За европейците правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

Само 28% смятат, че отговорността е на Русия
105
За европейците правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ
Снимка: Pixabay

Най-малко 60% от европейците смятат, че техните собствени правителства, частни енергийни компании или ЕС са виновни за нарастващите цени на енергията. Това показват данните от проучване на общественото мнение, проведено от социологическата агенция Euroskopia в Австрия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Холандия, Полша, Португалия и Франция.

Испанският в. El Mundo съобщи в неделя, че респондентите са били попитани кой е по-отговорен за нарастващите цени на енергията. Една четвърт (25%) от европейците са отговорили: „Правителството на моята страна“. 24% от анкетираните обвиняват частните енергийни компании, други 11% Евросъюза.

В същото време 28% от анкетираните твърдят, че Русия е отговорна за случилото се. 10% са се затруднили да отговорят на въпроса, 2% са избрали друг вариант.

Сред европейските лидери действията на испанския премиер Педро Санчес и германския канцлер Олаф Шолц по отношение на украинския конфликт получиха най-лоша оценка сред гражданите на ЕС. В допълнение, 45% от анкетираните увериха, че силно усещат влиянието на нарастващите цени на енергията. Мнозинството (56%) от респондентите също заявяват, че са силно обезпокоени от повишаването на цените на стоките.

В проучването, проведено от 8 до 29 юни, са участвали около 9000 души. /БГНЕС/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: ЕСгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
14
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
некоректно ви манипулират от пАсолството приятели,путин се гаври с обслужващите го юнкер,меркел,шрьодер,вебер...и ЕНП,те предадоха Идеята ЕС с помощта на "диктатори"като борисов,орбан,хората не са слепи...има служби който не можете да излъжете,хората не са толкова глупави,че митрофанова да излъже българите с...20 минуса на пост който не я хвали,лудост...тя дори не осъзнава ,че работи против РФ...от глупост и неразбиране,гласуват млади обиколили Света ни,чели Шекспир в оригинал,можещи да хакне...
60
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мислещи хора, това ще е резултата, няма нищо чудно. Никъде не направиха референдум за санкциите, а сега обясняват как всички европейци ще студуват заради шепа продажници, които уж водят ЕС. Нашия Кирчо като пърле пред майка си, най яко се изхвърли, ама сега ние ще теглим теглото.
59
3
 
17
 
! Отговори
Джо Бидона преди 1 година
Путин е виновен! Отказа да дава газ, срещу напечатани зелени хартийки!
58
2
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ако на мястото на Полша бяха сложили България, 80% щяха да смятат, че виновници са ЕС и правителствата. В България едва ли има повече от 10%, които да вярват, че виновник е Русия.
57
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как са им позволили да направят такова "проучване" и още повече да го публикуват после, но това показва че все още има мислещи сред овчиците.
56
1
 
21
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗАЩО НАТОВСКАТА ШАЙКА СПРЯ ДА ТВЪРДИ , ЧЕ БЕЗ ПРОДАЖБА НА ГАЗ РУСИЯ ЩЕ ГЛАДУВА И ЩЕ ЗАГУБИ ВОЙНАТА ??? СЕГА НЕ ИСКАТ ДОЛАРИ И ЕВРО И СТАНАХА ,,ПО ЛОШИ " !!!
55
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 55 "Ние налагаме санкции на Русия, пък после Русия е виновна." Разбира се, тези санкции са наложени за нищо. Бедната невинна жертва Русия, лошия Запад й налага санкции, на която тя "е принудена" да отвръща. Без никаква причина бе, просто така!
54
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че те са виновни, да повярват на Путин и да не се девирсифицират както трябва, особено Меркел къде набута Германия.
53
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние налагаме санкции на Русия, пък после Русия е виновна. Хахахах. Гении! Абсолютни гении от 21-вия пол. Хахахах.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Do 51/53 Ами, тогава не лъжете, че проблем а бил в митнически или други проблеми. Или вие така не можете?
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не чухие.за Путин. Ало, Урсула, Жозеф, Олаф, спите ли? Мълчание.
50
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48 Статията във в.Стандарт, кякто е предаваш е фейк нюз. Лично шефа на Сименс и канцлера на Германия потвърдиха, че единствената причина турбината да не е в Русия е, че Русия отказва да си я поиска. Допълнително, шефа на Сименс каза, че на статнцията, където уж трябвало да работи въпросната турбина, има още 5 такива плюс две по-малки. За ПЪЛНА мощност (100%) там са нужни само 6 те големи турбини (малките са резерва). Руснаците лъжат, че с 5 големи и 2 малки не могат да захранват 40%.
49
3
 
7
 
! Отговори
Хм, преди 1 година
Значи и аз съм бил европеец, ура!
48
4
 
33
 
! Отговори
Тонката преди 1 година
Виновни са, че се поведоха по акъла на тъпите американци, които създадоха проблема и сега се възползват от него...Едно време, за всички проблеми в Германия, Хитлер е обвинявал евреите....Сега, каквото и да се случи в Америка, виновен е Путин и Русия....:)За инфлацията е виновен Путин, за високите цени на бензина е виновен Путин, за това, че тревата пред Белия дом не е достатъчно зелена, пак е виновен Путин.....:)
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има статия във в. Стандарт,че причината за скъпеенето на газта е турбина на Северен поток що по технически причини излязла извън строя и наложително било да бъде изпратена на ремонт,и почнали неразбориите по изпращането за ремонт с вписването на пътуването й до място за ремонт,пропуски през граници по отношение на санкциите свързани с Русия заради нападението над Украйна,с преписки необясними по дати кой от кога как пропускал в съображение с кои,кога и накрая Русия отказала да я приеме и монтира
46
21
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Шолц и Педро Санчес отказаха да дадат танкове на Украйна, затова хората ги мразят.
45
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естедтвено, че правителствата, ес и НАТО са виновни и за поскъпването, и за кризата! Дано Русия да ги смаже по-скоро!
44
7
 
10
 
! Отговори
Раята преди 1 година
Комунистическите олигарси го купиха ЕС и сега са едно ООД.
43
4
 
35
 
! Отговори
Търся се преди 1 година
ЕС срина свободната пазарна икономика и всички страни живеят на еврофондове срещу безумни условия.
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога само чакаха причина да обеднеят хората,правителствата служат на световните богаташи,явно обединени от една цел,- да използват всяка криза(ковида,война,ниска реколта или слаб добив на петрол)за да ограбят още повече обикновените хора и малкия бизнес и да станат още по-богати за тяхна сметка.Ако продължават така,цялата собственост на планетата ще е тяхна а човечеството ще им слугува.И тогава ще има втора октомврийска революция