Гърция пълна с туристи, удължава сезона до декември

Не се предвижда затягане на мерките заради COVID-19
27 юли 2022 08:17, Елка Василева
21
Гърция пълна с туристи, удължава сезона до декември
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция е препълнена с туристи, затова планира удължаване на туристическия сезон до края на годината. Големи туроператори вече търсят оферти за туристически пакети през ноември и дори и за декември, предаде кореспондентът на „Труд“.

Още по темата
“Тасос е пълен, Кастория се появи на туристическата карта. Епир, който преди няколко години беше най-бедният регион в Европа, се превърна в туристическа дестинация. Остров Егина е запълнен на 92%, а туристическият сезон на Пелопонес вероятно ще продължи до ноември. Германски и френски туроператори искат ваучери за октомври, ноември и декември и аз заявявам, че туристическият сезон тази година ще приключи през декември”, каза министърът на туризма Василис Кикилиас.

Очаква се тази година чуждестранните туристи да надхвърлят 30 милиона, както през 2019 г. преди пандемията. Два милиона пътници са пристигнали само през 5-те регионални летища на островите, по данни на туристическото министерство.

Туристическият поток в Миконос и Родос е нараснал с 29%, в Ханя - с 26%, в Ираклион - с 23%, в Санторини - с 20% и в Солун-Халкидики - с 19%. На Миконос, Санторини и Родос вече няма свободни места в хотелите до средата на септември. Дори по-малко известните дестинации набраха популярност тази година и отбелязват високи нива на заетост и резервации до края на годината.

Потокът на туристи през границите с България също е засилен.

Атина не възнамерява да налага ограничителни мерки заради коронавируса дори и след 15 септември - датата, определена от правителството за преразглеждане на пандемичната ситуация в страната, тъй като близо 90% от населението е ваксинирано или преболедувало COVID-19. В момента страната не изисква представянето на документ за ваксинация или тестове от пристигащите, а маските са задължителни само в градския транспорт, на корабите и в медицински заведения.

Медийни коментари, че засиленият туристически поток увеличава заболелите с COVID-19, бяха опровергани от лекарите. Според специалисти неспазването на дистанция и неносене на маски на обществени места, където са концентрирани много хора, е причината за повишената заболеваемост.

По отношение на туристическите потоци, както и на приходите от туризъм, министър Кикилиас посочи, че усилията за отваряне на големи външни пазари за привличане на туристи дават плодове и се позова на последните данни от международното летище в Атина, според които пътникопотокът за месец юни се е увеличил с 50% спрямо 2019 г.

Круизите също имат решаваща роля за възстановяването на туризма. Очаква се пристигането на круизни кораби в пристанищата на страната да нарасне с 25% в сравнение с 2019 г.

Опасенията, че войната в Украйна ще има негативно отражение върху туристическия сектор, защото тази година Гърция се лиши от украински и руски туристи, се оказаха неоснователни, тъй като има засилен трафик от Америка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Гърците знаят как се прави туризъм и печелят добре.
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля ви, към мъжете - епилирайте се првди са идете на плаж. Не ми е приятно да гледам космати крака
18
1
 
3
 
! Отговори
Ама Защо? преди 1 година
Искам да ида на Халкидики през февруари!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, трябва да си сред самите гърци, по улиците, в магазините им, да обикаляш на разни места , и исторически и питейни /особено/, за да видиш горе-долу реалния живот. Не само през прозореца на колата или автобуса или хотела. Друго е като се общува с хората, с крака и ръце, те не говорят други езици, масово в по-малките райони. Но и това е начин на опознаване.
16
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Аз пък от 10 години ходя в Гърция на море да си почивам. Излиза ми колкото у нас (а понякога и по-евтино, за съжаление не и тази година), а поне си почивам като хората. Тия дето ходят да видят храма на Зевс, Афродита и т.н. обикновено са с туристическите автобуси от евтините екскурзии за по 2-3 дена и си мислят, че са видели голямата работа, като са ги завели на едни руини с по една статуя, висока 50 см.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Гърция, заведения, дискотеки, ресторантчета - пълни, препълнени с хора, вкусна храна, с нормални цени, влизах в много заведения, няма майтап, нормално, като цена, добро обслужване, никой не лъже в грамажа, големи , хубави порции, навсякъде, в цяло Халкидики например, у нас - това е мечта, стари манджи, минимум количество, забравете нашето море. Аз не вярвах, докато не видях с очите си, хубав туризъм в Гърция, без измами най-вече в грамажа. Сядаш и за 20-30 евро се нахранваш.
14
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да се удължава сезона който зависи от времето. Пълни глупости че е пълно. Какво ли не правите зада очерните нашето море.
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не се предвижда затягане на мерките заради COVID-19" - така де, тия мерки не са заради някакъв обикновен вирус, предизвикващ нормална, лека настинка. За друго са "мерките".
12
0
 
21
 
! Отговори
Винаги гръцки пкаж преди 1 година
А Бай *** от Златни пясъци където седи на бариерата и ни дере за паркинг на всеки метър.Лошото е,че Бибитко предписа с мутрите на СИК и ВИС за още 20 години .Едно време кофтоФ ги раздаде на личния си келнер той на разбойниците и така вече 40 години едни празноглавци тормозят народа.
11
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по 20 000 заразени на ден с ковид.Донесоха го и у нас.
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не ходя в Гърция , няма пари , отпуска има , но няма кой да работи в болницата и ще карам 250 часа другият месец .
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Bravo Така е защото всеки с квартална бакалия и изкарал някой лев, започва да се занимава с туризъм, а да управляваш хотел не е като да продаваш хляб,салам и мляко.
8
1
 
47
 
! Отговори
Bravo преди 1 година
Така се прави, ромеите си разбират от работата. Тука от сезон 4 месеца стана 2, а от другата година и само Август. И тука има исторически забележителности, но няма хора , дето да отбират от туристически бизнес. Добре, че са балнео хотелите та все още има туризъм у Нас.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ходя в Гърция, за да видя храма на Богинята Афродита.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците още миналата седица поканиха германците да презимуват в Гърция, предвид очакваната липса на отопление в Германия. И в този сайт я имаше новината.
5
2
 
26
 
! Отговори
До1 преди 1 година
Ходят на море, да знаеш.
4
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите алчни *** изгониха всичко живо от лай,номорието с простотията си и цените.
3
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те всички Богове от древногръцката митология са представени като големи гееейттаации. ЕС от тях се вдъхновява
2
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посейдон е имал доста мъже любовници. Един от тях е Пелопс. Велик повелител на въздуха, който Посейдон го взима на Олимп и живеят заедно.
1
43
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил съм там 3 пъти. Нищо интересно няма, освен античните забележителности. Те и затова ходят, за да видят храма на Зевс, морето на Посейдон. Планината на боговете. Всякакви измислици.