Ryanair отнесе глоба от 780 хил. долара в Унгария

Според разследващите компанията е подвела клиентите си
8 авг 2022 17:45, Нели Христова
5
Ryanair отнесе глоба от 780 хил. долара в Унгария
Снимка: БГНЕС

Унгария наложи на нискобюджетната авиокомпания Ryanair глоба в размер на 300 млн. форинта (780 000 USD) след разследване за защита на потребителите във връзка с това, че авиокомпанията е прехвърлила разходите за специален данък, налаган на индустрията, съобщи министърът на правосъдието.

През май правителството на премиера Виктор Орбан обяви данък на стойност 800 млрд. форинта върху "допълнителните печалби", реализирани от големи компании. Данъкът имаше за цел да запълни дупките в бюджета, създадени в резултат на масовото харчене, което му помогна да бъде преизбран през април, съобщи Ройтерс.

Ryanair призова правителството на Орбан да се откаже от новия данък, който нарече "погрешен" и който се начислява за всеки заминаващ пътник. Данъкът ще навреди на унгарския туризъм и икономика, заяви авиокомпанията.

"Органът за защита на потребителите установи днес нарушение на закона, тъй като авиокомпанията е подвела клиентите с нелоялната си бизнес практика", заяви министърът на правосъдието Юдит Варга в публикация във Facebook.

Авиокомпания Ryanair, която изрази несъгласие и с това, че данъкът се налага на губещ отрасъл, заяви, че ще бъде принудена да премести капацитета си за растеж в страни, които работят за възстановяване на трафика след пандемията от коронавирус.

Конкурентният авиопревозвач Wizz Air обясни, че ще отнеме много време, докато авиоиндустрията се върне към нивата на приходите и рентабилността отпреди пандемията COVID-19. Той заяви, че данъкът ще възпрепятства възстановяването на туристическия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Волна Птичка преди 1 година
Много са си добри Ryanair. Да заповядат в България. Не им правя реклама, но са класа над Wizz Air. Орбан да си ги поддържа, нали уж са унгарска компания. Но накрая и те ще избягат.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално Унгария да ги глоби, нали конкуренцията Wizz е унгарска. Орбан си е Орбан - винаги мисли първо за народа си.