Полша: Борба с империализма на ЕС както с руския империализъм

Позициите на Германия и Франция имат по-голяма тежест от другите
10 авг 2022 14:58, Елка Василева
36
Полша: Борба с империализма на ЕС както с руския империализъм
Снимка: архив, БГНЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистическо поведение към по-малките държави членки в  своя статия, публикувана днес на сайта на германския всекидневник "Велт", предаде Ройтерс.

"Политическата практика показва, че позициите на Германия и Франция имат по-голяма тежест, отколкото всички други страни", написа Моравецки за германското издание, призовавайки за по-ориентиран към консенсус подход.

"Имаме си работа с една формална демокрация, която е де факто олигархия, в която властта се упражнява от най-силните", каза полският премиер и добави, че с империализма на ЕС трябва да се води борба, също както с руския империализъм.

Моравецки, чието правителство начело с националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) нееднократно влизаше в спор с Брюксел по въпросите за върховенството на закона, каза, че руската инвазия в Украйна е хвърлила светлина върху недостатъците на Европейския съюз.

Той призова за "дълбоки реформи, които да поставят общото благо и равенството на преден план в принципите на ЕС".

Политици от управляващата партия в Полша казват, че Варшава може да отвърне на удара на ЕС, ако страната не получи своя дял от фондовете за възстановяване от пандемията. Брюксел изрази неудовлетворение от поредните съдебни реформи в Полша, посочва Ройтерс.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Там е надеждата - Полша и Унгария. Не се огъват като нас на ес-колонизаторите. Защото няма какво да се лъжем - ЕС е нов вид колониална система
29
0
 
11
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен 20 Не се лъжи за субсидиите. Те са капка в морето. Ако се тегли чертата с поляците, емигрирали и работили на запад, стоките, които германците са продали на Полша, ще излезе, че Западът фактически печели икономически от присъединяването на Източна Европа. Същото се касае и за България. На практика сме грубо (или фино) експлоатирани от т.н. Запад. Помощите са огризки и обикновено от тях печелят близките до властта, които реализират безсмислени и излишни "проекти" в повечето случаи.
28
9
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Мисля, че поляците преувеличават ситуацията в ЕС..Трудности има винаги в една голяма, разнородна страна.Бившите соц.сррани тук сме в голяма степен Тера инкогнито, да не кажа страни към които е имало и е останало вероятно още силно негативно отношение като към врагове в студ. война. Нужно е време и търпение за да застане всичко по местата си и в този смисъл е нужно по-доброжелателно отношение, изясняване,обясняване на позициите, а не конфронтация и нападки, агресия и недоверие...
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците големи бунтраи го раздават. Га получаваха много пари и ги тупаха по рабомото, че се репчат на руснаците им беше гот. Сега им намалиха парите и мрънкат. А партийното ръководство на ЕС загнива по същия начин както соца, затова и ЕС ще свърши като соца. Тая огромна и тромава бюроктратична структура ще се саморазруши
26
5
 
4
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Лаеше по Русия, сега и по ЕС. Хиено, *** хиено, от славянин мръсен англосакс не става. Набий си го в хиенската чутурница.
25
13
 
3
 
! Отговори
аа преди 1 година
Тия и Унгарците бърдо забравиха за гнилата си икономика от времето на соца Изцицаха еврофондовте сега се правят на велики
24
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато поляците почнат да внасят в бюджета на ЕС толкова, колкото германци и французи, тогава ще могат и те да поръчват музиката. Преди това обаче трябва да си реформират демокрацията, като започнат със забраните срещу абортите и тн.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маските падат пудела на САЩ иска да унищожат ЕС добре че Путин та има шанс да оцелее
22
0
 
15
 
! Отговори
Тед преди 1 година
Намерете статията в The Gardian , където поляците заплашват ЕС с оръжия, ако не им дадат помощта, както и да свалят Урсула.
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този да бъде обявен за руски агент!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко им вика ,,големите шефове,, Като са обадят от Франция и Германия и ветото към Македония пада въпреки че 80 % от народа е против . Нали демокрацията беше ,,народовластие,, ??? В ЕС демокрация няма а колониализъм .Затова медиите постоянно ни рекламират евроатлантическите партии които работят в чужд интерес а не Възраждане.
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-лесната борба е, като излязат от империалистическият ЕС.Пожелавам и на тях и на унгарците да се освободят от европейското империалистическо робство. тъкмо ще има повече субсидии за България.
18
5
 
9
 
! Отговори
сина преди 1 година
Май Полша и Русия ще си стиснат ръцете за подялба на украйнините ?
17
4
 
29
 
! Отговори
6556 преди 1 година
СССР поне ни даваше истински средства за работа - заводи, фабрики, ферми, зеленчуко производство, *** производство, птице производство, а ЕС ни дава само пластмасови евтини яденета, та сме станали всички по 150 кила, кат гледам по улиците, половината са диабетици, другата половина - са превъртели психически. Това е ЕС, това е САЩ !
16
0
 
19
 
! Отговори
сина преди 1 година
колегата поляк, дето буци го евеше с 200 сега ли разбра, че ЕС е икономически гигант, употребяващ малките държави...давайки им кокалче да се радват !
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хехе взеха да се осъзнават
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полските власти обвиняват Европейския съюз в империалистическо поведение и уверяват, че ще търсят оставката на Акушерката.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американският империализъм помага на полския империализъм, значи е добър империализъм
12
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците трябва да се докажат на бойното поле срещу РФ тогава може и да поведат ЕС
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха все едно бай Тошо говори за империализАма.