Цени на имоти, престъпност, скъп долар...Американци избират Европа за дом

Италия, Португалия, Испания, Гърция и Франция са сред най-популярните дестинации
21 юли 2022 19:27, Анисия Иванова
61
Цени на имоти, престъпност, скъп долар...Американци избират Европа за дом
Снимка: Pixabay

Все повече американци се местят в Европа, прекосявайки Атлантическия океан заради растящите разходи за живот, надутите цени на жилищата, поскъпващия долар и политическите сътресения у дома, съобщава Bloomberg.

Италия, Португалия, Испания, Гърция и Франция са сред най-популярните дестинации. Sotheby’s International Realty казва, че заявките на американци да се преместят в Гърция са нараснали с 40% през периода април-юни на годишна база. Във Франция и Италия търсенето от страна на американци е най-високото от поне три години, посочва специалистът в Knight Frank Джак Харис. А американците формират 12% от приходите на Sotheby’s в Италия през първото тримесечие спрямо само 5% преди година.

Пенсионерите и богаташите традиционно са основните американски купувачи на имоти в Европа. Но относително евтините жилища – особено в по-малките градове – и засилването на работата от вкъщи направиха континента привлекателен за по-широк кръг от хора, включително онези, които са по-млади се оказват изтикани от жилищния пазар у дома заради цените.

Растящата престъпност в някои американски градове и политическите разделения също карат американците да гледат отвъд океана в търсене на по-спокоен живот, подкрепен от еврото, което спадна до паритет спрямо долара за пръв път от над 20 години.

За 40-годишната Стефани Синклер купуването на дом в Италия е дългогодишна мечта, която се сбъдва през април. Плащайки 3 хил. долара месечно за наем на къща с 4 спални за себе си и сина си в Атланта, за нея е невъзможно да стане собственик заради изстрелялите се нагоре цени, макар че вече има налични 300 хил. долара кеш.

Насочва се към Италия - страна, която винаги е обичала, и успява да купи близо 300 кв.м къща в Мусомели, Сицилия, както и по-малък дом в съседство и витрина от 75 кв.м – всичко за 60 хил. евро. „Никога не бих се оглеждала за покупка в Италия, ако пазарът в САЩ не беше толкова полудял“, казва Стефани Синклер, която е предприемач. Тя планира да работи дистанционно и си представя прекрасен живот с хубава храна и вино заедно с добър литературен клуб и арт пространство, за което планира да използва витрината си, „подобно на арт сцената в Париж през 20-те години на миналия век“.

Средната цена на жилище в Атланта достигна 404 575 долара към 30 юни, което е с 19% повече на годишна база, а имот от 300 кв.м в региона Палермо в Сицилия струва средно 86 560 евро, сочат данни на имотните платформи Zillow и Idealista.

“Нарастващите разходи за живот направиха по-скъпо да се живее в който и да е голям американски град, отколкото в европейски“, казва Майкъл Витковски, вицепрезидент на базираната в САЩ консултантска компания ECA International. “Високите цени на жилищата, както и силният американски долар и политическите напрежения все допринасят за нарастващата привлекателност на Европа“.

Разбира се, невинаги е лесно да се решиш да се преместиш в друга страна. Има изисквания за виза, а данъчната ситуация може да бъде сложна и скъпа. САЩ облагат с данъци всички граждани, независимо къде живеят, а да работиш отдалече за американска държава, докато си в друга страна, може да създаде главоболия за служителя и работодателя.

За да реши част от тези проблеми, Италия ще започне да предлага визи за дистанционни работници за чужденци по-късно тази година, която Синклер се надява да получи. Правителството въведе и програма през 2019 г. за продажбата на жилища за 1 евро в селски райони на чуждестранни купувачи, които ще платят за ремонта им и ще засилят местната икономика.

Първоначално привлечена от жилищата за 1 евро, 47-годишната Катлин Кърк от Маями купува къща на три етажа и с три спални отново в Мусомели за 37 хил. евро миналия ноември. Планирайки да се пенсионира след 2 години, служителката във вътрешна сигурност иска да се премести в страна, където ще може да живее комфортно с държавна пенсия. „Мога да се пенсионирам на 50 и все още да имам добър живот, изпълнен с пътувания и добра храна“, казва Кърк. „Не много хора могат да направят това“, допълва тя.

