Чехия: Доставките на газ няма да са в новите санкции на ЕС срещу Русия

Много страни от ЕС не могат бързо да се приспособят към ограничения
14 юли 2022 11:36, Елка Василева
41
Чехия: Доставките на газ няма да са в новите санкции на ЕС срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз готви седми пакет от санкции срещу Москва, но в него няма да има ограничения върху доставките на руски газ, защото прекалено много страни от ЕС не могат бързо да се приспособят към тях. Това заяви в интервю за Ройтерс чешкият премиер Петър Фиала.

Още по темата
По думите му санкциите срещу Русия, които сега се доработват от ЕК, ще включват забрана за внос на руско злато, разширяване на списъка на стоките с двойно предназначение, забранени за износ в с в Русия, и ще бъдат насочени срещу повече физически лица.

ЕК се очаква да представи пакета от санкции в близките дни и веднага след това държавите членки ще могат да го одобрят, каза Фиала.

"Готви се седми пакет от санкции и аз мисля, че това е правилният курс", каза Фиала, говорейки от офиса с в Прага. Според него включването на енергетиката в пакета "определено е проблем, защото трябва да се спазва правилото, че санкциите трябва да има по-голямо въздействие върху Русия, отколкото върху страните, които ги налагат".

Фиала каза, че няма шанс газът да бъде включен в новия пакет. Мисля, че не бива да бъде в този пакет, защото има редица страни, които зависят от руския газ за почти всички свои нужди", каза той.

Чехия е ротационен председател на ЕС от 1 юли и е една от страните, които почти изцяло зависят от руския газ. Преди Москва да нападне Украйна, ЕС разчиташе на Русия за 40 процента от газа си.  

Фиала каза, че чехите правят всичко възможно да намалят зависимостта си от руските енергоносители, но "това няма да стане тази зима".

Чешкият премиер каза също, че Европа трябва да е готова за възможността, че подаването на газ по "Северен поток 1" няма да бъде възстановено, и да търси алтернативи  източници за доставка, като втечнения газ, а също така да е готова да си поделя доставки.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Валери преди 1 година
Аааа...ние ще ви наложим още санкции и за това вие ще ни доставяте газ...интересна логика...забравих че и зърно искат наглярите...ами да слагат по един чувал на ракета и да им го пращат
38
0
 
7
 
! Отговори
Овчар Петко преди 1 година
Филията и фобията са болестни състояния на разума. А където разума боледува, бедността царува.Разбира се и двете се ползват умело от политиците за да подкарат стадото към пропастта.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаква ни интересна зима с гилотини
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да спираме. Простреляли си се в единия крак, трябва да се простреляме и в другия
35
1
 
6
 
! Отговори
до БАНко преди 1 година
За да се скрият от народната любов, която скоро ще ги сполети - предполагам.....
34
1
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
В ИНТЕРВЮТО НА СТИВ ХАНКЕ Е КАЗАНО ВСИЧКО !!! А ТОЗИ ДА ОБЯСНИ , ЗАЩО В ЗАПАДНА ЕВРОПА ЗАПОЧВАТ ДА СТРОЯТ ПОДЗЕМНИ БУНКЕРИ ЗА 100- 200 ЧОВЕКА ??? КАКВО НИ ГОТВИ УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО ???
33
1
 
21
 
! Отговори
Прав преди 1 година
е един колега по-долу. Големите европейски икономики накрая тихомълком ще се договорят с Путин, а ние като по-големи католици от папата, за назидание ще го отнесем целия барабар с...
32
1
 
25
 
! Отговори
однако преди 1 година
"Награда от мошеници ще чакаме" ___________________________________________ Какъв беше планът на евромошениците? Не план, а кражбата на века от Русия. Купуваш руски газ за ойро. Получаваш газ от Русия, а твоите ойро си остават в твоята ойробанка. Там ти ги санкционираш-замразяваш и си ги прибираш обратно в собствения си джоб. Но си направиха сметката без Кръчмаря. Гросмайсторът Путин великолепно изигра своя коронен ход с коня.
31
2
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Газа е в пакета санкции на Путин.
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще плащат в рублички ч, както досега! А ние? За нас бонусче, че се престарахме и ще студуваме и затворим заводите? Кой ще ни потупа по рамото? Завод за коли ще ни докарат немците? Или Шенген накрая?! Награда от мошеници ще чакаме!
29
0
 
15
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Ами..., когато "Комисарите" слагат "каруцата пред коня" тъй става! -))))
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв 7-ми пакет ги гони кухините в Брюксел? Хем не искат руски горива, но сега като са намелени заради профилактика, реват здраво. Ами ако наистна спре? Слепи ли са, не виждат ли какво става? Европа се тресе отвътре вече - Германия, Франция, Италия.. какво сценария е гражданска война ли?!
27
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
споко рубляци, не се радвайте, това е временно, докато се договорят фючърсите! Заминавате на азиатския пазар, от тук сте къш!
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то *** са достатъчни да ви включат в своя пакет от санкции, ба си нахалните сте, ние ви врътваме кранчето, ама вие нашето НЕ, че виждали още не сме готови да го врътнем
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
gola wodda ste!
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Цитати.... Нека добавя още два "Винаги с Германия,но никога срещу Русия" Цар Борис lll, и още " Знам сто начина да изкарам Мечката от бърлогата, но нито един как да я прибера обратно" Ото фон Бисмарк.
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи у путиня е и ножа и хлеба, а ЕС ще го санкционира.... Въпрос за едно левче е "Кой накрая ще остане гладен?"....
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитати: ___________________________________________________________________ Кралят на Швеция Карл ХII: Русия е джудже. Аз ще я поставя на колене. __________ Кралят на Германия Фридрих: Аз ще покоря изостаналата Русия. _________________ Наполеон: Русия е колос на глинени крака. ___________________________________ Адолф, юни 1941 г: Аз ще покоря СССР до края на годината.
21
0
 
13
 
! Отговори
Въх убихта ма преди 1 година
Що тъй нал ша добивами инегриа от слънцето ва? Алио чехтие алио???
20
2
 
34
 
! Отговори
Ехааа преди 1 година
Украински те фашаги бягат по целият фронт в Донбас изоставяйки западното оръжие и ранените.Затова няма днес никакви статии по медиите.