Стачка на "Луфтханза" отмени над 1000 полета

Персоналът ще изрази недоволството си в разгара на летния сезон
26 юли 2022 16:41, Йоана Цонева
17
Стачка на "Луфтханза" отмени над 1000 полета
Снимка: БГНЕС

Най-голямата германска авиокомпания „Луфтханза“ обяви, че отменя над 1000 полета заради еднодневна стачка в сряда (27 юли). Наземният персонал на компанията ще изрази недоволството си в разгара на летния сезон, когато пътуванията на европейците зачестяват.

Стачките и недостигът на персонал вече принудиха европейските авиокомпании, сред които и „Луфтханза“, да отменят хиляди полети. Това предизвика огромни опашки на големите летища на континента – основно в Германия, Италия, Великобритания, Белгия, Нидерландия и Швейцария.

Германската авиокомпания отмени 678 полета от и до Франкфурт, повечето от които бяха планирани за сряда, както и 345 полета от и до Мюнхен. Ще бъдат засегнати още летищата в Дюселдорф и Берлин. Засегнатите пасажери са над 130 хиляди. „Луфтханза“ обяви, че в четвъртък и петък може да има още отменени полети.

Стачката е дело на германския профсъюз Verdi. Около 20 000 души от персонала на „Луфтханза“ не са доволни от развоя на преговорите за заплати и настояват за увеличение с 9,5% за период от 12 месеца, като самото трудово възнаграждение трябва да бъде увеличено с минимум 350 евро.

„Луфтханза“ засега предлага увеличение от 150 евро на месец до края на тази година и още 100 евро от началото на 2023 г., плюс увеличение с 2% от средата на 2023 г. в зависимост от финансовите резултати на компанията. Verdi обаче отхвърли тази оферта, защото в нея не е отчетена нарастващата инфлация.

Заместник-председателят на Verdi Кристин Беле обясни, че исканията на синдиката са свързани с претоварването и с липсата на персонал, както и заради плановете за тригодишно намаляване на заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Като сте чугунени тикви и продължавате със санкциите ще фалирате всичко. Накрая и ЕС ще сасипете. А може би това е целта, може би за това ви е платено от презокеанските ви началници. А! Европа беше длъжна да инициира преговори за мир между Русия и Украйна, а не да доставя оръжие. Тази война можеше и трябваше да бъде предотвратена. Ако беше Меркел щеше да я спре, тя от години възпира Путин от правене на глупости. Да не мислите, че идета за Украйна му е отсега. Само Меркел го спираше досега!
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесна новина! Няма да разнасят немската зараза в чужбина!
13
1
 
2
 
! Отговори
до1 преди 1 година
бг ц*ървул!
12
2
 
1
 
! Отговори
до1 преди 1 година
бг ***!
11
1
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
ду.х.ай го бе, п..едал!
10
0
 
2
 
! Отговори
Мърсула преди 1 година
До ЕВРОПА БЪЛБУКА - ем че то ний всичкити сме за бонуса .... и ще го отнесем
9
0
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Абсолютно, когато започна пандемията трябваше да летя с Луфтханса за бегето, отмениха полета но пари не ми върнаха, а беше бая скъп полет, на връщане трябваше да пътувам с РайънЕър, те поне ми издадоха ваучер, който после ползвах за друг полет. Оттогава избягвам немците.
8
1
 
11
 
! Отговори
ЕВРОПА БЪЛБУКА преди 1 година
Пишат за Луфтханза, понеже това е нещо дето се вижда от всички. Европа вече "бълбука". Масови протести заливат ЕС - Холандия, основно фермери блокират всичко от магистрали до пристанища; Италия също започва да подпалва; в Германия се готвят за стачки и пристанищните работници. В Брюксел се състояха едни от най-масовите протести. Жълтите жилетки се активизират във Франция.. Засеге само Бълбука, следва да заври, а когато закипи ще стане интересно... Може и да не съм прав де.
7
0
 
5
 
! Отговори
чичо Кърле преди 1 година
И САМО ГЕРМАНЦИТЕ ЛИ? МИ ТЕ ВСИЧКИТЕ ПОЙДОХА КЪМ ДЕВЕТА ГЛУХА.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕМА РАБОТААААА. НЕМА НАФТААААА. ШЕ ГЛАДУВАТЕЕЕЕ. *** УМ"РЕЛИ.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление често ми се налага да пътувам в Европа и моето лично мнение като клиент е, че Луфтханза се държи на стари лаври и на марката си... Не е оная Луфтханза от 80те и 90те, дето беше символ на комфорт,лукс и сигурност... Сега само цените им са луксозни, а иначе на ниво обслужване и качество са като Ryanair, само дето райънер са нискобюджетни и билета е два три пъти по-евтин в зависимост от дестинацията на полета.
4
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много се радвам ,че германците вървят надолу с гръм и трясък. Заслужават всяка гадост ,която им се случва и ,която ще им се случи много скоро. Опитаха се да избодат очите на Русия (по заповед на травестита Урсула) ,но им изписаха вежди. Руснаците или ще унищожат напълно икономиката на Европа ,или буквално ще я превземат. Стискам палци на братята руснаци , а плюя на Еврогейския съюз.
3
0
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ПРЕДЛАГАНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НЕ ПОКРИВА ДОРИ ОФИЦИАЛНАТА ИНФЛАЦИЯ 8,3 % ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ !!!
2
1
 
11
 
! Отговори
купувай рубли преди 1 година
Като се има напредвид, че до зима 1 евро ще иде половин долар, немските мъки тепърва предстоят. Оня ден швейцарският франк го задмина за малко.
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прехвалените немчури фалираха за 5 месеца. Няма толкова фалшива икономика като немската. От един месец не могат завалиите да ми изпрата по въздух товара от Германия, великата Германия замина в канала на историята след като САЩ и Русия й врътнаха кранчето. Да почва по-бързо там гражданската война, те немчура са силни само в това.