Въпреки кризата Европа продължава с помощта към Украйна

Вероятно ще одобрят още 500 млн. евро за финансиране
Обновена: 18 юли 2022 20:34 | 18 юли 2022 18:15, Йоана Цонева
18
Въпреки кризата Европа продължава с помощта към Украйна
Снимка: БГНЕС

В понеделник министрите на външните работи на Европейския съюз се опитаха да покажат, че блокът може да запази финансовата и военната си подкрепа за Украйна въпреки сериозното инфлационно въздействие върху икономиките на ЕС пет месеца след руската инвазия, предаде "Ройтерс".

Външните министри вероятно ще одобрят още 500 млн. евро финансиране от ЕС за доставка на оръжие за Украйна, с което подкрепата на блока за сигурността ще достигне 2 млрд. евро, откакто руските сили навлязоха в Украйна на 24 февруари. Те също така са близо до постигането на споразумение за забрана на вноса на руско злато. прочети повече

"Трябва да подкрепим Украйна", заяви шведският заместник-министър на външните работи Роберт Ридберг при пристигането си за срещата. "Швеция ще повдигне въпроса за важността на договарянето на нов пакет от военна подкрепа за Украйна. Ще изтъкнем и важността на това да продължим да засилваме ограничителните мерки срещу Русия", каза той, без да навлиза в подробности.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба ще се обърне към 27-те министри от ЕС чрез видеоконференция по-късно в понеделник и дипломатите от ЕС очакват той да пледира за повече санкции, повече оръжия и продължаване на твърдата линия спрямо Русия.

"Няма да спрем да подкрепяме Украйна (или) да налагаме санкции на Русия", заяви пред репортери при пристигането си ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който председателстваше срещата в понеделник.

Но след шест кръга от санкции на ЕС срещу Русия, нарастващите цени на храните и енергията в Европа и войната, която нито Украйна, нито Русия могат лесно да спечелят, Борел заяви, че става все по-трудно да се поддържа чувството за неотложност.

Още по темата
"Трябва да проявим стратегическо търпение", каза той и добави, че се надява тази седмица да бъде постигната сделка с Русия за освобождаване на блокирания украински износ на зърно.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис също призова европейците да запазят курса, като заяви, че дори когато правителствата и парламентите се отправят към лятната ваканция, "руските войски нямат намерение да вземат свободни дни, за да продължат да нападат Украйна".

Безпрецедентният обхват на западните санкции срещу Русия включва петролно ембарго, забрана на транзакциите с руската централна банка и замразяване на нейните активи, както и спиране на нови инвестиции в Русия.

Но руският президент Владимир Путин потвърди решимостта си да продължи това, което той нарича "специална военна операция" в Украйна, въпреки разрушаването на украински градове и смъртта на хиляди хора.

Русия се подготвя за следващия етап от офанзивата си, заяви украински военен представител през уикенда, след като Москва заяви, че нейните сили ще засилят военните операции във "всички оперативни зони".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ТРЯБВА час по-скоро да излезе от ЕС и НАТО!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая и окраина и европата ще останат по долни ***! Окраинците мрът , европа плаща за ... интересите на краварите.
13
3
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Не е важно как съм Ази, важното е на рашистите да е зле.
12
3
 
14
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Има някои,наистина много тъ.пи парчета,които си мислят че на америка и дреме за нас.За тях сме нищо повече от пинчер джафкащ срещу мечката.
11
2
 
14
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Те пък САЩ щот се изнесоха с фанфари от Афганистан. Така бягаха, че чак кучетата в клетките си оставиха на летището.
10
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е хитра! Щом продължава да харчи пари за братска Украйна, знае че Украйна ще победи, а Русия ще капитулира! Кой би хвърлял пари на халос? В своята многовековна история Европа е била лидер и няма да търпи прищевките на Русия
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1- ЕС ни храни,НАТО ни брани, сащ ви във гроба вкарва.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 1- ЕС те храни със изпра" жнения. Да ти е сладко
7
19
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Цивилизованият свят трябва да смаже руския фашизъм.Ако сега не го направи,в бъдеще го чакат по-големи проблеми от днешните.Навремето съветските вождове също бяха много решителни,когато СССР окупира Афганистан.После се изнесоха безславно.Жалка Русия я очаква същата съдба в Украйна.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
умираща Европа помага на Украйна по бързо да умре и тя
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром обяви днес форсмажорни обстоятелства за газта към Европа! От днес почва самофалирането на икономиките на вражеските страни. Списък на реда на фалита на държавите, направиха ли еврокомисарите? Само питам.
4
3
 
11
 
! Отговори
Изтъркани номера преди 1 година
При втората световна война, американския президент заявява, че правилната стратегия е да се подкрепя губещата страна - с цел да се изтощят максимално воюващите страни .
3
1
 
12
 
! Отговори
Граф Цепеш преди 1 година
До НАТО НИ БРАНИ.....недей ля чужда кръв,че ще пийна твоята....
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е с овцете. Първите като скочат от рида, стадото продължава да натиска натам.
1
23
 
1
 
! Отговори
НАТО НИ БРАНИ преди 1 година
ЕС НИ ХРАНИ...това е идеална възможност натовски оръжия да леят руска кръв....