ЕС трябва да пести от газ, за да изкара зимата

ЕК предлага държавите-членки да намалят търсенето на газ с 15%
20 юли 2022 18:34, Йоана Цонева
149
ЕС трябва да пести от газ, за да изкара зимата
Снимка: БГНЕС

Държавите-членки на ЕС да намалят потреблението на природен газ с 15 процента още от 1 август т. г. до 31 март 2023 – това е виждането на Европейската комисия за избягване на енергийна криза през идната зима, което беше представено днес.

Комисията предлага нов регламент относно координираното намаляване на търсенето на газ: държавите-членки да намалят търсенето на газ с 15 процента за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. Регламентът също така ще даде възможност на Комисията, след консултация с държавите членки, да обявява „тревога“ по въпросите на сигурността на доставките в ЕС и да налага задължително редуциране на потреблението на газ във всички държави-членки. Този механизъм може да се задейства, когато има значителен риск от сериозен недостиг на газ или изключително високо търсене на газ.

Страните, които подадат заявка за доставка на „солидарен газ“ ще трябва да посочат действията, които са предприели за ограничаване на потреблението на газ в страната си.

„Европейският съюз е изправен пред риска от по-нататъшни съкращения на доставките на газ от Русия поради използването на износа на газ като оръжие. Почти половината от държавите-членки вече са засегнати от ограничения на доставките. Предприемането на действия сега може да намали както рисковете, така и разходите за Европа в случай на по-нататъшни смущения или пълно спиране, като в същото време се засилва енергийната устойчивост на Европа“. – обясняват от Комисията

Европейското правителство посочва също, че преминаването от природен газ към въглища, нефт или ядрена енергия е приемливо като необходима междинна мярка за предотвратяване на енергийна криза.

„Когато е възможно, трябва да се даде приоритет на преминаването към възобновяеми енергийни източници или към по-чисти, по-малко въглеродно-интензивни и по-малко замърсяващи опции. Преминаването към въглища, нефт или ядрена енергия обаче може да е необходимо като временна мярка, доколкото не води до дългосрочна зависимост от въглища.“ – посочва още ЕК.

Друга мярка, която ЕК вижда като средство за намаляване на потреблението на газ е понижаване на температурата на отопление. „Друг важен стълб на енергоспестяването е намаляването на отоплението и охлаждането. Комисията призовава всички държави-членки да стартират кампании за повишаване на осведомеността, за да насърчат мащабно намаляване на отоплението и охлаждането“, добави тя. Идеята е потребителите да намалят малко уредите, така, че температурата на отопление да не надхвърля 19 градуса, а климатиците да не охлаждат по-надолу от 26.

„Русия използва газа като оръжие. Трябва да се справим с нашата енергийна сигурност на ниво ЕС. От пандемията научихме, че ако действаме обединени, можем да се справим с всяка криза. Така че нека действаме заедно, за да намалим потреблението на газ и да изградим предпазна мрежа за всички страни от ЕС.“ – заяви на пресконференция в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Пълни леваци..така е като решения се взимат от ЛГБТ та.....
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе крадци на ресурси България по бързо излизане от ес
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето до какво ни докара членството в ЕС!? До мизерия! ЕС ако е решил да мръзне ние имаме ли някакъв интерес да мръзнем. Гинеколожката нека да си мръзне!
72
2
 
27
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Тази "умница" Ердоган я държа права като кон на официална среща в Анкара. Много умно е постъпил! Показа и какво струва. Нищо!
71
3
 
14
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Абе ЕС-то нека си пести, тя България не е в ЕС-то............
70
1
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
тая ку ку..Мявка от снимката едва ли ще пести газ!!!!..Тя и "Четиридесетте,пардон,ЧЕТИРИСТОТИНТЕ разбойника" около нея са ОСИГУРЕНИ за сто години!!!!..За това изобщо не им дреме за останалите...Мен обаче ми е чудно как става така,че "МОРИТАРИТЕ" оставят такива "Цезари" да ги яхат ,при това толкова БРУТАЛНО ?!
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен,к.97. Извинете, 5 държави от 27!
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не така бе, проста и несмислена германко? Забрани това за Германия, а не за цяла Европа! Какво са виновни държавите членки на ЕС, че ЕНП начело с германци, А.Меркел и големият брой евродепутати от Германия, Франция, Италия ,Испания и Белгия те избраха теб, гинеколожката с 7 деца, начело на ЕК? В крайна сметка нека зедно с твоята родина мръзнат и посочените държави - 7 от 27!
67
1
 
23
 
! Отговори
Така трябва преди 1 година
Европа си заслужава съдбата с прости лидepи като тая и спящо население. Щом са готови да се сабоубият само и само да са лоялни на интересите на САЩ, то Европа няма място на картата. Не покриват мининимумът необходим за съществуване. Това е един от многото лишени от елементарен акъл гафове. Ами танцът с ислямът, ами останалите простотии.
66
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
подавай оставка некадэрнице,да не съм те карала да правиш бойкот на руснаците и да навиваш украинците,ти стой на студено не аз.
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом европейците минават на икономии смятай какво ще се случи с българските гащници
64
0
 
16
 
! Отговори
999 преди 1 година
Още сега да обявят строги мерки срещу covid ,да затворят хората,за да не протестират и да ликвидират малките производители,ползващи газ.Пропуснах режим на ток,на вода и жетони за газ за домакинствата както и купони за храна.Купоните не е задължително да са обезпечени с продукти.Този филм не го ли играхме в България деветдесетте години на миналия век?
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УРСУЛИ МУРСУЛИ требе да свикнат и на тъмно щото скоро ги пращаме там дето слънце не огрява.
62
1
 
15
 
! Отговори
Железният Феликс преди 1 година
Иначе, бабичката ще си се топли зимата с нейната приятна еврозаплтка, нали?
61
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС трябва да изгони всички краварски марионетки, като Урсула Мракобесната акционерка, за да продължи да съществува!
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 77 "България излиза от ЕС преди зимата. Точка! Всеки който има тази програма има моя и на семейството ми глас!" Как така "и на семейството ти"? Купуването и продаването на гласове е престъпление :))))))
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някак си не си представям Урсула и останалите членове на комисията завити с родопско одеало в именията, където живеят да вечерят стриди на свещи.
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарко ла й нарко аз стриктно спазвам Зелената Сделка. Изхвърлих радиаторите закарах ги на вторични и парите които ми платиха с комшията пихме за здравето на топлофикация. Купих и печка на твърдо гориво. С нея ще отоплявам трите си деца едното от тях е бебе на 2 месеца. Това дето ми казваш да намаля отоплението го кажи на тези от Карлуково. Аз все още съм си с всичкият не съм склерозирал. Зелената сделка ще я изпълнявам стриктно. Купил съм въглища и дърва от това по ЕКО гориво няма.
57
1
 
12
 
! Отговори
да знаете преди 1 година
Този ''съюз'' съвсем скоро ще се разпадне..........
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще пести от газ който има газ. Ние като се топлим на дърва и въглища какво да пестим.Аз не знам в България кой се топли на газ освен държавните структури. Е има тук там частни клиенти но са малко. Знам за поне поне няколко човека които си бяха пуснали газ преди няколко години и после отказаха защото излиза по скъпо от отопление на ток.