Колко опасна е ситуацията в АЕЦ "Запорожие"?

Украинският реактор е бил повреден от руски обстрел и ООН поиска да получи достъп до обекта
9 авг 2022 19:20, Йоана Цонева
44
Колко опасна е ситуацията в АЕЦ "Запорожие"?
Снимка: БГНЕС

ООН призова на международните инспектори да бъде осигурен достъп до атомната електроцентрала в Запорожие, Украйна, след като тя беше обстрелвана през уикенда. Но колко опасна е ситуацията и какво може да се случи по-нататък?

Защо е важна атомната електроцентрала в Запорожие?

Централата, построена през съветската епоха, е най-големият ядрен реактор в Европа. Нейните шест реактора с вода под налягане (от които в момента работят поне два) са важни за Киев, тъй като могат да произвеждат електроенергия за до 4 млн. домакинства.

Разположена на южния бряг на река Днепър в Енергодар, югозападно от самия град Запорожие, централата заема изключително важна стратегическа позиция както за руските, така и за украинските сили, които си оспорват контрола над обекта от началото на войната.

Наличието на реакторите с водно охлаждане, както и на хранилище за отработено гориво на голямата и обширна площадка, кара Русия да я използва като така наречения "защитен" артилерийски парк, използвайки съоръженията за обстрел на украинските позиции с убеждението, че Украйна няма да отвърне на удара и да рискува ядрена авария.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини руснаците, че използват централата като "ядрен щит", като заяви: "Разбира се, че украинците не могат да отвърнат на огъня, за да не се стигне до ужасен инцидент с ядрената централа". Това позволи на Русия да насочи ударите си към райони като град Никопол от другата страна на реката, който през последните седмици беше подложен на силен обстрел.

Защо нараства тревогата?

Има два въпроса, които подхранват нарастващата тревога за ситуацията в централата, която е под руски контрол, но използва украински персонал. Международните служители по ядрена безопасност са обезпокоени от липсата на резервни части, достъпа до рутинна поддръжка на реакторите и липсата на контакт с персонала, които са нарушени от продължаващия конфликт.

Вторият проблем е ракетният обстрел на града около централата през уикенда, като руснаци и украинци си прехвърлят отговорността. Според "Енергоатом" - украинският ядрен орган - ударите са били в близост до зоната за съхранение на отработено гориво, като операторът твърди, че руските войски са се "прицелили специално" в контейнерите, въпреки присъствието на руски войски на площадката.

Все пак си струва да се отбележи, че украинските официални лица понякога донякъде преувеличават твърденията си за ядрените рискове, породени от конфликта както в Чернобил, така и в Запорожие - така че засега не е ясно колко опасен е бил инцидентът от този уикенд сам по себе си.

Въпреки че целта на Украйна - централата да бъде третирана като демилитаризирана зона - е напълно разумна, тя би послужила и на военна цел, като лиши руските сили от възможността да използват централата, от която могат да обстрелват сравнително безнаказано.

Последното измерение е твърдението на украинското разузнаване, за което съобщават украинските медии, че Русия е минирала съоръженията, цитирайки началника на войските за радиационна, химическа и биологическа защита на руските въоръжени сили генерал-майор Валерий Василиев, който сега командва гарнизона в Запорожие: "Ще има или руска земя, или изгорена пустиня".

Една голяма и умишлена детонация в Запорожие обаче би заплашила Южна Русия, както и Украйна с ядрено замърсяване, така че е важно да се прави разлика между "ядрен шантаж" и сериозна заплаха, която би имала последици за самата Русия.

Колко опасен е обстрелът около централата?

Реакторите са проектирани така, че да издържат на значителни удари - помислете за граждански самолет, който се разбива в тях - защитени са със стомана и железобетон, както и със системи за противопожарна защита, въпреки че удар от голяма ракета може да бъде по-проблематичен.

Сградите, в които се съхранява отработеното гориво, обаче не са изградени с подобна степен на защита, което означава, че изхвърлянето на материал от отработеното гориво вероятно е по-голям риск от бойните действия, отколкото от катастрофално разрушаване на реактора, макар и по-ограничен.

В действителност ситуацията в централата по отношение на безопасността на операциите вероятно е най-сериозният проблем, тъй като влошаването на режима на безопасност, причинено от конфликта, се изостря от риска от стачка.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси определи продължаващата криза в надзора на безопасността като сериозна заплаха за общественото здраве и околната среда в Украйна и далеч отвъд нейните граници, описвайки ситуацията като "напълно излязла от контрол".

"Имате каталог от неща, които не бива да се случват в нито едно ядрено съоръжение", каза той. Макар че Гроси предложи мисия в централата, по ирония на съдбата Украйна блокира инициативата, като още през юни "Енергоатом" заяви, че всяко посещение би легитимирало присъствието на Русия там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"е бил повреден от руски обстрел"..........Дано ви спретнат едно Шарли Ебдо... иZроди продажни