Марио Драги обяви, че подава оставка тази вечер

Президентът Матарела не я прие
14 юли 2022 21:15, Петя Славова
23
Марио Драги обяви, че подава оставка тази вечер
Снимка: БГНЕС

Италианският министър-председател Марио Драги обяви, че подава оставка от поста си. Според пресслужбата му в четвъртък Драги е заявил на заседание на Съвета на министрите, че ще предаде съответното заявление на държавния глава - президента Серджо Матарела.

"Бих искал да обявя, че тази вечер ще връча оставката си на президента на републиката", цитира думите му правителствената пресслужба.

В същото време президентът на Италия Серджо Матарела отказа да приеме оставката на  Драги в условията на политическа криза, за която експерти предупредиха, че може да доведе до предсрочни избори в третата по големина икономика в еврозоната.

Матарела "не прие оставката и покани министър-председателя да се яви пред парламента, за да направи изявление", съобщиха от президентския дворец на фона на съобщенията, че Драги ще се обърне към парламента следващата седмица, за да разбере дали има необходимото мнозинство, за да остане на поста си

Италианското правителство на премиера Марио Драги спечели днес вот на доверие в горната камара на парламента, свързан с мерки за преодоляване на кризата с поскъпването на живота, предаде Ройтерс. Движение "Пет звезди" обаче изпълни заканата си да бойкотира гласуването в Сената.

"За" гласуваха 172 сенатори при 39 "против".

Още по темата

Италианският премиер заяви по-рано тази седмица, че правителството му не би могло да продължи да съществува без подкрепата на Движение "Пет звезди" и изключи възможността да оглави коалиция в друг състав, съобщи БТА.

Президентът Серджо Матарела, който се явява върховен "арбитър" в италианската политика, ще трябва да реши как да се излезе от кризата. Той би могъл да поиска от Драги да се опита да възстанови кабинета си с нов вот на доверие. Ако не може да се осигури мнозинство, президентът ще трябва да разпусне парламента и да свика предсрочни избори, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли е 6-ият кръг от санкции срещу Русия?
16
2
 
13
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Слава на Украйна, че банкрутира целият запад ,Путин е гросмайстор не може да му се отрече!Ние сме следващите дупеее да ви е яко ,само нов 9-ти срещу трансалтантическата паплаччч нищо друго не ни оправя ,това е краят намираме се във трета световна война!
15
1
 
11
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Дали ще хвръкне и 4 та глава на ламята,отрезана от Владимир царевич!?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му я приеха, но май е време да сложат жена на този пост.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... а още даже не са започнали гладните бунтове...
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,още е лято,зимата ще е интересна
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ми се струва като все по-успешен политико-икономически блок!
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е ефекта на бумеранга. Всички правителства в ЕС ще паднат като круши.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората имат достойнство. Не е получил вот на доверие-оттегля се, за разлика от наш Кирчо, който пет дена се мотае и не подаваше оставка.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай, Вова! Велик си!!!
7
0
 
28
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Сега става ли ясно как едни случайно попаднали във властта хора разтуриха овреме седянката у нас? Както и защо не си даваха зор да направят нещо впоследствие. Когато си се окъкал, предпочиташ някой да дойде и да опере пешкира. До есента няма да има останал кабинет в Европа. Щом Англия и Италия гърмят още на лято..
6
0
 
28
 
! Отговори
123са преди 1 година
Мишките знаят, че са я омазали здраво и че са прецакали Европа за зимата и то нарочно и сега гледат да спасяват кожите...
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички лидери от ЕС ще подадат оставки, само Урсулка няма да подаде. Днес ръси мозък в НС на РСМ и говори небивалици. Македонският език си бил техен. Обещава им неща, които не са споменати във френското предложение. С други думи гинеколожката излъга България.
4
0
 
36
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Плъховете напуснат потъваща по тяхна вина Европа.
3
0
 
33
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Кой ще е следващият?! Путин ще ги надживее всички!
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига бе и тоя изгоря! Някой казваше, че санкциите не работели, работят и още как вече четвърти премиер си отива след наш КирЕ.
1
0
 
32
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Нормално,като не следва интересите на народа.