Реколтата в Европа е застрашена, има ли опасност от продоволствена криза?

Горещата вълна от юни предизвиква безпокойство от небивала суша
4 авг 2022 07:40, Петя Славова
8
Реколтата в Европа е застрашена, има ли опасност от продоволствена криза?
Снимка: БГНЕС

Тъй като голяма част от Европа е в трета гореща вълна от юни насам, нарастват опасенията, че небивалата суша, предизвикана от изменението на климата в житниците на континента, ще попречи на стабилните добиви на реколтата и ще задълбочи кризата с разходите за живот, предава БГНЕС.

В сряда Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да използват повторно пречистените градски отпадъчни води за напояване на изсъхналите ферми на континента, след като Франция и части от Англия отбелязаха най-сухия юли в историята. Във Франция, където интензивната суша удари фермерите и доведе до широко разпространени ограничения върху използването на прясна вода, имаше само 9,7 милиметра (0,38 инча) дъжд миналия месец, каза Meteo-France.

Това е с 84% по-малко от средните нива, наблюдавани за юли между 1991 г. и 2022 г., което го прави най-сухият месец от март 1961 г., добавя агенцията. Югозападният регион на Жиронда, вече опустошен от горските пожари миналия месец, отбеляза максимална температура от 39,6 градуса по Целзий в сряда, а Meteo-France прогнозира пик в четвъртък.

Още по темата

Земеделските стопани в цялата страна съобщават за трудности при изхранването на добитъка поради изсъхнали пасища, докато напояването е забранено в големи райони на северозапад и югоизток поради недостиг на прясна вода. Министърът на околната среда Кристоф Бешу каза, че валежите през юли представляват "само 12 процента от необходимите".

Франция е четвъртият по големина износител на пшеница и сред петте най-големи износители на царевица в световен мащаб. Лошите реколти поради суша може да допълнително да усложнят доставките на зърно, след като нахлуването на Русия в Украйна предизвика глобални сътресения.

"Нашата хранителна система беше под стрес от известно време и проблемите с доставките от Украйна това само се влоши", каза Шоуро Дасгупта, екологичен икономист в Евро-средиземноморския център по изменение на климата. "Тези горещи вълни са допълнение към сушите и ще накарат културите да изсъхват по-бързо." Дасгупта каза, че екстремните горещини, предизвикани от изменението на климата, също допринасят за инфлацията на продоволствените цени и за по-суровите условия за производителите.

"Сушите и горещите вълни оказват влияние върху поминъка на хората. Хората ще бъдат по-малко способни да си позволят храна", каза той пред AFP.

"А по време на горещи вълни работниците на открито могат да работят по-малко часове, което води до намаляване на доставките."

"Продоволствените системи не работят"

Метеорологичната служба на Великобритания тази седмица съобщи, че голяма част от южна и източна Англия е имала най-сухия юли в историята. Някои доставчици на вода вече обявиха ограничения, засягащи милиони хора, а производителите на плодове и зеленчуци обявиха няколко загуби на култури като боб и горски плодове.

Инфлацията във Великобритания скочи до 40-годишен връх през юни поради покачващите се цени на горивата и храните. Елизабет Робинсън, директорка на Изследователския институт Grantham за климата и околната среда към London School of Economics, каза, че спираловидните разходи за храна, увеличени от загубите, причинени от жегите в Европа и Великобритания, са знак, че "хранителните системи не работят за хората." „Предстоят трудни разговори, които трябва да се проведат, особено относно разхищението на храна и отклоняването й от изхранването на хората за изхранване на животните“, каза тя пред AFP.

В Испания, която вече е изтощена от продължителното бедствие, температурите ще надхвърлят 40C в няколко области тази седмица. Горещините влошават недостига на вода, който преследва испанското селско стопанство от миналата зима с ограничения върху използването на вода в най-засегнатите региони.

Правителството каза тази седмица, че резервоарите на Испания са с капацитет от едва 40,4 процента. Хуан Карлос Ервас от съюза на фермерите COAG каза пред АФП, че реколтата от маслини в Испания от неполивна земя ще бъде по-малко от 20%от средната за последните пет години. А Испания доставя почти половината от световния зехтин.

"Най-лошата суша този век"

Португалия, където температурите отново надхвърлиха 40C тази седмица, преживява "най-лошата суша този век", предупреди министърът на околната среда Хосе Дуарте Кордейро миналия месец. Португалия и Полша поискаха от своите граждани да намалят използването на вода, за да облекчат положението. „Водните власти в цяла Европа не са подготвени за това, което учените казват от три десетилетия“, каза Дасгупта. Европейската комисия в актуализирана оценка миналия месец установи, че почти половината - 44 процента - от ЕС и Великобритания в момента изпитват "предупредителни" нива на суша. Той предупреждава, че изключително ниските нива на почвена влага означават, че няколко страни, включително Франция, Румъния, Испания, Португалия и Италия, ще изпитат намалени добиви през 2022 г. „Неблагоприятните прогнози за следващите месеци може да компрометират водоснабдяването и вероятно ще поддържат висока конкуренцията за този ресурс“, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ха ха ха, че бегате към *** един ден, че само там ще може да се изкарва реколта като прехварения ни ЕС стане пустиня!!!
3
1
 
9
 
! Отговори
Врабец Чучулигов преди 1 година
Най важното е санкции до дупка за Русия. Няма значение колко сме зле, важното е на тях да не им е добре.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Тодор ги е направил тия язовири за поливане, не за крадене покрай тях и създаване на проблеми на тия ***.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въх и сигурно Путин е виновен, нали.