Европа се бори с множество пожари във време на екстремни горещини

659 души са починали в Португалия
17 юли 2022 21:28, Нели Христова
8
Европа се бори с множество пожари във време на екстремни горещини
Снимка: БГНЕС

Горещата вълна трябва да приключи в Испания в понеделник, но пожарникарите все още се борят с горските пожари в северните региони, включително Пумарехо де Тера близо до Самора.

Испанската метеорологична агенция издаде температурни предупреждения за неделя, с прогнози за високи температури от 42 градуса по Целзий в Арагон, Навара и Ла Риоха на север. От агенцията твърдят, че горещата вълна ще приключи в понеделник, но предупреждават, че температурите ще останат "ненормално високи".

Пожари бушуват в няколко други региона, включително Кастилия и Леон в централна Испания и Галисия на север в неделя следобед. В провинция Малага в Южна Испания горски пожари бушуваха през нощта, засягайки местните жители близо до Михас - град, популярен сред туристите от Северна Европа.

Британските пенсионери Уилям и Елън Маккърди търсят безопасност заедно с други евакуирани в местен спортен център  в събота, когато пожарът наближава домът им.

"Беше много бързо.... Не го приех прекалено на сериозно. Мислех, че го държат под контрол и бях доста изненадан, когато изглеждаше, че се движи в нашата посока", казва 68-годишният Уилям пред Reuters.

"Ние просто грабнахме няколко неща от първа необходимост и просто избягахме. На този етап всички по улицата бяха в движение", допълва Елън.

Във Франция горските пожари вече са обхванали 11 000 хектара в югозападния регион Жиронд и повече от 14 000 души са евакуирани, съобщиха регионалните власти в неделя следобед.

Повече от 1200 пожарникари се опитват да овладеят пламъците, се казва в изявление на властите.

Франция издаде червена код - най-високият възможен, за няколко региона, като жителите бяха призовани "да бъдат изключително бдителни".

В Италия, където през последните дни пламнаха по-малки пожари, синоптиците очакват температури над 40 градуса по Целзий в няколко региона през следващите дни.

Подобни температури се прогнозират във Великобритания в понеделник и вторник, което би надхвърлило предишния официален рекорд от 38,7 градуса по Целзий, поставен в Кеймбридж през 2019 г.

Британската национална метеорологична служба издаде първото си червено предупреждение за "екстремни горещини" за части от Англия. Пътниците, използващи железопътните превози бяха посъветвани да пътуват само ако е абсолютно необходимо и да очакват масови закъснения и отменени полети.

Стотици мъртви в Португалия

Министерството на здравеопазването на Португалия съобщи късно в събота, че през последните седем дни 659 души са починали поради горещата вълна, повечето от които възрастни хора. Седмичният пик от 440 смъртни случая е бил в четвъртък, когато температурите са надхвърлили 40 градуса по Целзий в няколко региона и 47 градуса по Целзий в метеорологична станция в окръг Визеу в центъра на страната. .

До събота в Испания е имало 360 смъртни случая, свързани с горещината, според данни на здравния институт Карлос III.

Португалия се бори с екстремна суша - 96% от континента е в тежка или екстремна суша от края на юни, преди скорошната гореща вълна, според данни от националния метеорологичен институт.

Командирът на Службата за извънредни ситуации и гражданска защита Андре Фернандес призова хората да внимават да не разпалят нови пожари при подобни сухи условия.

В Гърция пожарната служба съобщи в събота за 71 пожара, избухнали в рамките на 24 часа. Представители на местната противопожарна служба на остров Крит казаха в неделя, че пожар, бушуващ в гора и земеделска земя, е бил частично потушен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Гаргамел Драгалевски преди 1 година
*** и джендерягите ли да ги мисла?!?
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми алатагодина Путин ги гаси. Оправяйте се
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Преди руснаците идваха със самолетите за гасене на пожари- сега кой... Не е ясно." - Е как да не е ясно - джендерите, ама трябва търпение (така казва Бурел), стратегическо търпение. Нека да решат днес от кой пол ще бъдат и дали няма да се повторят тази седмица и после ще дойдат...
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ше фърли атом скоро, не ги гасете. Няма смисъл.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди руснаците идваха със самолетите за гасене на пожари- сега кой... Не е ясно.
1
3
 
8
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Могу съ кекави авропейците! Джендаризма не прощава !