Сушата в Европа: Недостигът на вода ще е "новото нормално"

Много западни държави налагат ограничения
10 авг 2022 19:36, Нели Христова
79
Сушата в Европа: Недостигът на вода ще е "новото нормално"
Снимка: БГНЕС

Най-тежката суша в Европа от десетилетия засегна домове, фабрики, фермери и товарни превози по целия континент. Експертите предупреждават, че по-сухите зими и лютите лета, подхранвани от глобалното затопляне, означават, че недостигът на вода ще се превърне в "новото нормално".

Европейската обсерватория за суши на ЕС е изчислила, че 45% от територията на блока е получила предупреждение за суша до средата на юли, като 15% вече са в червената зона, което накара Европейската комисия да предупреди за "критична" ситуация в множество региони.

Условията се влошиха, тъй като повтарящите се горещи вълни се движат през континента. Във Франция министър-председателят Елизабет Борн миналата седмица активира кризисен отдел за справяне със сушата, описана от Météo-France като "най-лошата в страната от началото на отчетите през 1958 г.".

Повече от 100 френски общини нямат течаща питейна вода и се снабдяват от камиони, каза министърът на зеления преход Кристоф Бешу, добавяйки: "Ще трябва да свикнем с епизоди от този тип. Адаптирането вече не е опция, то е задължение."

С влажност на почвата, която е най-ниската регистрирана някога, и валежите през юли, които са с 85% по-ниски от обичайните, ограниченията на използването на вода, включително забрани за миене на коли и напояване, са в сила в 93 от 96-те континентални департамента на страната, като 62 са класифицирани "в криза".

На фона на покачващите се цени на храните след нахлуването на Русия в Украйна, френският министър на земеделието предупреди, че реколтата от царевица вероятно ще бъде с повече от 18% по-ниска от миналата година, докато синдикатите на фермерите казват, че недостигът на фураж за едър рогат добитък в резултат на сушата може да доведе до значителни недостиг на мляко през есента и зимата.

Миналата седмица електрическата компания EDF беше принудена да намали производството на един от своите ядрени реактори в югозападна Франция поради високите температури на водата в река Гарона и издаде множество подобни предупреждения за реакторите по поречието на Рона.

Водните резерви на Испания са най-ниските за всички времена от 40% и намаляват с темп от 1,5% седмично поради комбинация от увеличено потребление и изпарение, според правителството, в това, което вероятно ще се превърне в най-голамата суша от последните 60 години.

Страната е получила по-малко от половината от очакваните си валежи за времето на годината през последните три месеца, с ограничения в сила от Каталуния на североизток до Галисия на северозапад, както и западна Естремадура и Андалусия на юг.

Повечето водни ограничения са наложени на домашни потребители, като селските власти често не са склонни да обуздаят често незаконната експлоатация на все по-оскъдния ресурс от страна на фермерите, въпреки че селското стопанство представлява девет десети от потреблението на вода в Испания.

Възраждането на туризма след пандемията също доведе до ръст на потреблението с цели 10% в градове като Барселона, където – ако скоро няма валежи, а такива не се прогнозират – вероятно ограниченията ще бъдат наложени следващия месец.

"Проучванията за изменението на климата предупреждават, че сушите ще бъдат по-интензивни, по-чести и по-продължителни", казва Нурия Ернандес-Мора, съосновател на New Water Culture, пред The Guardian. "Това ще бъде новото нормално и въпреки това продължаваме да одобряваме увеличеното използване на ресурс, който нямаме и който става все по-оскъден."

Тази година също се очаква да стане най-горещата и най-сухата, регистрирана някога в Италия. "Вече не знам какво трябва да направим, за да превърнем климатичната криза в политическа тема", казва Лука Меркали, президент на Италианското метеорологично дружество. "Няма подобни данни през последните 230 години, които да се сравняват със сушата и жегата, които преживяваме тази година. След това имахме бури... Тези епизоди нарастват по честота и интензивност, точно както се прогнозира в климатичните доклади през последните 30 години. Защо продължаваме да чакаме това да стане приоритет?"

Едно от най-ярките проявления на кризата е пресъхналата река По. Дебитът на най-дългия воден път в Италия е спаднал до една десета от обичайната стойност, докато нивото на водата е с 2 метра под нормалното. В началото на юли правителството обяви извънредна ситуация поради суша в пет северни региона, ограничавайки питейната вода. Селата около езерото Маджоре се снабдяват от камиони.