Иберийският полуостров също е популярна дестинация. Броят на американците, пребиваващи в Португалия, е нараснал с 45% през 2021 г. на годишна база, сочат правителствени данни. В Испания, където е най-голямото американско население в Европа, броят на родените в САЩ жители се е увеличил с 13% между 2019 и 2021 г., а търсенето продължава да расте тази година, посочва Алехандра Ваноли, управляващ директор в испанската имотна агенция Viva.

За да привлекат купувачи, Португалия и Испания предлагат т.нар. „златни визи“, програми, които дават право на пребиваване въз основа на първоначална инвестиция от съответно 350 хил. и 500 хил. евро., пише Investor.bg.

За 37-годишната Джейми Диксън преместването в Португалия от Лос Анджелис миналия юли заедно със 7-годишната си дъщеря и съпруга си е направило възможно да се прехвърли на дистанционна работа и да получи виза за постоянно пребиваване, което е изисквало договор за жилище под наем, банкова сметка и здравна застрахова в страната.

Първоначално живеейки в мобилно жилище с две спални в Малибу, Калифорния, директорът по операциите в технологичен стартъп не е можела да си позволи да си изпълни мечтата за закупуване на земя заедно с приятели, за да изградят общ жилищен район в Лос Анджелис.

Нова дистанционна работа ѝ е позволила да напусне града и да се премести в апартамент с три спални и три бани с частен открит покрив за 2000 евро месечно в Кашкайш, крайбрежен град с голямо емигрантско население.

Освен евтиния начин на живот Диксън казва, че семейството ѝ сега има достъп до по-широка многоезична международна общност и по-малко стрес, свързан с престъпност или политика. „Насилието е нараснало толкова много в САЩ“, казва тя. „Исках да дам на детето си нормално детство“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: жилищацениСАЩЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Напълно права преди 1 година
Мммм да, Катлин Кърк е напълно права за добрата храна. Това в САЩ е огромен проблем. 90% от американците плюскат джънк фуудс и затова са дебери и закръглени като бурета. Особено цветнокожите.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕДИ МЕСЕЦ ИЛИ ТРИ ПОПАДНАХ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОДАЖБА В ТЕКСАСКО - БАРАКА ПОЛОМЕНА И ОБРАСЛА С ХРАСТАЛАК НА "СКРОМНАТА" ЦЕНА ОТ 100 000 USD, А ЛУКСОЗНИТЕ БАРАКИ СА ОТ 300-400 000 НАГОРЕ БЕЗ ОБЗАВЕЖДАНЕТО. НЕ Е ЧУДНО, ЧЕ ПОПАДНАХ НА АМЕРИКАНСКИ ВИЦ:"ЗАКЪСАЛ АМЕРИКАНЕЦ ЩУРМУВА ТРЪМПИ-СТЕНАТА ДА ИЗБЯГА В МЕКСИКО". ПО ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕДАВАНЕ НА САМИЯТ ТРЪМП ПРЕДИ ДОСТА ГОДИНИ ТРЪМП ТАУЪР В НЮ ЙОРК Е СТРОЕН НА ЦЕНА 2500 USD НА КВАДРАТЕН МЕТЪР,А КОЛКО СА СЕГА СЛЕД БАЛОНА НА БРАТЯТА ЛИМОНИ?!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо ги пускат, те не са от ЕС. Европейците много скоро ще вдигнат ръце от тях. Да не забравят, че има някакъв напълно нелогично закон, че не можеш да ги съдиш за каквото и да е престъпление, само в Америка.
38
8
 
2
 
! Отговори
Rrrr преди 1 година
Всички русофили знаете ,че пишете глупости срещу Америка,но какво да се прави. Аз ви разбирам ,трябва да се печели,а после самолета и Америка.
37
6
 
