по темата
В мотивите към законопроекта е посочено, че на срещата на върха на НАТО в Мадрид в периода 28-30 юни 2022 г. съюзниците са взели решение да поканят двете държави да станат членове на Алианса, като са изразили съгласие да подпишат протоколите за присъединяването им към Северноатлантическия договор.

"Решението за присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО е израз на готовността им да споделят отговорностите и задълженията на членството", се казва още в мотивите.

В хода на дебата по темата Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че българският парламент ще е един от първите, които ще гласуват това решение на Финландия и Швеция. Ако има нещо малко позитивно, макар че не може да се говори за позитивизъм в една война, то това е, че вместо да отслаби НАТО и демократичния свят, всъщност Путин подсилва НАТО, каза тя. Захариева посочи, че има широка подкрепа за Финландия и Швеция да са част от Алианса.

Атанас Славов ("Демократична България") счита, че днешното решение на парламента ще е историческо. "Това е една стратегическа промяна в това как изглежда европейската сигурност вследствие на агресията на Русия срещу Украйна", каза той, цитиран от БТА.

Зам.-председателят на Народното събрание Цончо Ганев („Възраждане“) постави въпроса дали трябва "България въобще да е член на НАТО; българският народ, по думите му, трябва да се произнесе дали да сме част от военния съюз. Ние от "Възраждане" не смятаме, че е от полза за нашата държава да подкрепим ратификация", каза той.

Андрей Михайлов ("Има такъв народ") каза, че НАТО не е само военен съюз. НАТО е политика и дипломация и една нова стратегическа концепция, посочи той.

Станислав Анастасов (ДПС) каза, че няма как да не се отговори на желанието на Швеция и Финландия да са част от НАТО. България трябва да подкрепи тази ратификация, защото ние от ДПС разбираме много добре, че преди да бъде военен и отбранителен съюз, когато се налага, НАТО е ценностен съюз.

Настимир Ананиев („Продължаваме Промяната“) засегна темата за хибридната война. Той коментира, че тази ратификация е важна и за България, защото, по думите му, когато повече европейски страни станат членове на НАТО, по този начин цялата европейска философия и стратегия "гледа в една посока". Той каза, че по темата не би трябвало дори да има дебат. Напомни, че България отдавна е направила своя избор. България е на правилното място, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Това преди 1 година
Копейкаджиите са си гейове по рождение.Върви им по кръвна линия.А специално за нашият импотент,няма да говорим.Една уста,и нито един ден стаж като какъвто и да е работник.Доносник на службите още от детската градина.Не е ставало дума за досието му на комсомолски секретар още.Такава Слива рядко се ражда на тоя свят.Мръсно и продажно копелдаче.Достатъчно долнопробно да продаде и майка си.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм знаел че и от нас зависи нещо_ за това си имаме американско посолство !
57
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане е единствената българска партия в парламента. Останалите са някакви чужди мафиотизирани организации.
56
1
 
8
 
! Отговори
Путин агент на НАТО преди 1 година
С негова помощ разширява НАТО и демилитаризира Русия
55
7
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 45 - всички са американски подложки! Само Възраждане си е чисто Руска подложка! Днес слушах Костадинов, дето говореше в НС, че 1941 сме били съюзници с Финландия, та затова нямало да подкрепи ратификацията! Смешен ва/тник! Не, истината е, че когато си си руски грез/дей е завинаги!
54
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само Възраждане
53
4
 
12
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
*** изтече в канала за предатели! България за Българите!
52
3
 
2
 
! Отговори
.. преди 1 година
катето е само за креватна гимнастика вече
51
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане! Нато ВЪН!
50
18
 
6
 
! Отговори
Русия само трябва преди 1 година
да въведе координатите на тези държавички в ракетните системи и радари, а може вече да са ги въвели.
49
8
 
3
 
! Отговори
до българин преди 1 година
прекрасно щеше да е ако преди да *** клона се бяхме преместили на друг,ама други клони няма,може би чакате втечнения от другия край на планетата и доставката за сметка на купувача
48
7
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Българин...гуд!..А от кого сме енергийно зависими,симпатяго?
47
8
 
15
 
! Отговори
Украйна печели преди 1 година
Русия губи!
46
10
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Прекрасно е, че вече не сме енергийно завивими от Русия!
45
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО става все по-голямо и по-силно, а Блатная все по-слаба! Още ли сте сигурни в "пабедата" ватенки?
44
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Населението на Русия трябва да се редуцира на 50 милиона и страната да бъде разчленена на няколко малки демократични държави които да приемат европейските западни ценности и да живеят по правилата на цивилизования запад.
43
15
 
8
 
! Отговори
Нато вън преди 1 година
много сме ,силни сме, накривихме ... на Путин със смешните санкции които вредят повече на санкционерите -справка погледнете цените преди и след, ама на промити от ам.тв какво да им обясняваш
42
10
 
16
 
! Отговори
Аделина преди 1 година
Никой в нашето семейство нито между приятелите ни няма да гласува за Възраждане.
41
15
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
хм!...Гледам,че некои яката са се озъбили на "Възраждане"...Ще ви открехна,***:-С тоя ваш вой и лай с/у "Възраждане" само вдигате рейтинга им и ги обогатявате със още симпатизанти...Но сте толкова трагичнодефектирали,че не можете да усетите това..
40
18
 
10
 
! Отговори
Финландия и Швеция преди 1 година
Финландия и Швеция са лесни. Там не живеят руснаци както в Украйна. Никой няма да си губи времето с тях да им организира военни операции. Направо с ракетите. 10 минути, а може и сано за 5.