Тъй като в региона няма продължителни валежи от ноември, производството на ориз за ризото в долината на По, което представлява около 40% от селскостопанската продукция на Италия, е застрашено. Производителите предупредиха, че до 60% от реколтата може да бъде загубена, тъй като оризовите полета изсъхват и се осоляват, като рекордно ниските нива на водата позволяват повече морска вода да навлезе в делтата.

Кризата не е само в Южна Европа. Нивата на водата също са паднали до опасни ниски нива на Рейн, жизненоважен северозападен европейски воден път, използван за транспортиране на нефт, бензин, въглища и други суровини, който свързва индустриалния център на Германия с големите пристанища Ротердам и Антверпен.

Нивото на реката в понеделник вече беше по-ниско, отколкото в същия момент през 2018 г., когато тежка суша в крайна сметка спря транспортирането на стоки за 132 дни. Някои кораби работят с 25% капацитет, за да избегнат засядането, увеличавайки разходите за превоз.

Сушата удари германските водни пътища точно когато товарните кораби трябва да превозват увеличени количества въглища, за да обслужват електроцентралите, които канцлерът Олаф Шолц активира отново в отговор на ограничените доставки на природен газ от страна на Русия.

В столицата Берлин властите регистрираха спад на нивото на водата в многото езера, захранвани от река Шпрее. В южния град Нюрнберг изсъхнали градски дървета се поливат от общински закрити плувни басейни, затворени заради пестенето на газ.

В Швейцария млечната промишленост беше най-силно засегната: властите във Фрибург, Юра и Ньошател трябваше да отворят ливадите в долините, които обикновено не се използват за паша, до септември, тъй като пасищата по-високо в планините вече бяха твърде сухи.

Доминик дьо Буман, председател на кооперацията за производство на сирене във Фрибург, каза пред вестник Le Temps, че производството на сирене и мляко вероятно ще бъде засегнато. "Може да се предвиди спад и може дори да се окажем с недостиг на грюер", каза той.

В кантон Обвалден, близо до Люцерн, армията трябваше да транспортира вода с хеликоптер от езерото Сарнен до жадните крави в село Кернс.

Миналата седмица Холандия официално обяви недостиг на вода. Правителството все още не е въвело ограничения върху потреблението на домакинствата, но помоли хората да помислят внимателно дали трябва да измият колата си или да напълнят детския си басейн.

Междувременно в съседна Белгия синоптиците съобщиха за най-сухия юли от 1885 г. насам. Въпреки забраната на фермерите да изпомпват вода за посевите, нивата на подпочвените води във Фландрия са изключително ниски, което води до изсъхване на торфищата, а това поражда загриженост за дивата природа, включително бекаса.

Каналите и реките също са в лошо състояние: местните власти съобщават, че много риби са умрели, тъй като единствената вода, останала в някои водни пътища, е промишлени или канализационни отпадъчни води. Тринадесет общини в Ардените забраниха на хората да пълнят плувни басейни.

Учените казаха, че влошаването на климата може скоро да доведе до зачестяване на летните засушавания в Западна Европа, като екстремни горещини, които се случват веднъж на десетилетие, се случват на всеки две или три години, освен ако правителствата по света радикално не намалят въглеродните емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Сталин и ръководството на СССР е принудено да изземе насилствено необходимото зърно и да започне процес на колективизация. Същевременно се водят усилени преговори с Иран за доставка на зърно. По някаква си случаЕност 1932 г- се оказва рекордно сушева и реколтата е нищожна. Запада гори в пещите си зърното на СССР, но не отменя своите искания. Въпреки усилията на правителството на СССР да усигури минимално количество хляб на човек, умират малко повече от 1 милион души в цялата страна. Голодомор
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре фашистите почнаха и с водата. Ще има да ни карат да пестим 15% и ще вдигат цените яко. Ще се борят с "глобалното затопляне" както се борят и с Путин
41
0
 