0
 
! Отговори
Авс преди 1 година
До37: не е мечта на само на българите да живеят в Америка,а мечта на света ,но никой не ще путиния ,от там бягат .ти също искаш ,но теб са те научили да мразиш както македонец мрази българин.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 ЗА ПО БОГАТА КУЛТУРА ВЗЕМИ ГУГЪЛ МАПС И СЕ РАЗХОДИ ИЗ РУСКИТЕ ТЕРИТОРИИ- ТЕ СА ВИДИМО В 19 ВЕК- НЕ Е НУЖНО ДА ТЕ УБЕЖДАВАМ ПРОВЕРИ САМ. А НЯКОИ ОТ ТЕЗИ ТЕРИТОРИИ СА ИЗЛЕЗЛИ СИРАЦИ ИЛИ ПОЛУСИРАЦИ НОВИТЕ РУСКИ МИЛИОНЕРИ, И СЕГА СИ ДАВАМ СМЕТКА ЗАЩО КРЕМЪЛ ГИ ИЗБИРАЛ ТАКИВА- ПЕСТЕНЕТО МУ Е МАЙКАТА- ТО АКО ИЗТРЕБИШ 4 ЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО КОЛКО МУ Е АМА ДРУГО СИ Е ДА ЗАПОЧНЕШ ФАМИЛИЯТА- ТА КРЕМЪЛ ПОКАЗА НА ОЛИГАРСИТЕ ЧЕ КОЙТО НЕ СЛУШКА МУ СЕ СЛУЧВАТ ЕЙ ТАКИВА КОСМИЧЕСКИ ДЕЛА- ОТИВА СИ ПО БЕЗ ОСТАТЪК.
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А АЗ НАИВНО СИ МИСЛЕХ ЧЕ СА ПОЕЛИ КЪМ РУСИЯ, А ТЕ КЪМ ТАЯ ЛОША НАЦИСТКА ЕВРОПА- РУСОФОБИ
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до българин в САЩ: ако наистина си местен ще знаеш че американските градове имат квартали за бели, за черни, за хиспано и за жълти. Никой етнос няма работа в територията на другите. Достиженията на либералната демокрация и мултикултурализма!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние чакахме руснаците да дойдат на тълпи бягайки от Путин а те дойдоха американците, бягайки от свободата и демокрацията!
32
2
 
10
 
! Отговори
Надежда преди 1 година
Дано не дойдат тук тези убийци
31
1
 
6
 
! Отговори
Алеко преди 1 година
Наш *** се почувства горд. Видиш ли, американците напират да се заселят по неговите ширини. Той се бил оказал прав, че там живота е кофти. Каква мъдрост, какво благоразумие.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, няма да се изсипят милион американци в Европа, още по-малко в България, още по-малко във Враца.
29
3
 
13
 
! Отговори
Ууууууууу нееееее преди 1 година
Не ги ще! Унищожиха света с простотията си и примитивността си, сега няма да се заселват тук
28
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99% от Американците са бедни и проссти бачкатори които никога не са напускали Щата в който са родени и израстнали. Каква Европа? Какви 5лв?? :)))
27
6
 
11
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
Тая *** само липсваше. То не са африканци, азиатци, украинци и прочее, че тия да цъфнат. Да се въведат визи за тях. Да се изследва какво търсят тук. Те така правят. Или сега ще има и американска вълна бежанци, че виждат наближаващия край на федерацията им.
26
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си стоят там в техния американски рай и да дъвчат бургери. Тук никой не е заплакал за тях. И без тях си имаме достатъчно навлеци.
25
5
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Язе и у Бг съм си кравар! От дъ одъ у Америка тамка ,а съм кравар ? Тука си ми е добре ! Кой е тарикат и тука прай кинти!
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така бегат от страната мечтите. Я питайте некой българин как мечтае да паднат визите за кравария па да отиде там па като започне да копа злато диаманти па като си купи некой палат с басейн и като мине Торнадото ще го върне в първи клас. Ех мечтииии.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пфахахахахах намерили къде да се преместят
22
8
 
7
 
! Отговори
Историк 2050 г. преди 1 година
Най - голямата грешка на американците е, че са помислили, че стават за нещо друго , освен за памукови плантации и царевични ниви !