0
 
! Отговори
по добре е да преди 1 година
До Анонимен Мълчиш и да те мислят за търп отколното да говориш и да разсееш всички съмнения.
40
5
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Края на 20-те, началото на 30-те години на 20-ти век, СССР върви мащабна програма по индустриализация на страната- Привлечени са огромно количество западни компании испециалисти за изграждане на промишленост. СССР плаща със нефт, въглища, злато. Изведнъж, Запада въпреки подписаните договори променя условията - плащане в зърно. Зърно има в кулаците в Украйна, които някак си повсевместно го скриват и бойкотират усилията на СССР да изпълни исканията на Запада.
39
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При комунистите е така. Всичко става дефицит. Те са толкова некадърни че ако управляват в Сахара до няколко години ще свърши пясъка.
38
15
 
4
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Раята която смята да гласува са Гроб или Вгъzраждане трябва да се радва и да е спокойна. Голяма част от водата и хляба го държи Доган. Нещастни роби!!!
37
1
 
13
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
ЕХХХХ ако само не беше съвпаднало с избухналата с пълна сила пропаганда за "климатични промени" и атаката срещу фермерите по цял свят, та да бях взел че да повярвам. Ама ТЦ, не вярвам! В Калифорния будните граждани документираха как са изпразнили водохранилищата без нужда, за да създават криза! "експлоатация на все по-оскъдния ресурс от страна на фермерите" Ах тия лоши фермери как експлоатират, виж ако ядем БРЪМБАРИ, сигурно ще спасим планетата! Не, сериозно, Бил Гейтс вече е готов да предложи!
36
2
 
16
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
Айде стига бе, сега и за вода ли трябва да се молиме на товариш Путин?
35
2
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Вярно е, затова температурите в големите градове обикновенно са с 2-3 градуса над средните за съответната държава. Наричат ги още "Urban heat islands"
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми в миналото са правили молебен за дъжд,сушите и наводненията не са нещо ново за планетата земя!Не знам някой да е умрял от липса на вода,минерална и изворна вода от хиляди фирми на пазара,има.Че има суша има но лято е по принцип тъй прави,аз от малък знам че летото не се скъсва да вали!
33
2
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Има хубаво. Че плебсът намалява в световен мащаб.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големите градове в Либия по времето на Кадафи (сега не знам) се захранваха с вода пречистена от Средиземно море, която между другото е с доста високо ниво на соленост. Водата беше гадна на вкус но казваха че ставала за пиене. Явно хората трябва да си променят мисленето и да започнат да ценят това, което досега са приемали за даденост.
31
2
 
20
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
В новото нормално, ще има ли поне едно хубаво нещо или само обичайното:вируси,войни,дж.е.нд.ъри и урсули?
30
0
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Ще ловуват! Това е сигурно! Реп тилски луканки ше правят! Рискувам да ме блокират, но не мога да не ги предупредя!
29
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост планетата не отива на добре и вместо бедняци като Русия, Китай и КНДР да дрънкат оръжие, докато населението им се самоубива и умира от глад, може да се присъединят към големите и богатите и да мислят решения. Или поне да не пречат с войни. Факт е, че намесят ли се богатите, бедните си заминават, но и планетата ще страда.
28
5
 
31
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
"Новото нормално" го натриса Клаус Швайн(соло тa6аka на Ротшилд). Между другото БайТиква и ПростоГлупака ходиха в Давос на инструктаж как да ни пробутват "пандемията" и "ваксините",а също така как да ни ограбват и тормозят,чрез цените на горивата и тока,а в последствие и на газта.Координатора естествено е Козяк,който чрез Америка за България най-легално подкупва така наречените "медии" да лъжат и заблуждават за всичко.Освен "медиите" естествено се корумпират и другите "нормални"-БСП, ДПС, ИТН,ДБ
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Булсонарио от ЕлшицаИменно тревата и дърветата задържат влагата в земята и именно растенията произвеждат и кислорода на Земята! Може да видиш на места в Африка, след изчезването на растенията поради суша, в какво се е превърнала земята и ако няма растения или не се засажда, след време става абсолютно неизползваема, пустинясва.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хепи Русофил Сибир ще стане неизползваем скоро, заради меките зими там. Заради блатата е непроходим през лятото. За огромните пожари там да не говорим.
25
0
 
14
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
А то при нас изпускат язовирите заради частните вецове, че на собствениците им трябват пари. Пък тока на борсата е скъп.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не само вода, а и газ...